BEN ASHAARI

Thursday, October 13, 2011

BIARLAH SEDERHANA DAN BERMANFAAT...

(Gambar Kredit dari sini....Terima Kasih)

Bila mat mula berblog dulu, mat cuma nak kumpul dan simpan apa2 jua resipi yang mat pernah cuba. Letak gambar sebagai tanda itu masakan yang telah kita buat, rasa dan nikmati. Masa berlalu dan tanpa mat sedari ia boleh bertahan sehingga sekarang. Dalam jarak masa itu takdelah banyak sangat rintangan, cuma ada lah kata2 kurang senang dari mereka2 yang tak mengerti niat kita berblog dan apa tujuannya. Mat sebenarnya berblog bukan nak mencari kepopulariti, bukan nak glamer atau nak orang puji...tidak langsung....

Mat meletakkan blog DTS ini dalam keadaan sederhana dan sekurang2nya dapat memberi manfaat pada mereka2 yang perlu. Bila ucapan terima kasih atau email yang memberi feedback yang sungguh baik, buat mat rasa dihargai dan semangat nak terus berblog tu memang berkobar2. Anda sendiri pun tau kan yang mat bukan mendapat pendidikan formal dalam bidang masakkan atau kulinari. Mat cuma buat apa yang mat rasa mampu buat. Jadi kalau ada soalan2 masakan yang melampaui apa yang mat tau, minta maaf, memang mat tak boleh nak jawab dan mat hanya boleh panjangkan soalan itu pada yang mereka yang lebih pakar seperti chef2 yang bertauliah..

Bila mat bergaul dengan blogger dalam kalangan blogger2 personal, mat dapat lihat, ada antara mereka muka berjinak2 ke dapur...mereka teruja nak cuba memasak, ini satu impak yang positif. Jujur mat tulis kat sini, blog mat bukan lah blog masak2 terbaik, kalau nak cari resipi yang 5 bintang, maaf, bukan blog DTS, tapi kalau nak cari resipi harian orang2 kita, insya Allah anda boleh jumpa di sini dan juga di blog masakan teman2 yang lain. Blog masakan pada mat mesti bersifat versatile, dan tak boleh punyai isi kandungan yang terlalu rumit.


Hmmm......pada blogger2 masakan, terima kasih sokongan anda semua, kita blogger masak2 bukan lah satu komuniti yang besar, seperti blogger2 personal. Kalau ada rasa ketidakpuasan
hati antara kita blogger2, elok lah selesaikan dengan cara baik. Jangan lah sampai berpuak2...tu je mat nak kata, minta maaf jika terkasar bahasa....Pada semua..Assalammualaikum dan salam sayang dari DTS-MAT GEBU.....


19 comments:

JIJI YU said...

ekeke..biarlah sebesar zarah pon kan

Lina said...

yang terbaik.. akak suka sgt.. mudah dan senang diikuti.. :)

Isteri Encek Bard said...

love this entry very much.... touching plak baca ni... Alhamdulillah ieb sedang cuba untuk menceburkan diri dalam satu lagi blog, iaitu blog masakan... terima kasih pcm jadi sumber ilham saya... waaaaaaaa

Kalamhati said...

tetiba rasa terharu dan bangga..
Pcm dah buktikan..yg usaha ni bkn sia2..
DTS dan Mat Gebu dan jadi ikon besar dalam dunia blogger..

Teruskan melangkah dengan penuh yakin..=)

fRaMe+LenSeS said...

Alhmdllh PCM ilmu bguna tu slh 1 y bakal mjd pbntu kita bl da tiada nt. Truskn. Rmai y sokong anda :)

Tihara said...

entry terbaik..penuh berhemah :)..

cantik gambar tu..teringat kat kampung

chE's dAughtEr said...

terbaikkk..

Dr azura said...

Saya selalu tengok blog nie especially bila nak masak. Ilmu kat dunia nie sgt luas... Walaupun saya seorang doktor pakar, byk yg saya belajar tentang ilmu masakan dari Mat... Keep it up! Really like your blog... :-)

AZLINA said...

DTS antara blog terawal yg saya temui, bnyk belajar dari sini, TQ...budi yg baik pasti dikenang juga :)

cik cek said...

Sebelum jadi blogger...blog nilah yg selalu kak cek lepak bila nak cari resepi....byk dah resepi yg kak cek cuba....memang best....memang menjadi...tq tq dik ....

Mat Gebu said...

Terima kasih mat gebu pada - Jiji Yu, Lina, IEB, Kalam Hati, Frame + lenses, Tihara, Che's Daughter, Dr Azura, Azlina dan Cik Cek....

Nur68 said...

As'salam CMG,

Blog CMG ni antara yang terawal yang akak jumpa di alam maya ini and antara blog yang wajib diziarah dan salah satu sumber rujukan utk resepi ...

Keep it up CMG..

eimah said...

salam mat gebu walaupun kite xkenal tp sy suke sgt bc n try resepi cik mat syok oooo lg best anak n suami suke makan bile sy try resepi cik mat...bio la org nk kate pe jd'k 1 anjakan paradigma wat kite...ade ustaz nih ckp kalo kite dengki dgn seseorg sebab die lebih ke makna'y kite mencela kejadian Pencipta....jd org2 yg agak dengki bio la die dgn Tuhan Yg Esa :)

cik yan dearie said...

slm cik mat.. knp hr ni entri berbaur sedih jek? jgn lah cmtu cik mat.. rs pelik la pulak kn sbb yan bukak hari2 blog DTS ni.. eh, tipu.. tkdelah hr2.. kdg2 tk smpat bukak.. hehehe. so hr ni cam emo skit.. tkpelah cik mat.. yg ptg yan ttp sokong!! maunye tk sokong.. hr2 tgk resepi cik mat.. bl wknd trs try.. menjadik pulak.. tu yg suka tu.. so cik mat, hade haku kesah.. sabo jek lah.. ;D

Nurul said...

Assalam, CMG...
DTS mmg direktori nurul sejak mula berjinak2 ke dapur, cuma sekarang sejak berblog juga baru jumpa blog masak2 yang lain... tapi nurul mmg akan singgah DTS walau x tinggal jejak... TQVM sbb byk resepi yang nurul try dr DTS... :)

laila sanuri said...

salam...saya ni blog pasal personal n tips2..selalu jadi silent reader..but!! selalu tgk resepi2..gambar2 yg mengancam jiwa..hhehe...terus kan ye..encik mat.

Mila@Rimbun said...

DTS mmg the best blog untuk cari resepi.. thanks

missalongwani said...

baik pakcik mat...wani mintak halal eh semua resepi wani amik lam nihn gunakannya serta ade sedikit derhaka2. n kalu ade salah silap kat blog wani maaf ye...tgur2 eh..mekasih pakcik mat..

Raihan Shaari said...

Salam Mat.. dah lama K.An tak tinggal jejak walaupun selalu singgah di DTS.. Terharu rasanya bila blogger tersohor seperti Mat merendah diri.. Sesungguhnya K.An dan ramai rakan blogger masak2 banyak belajar dan mendapat inspirasi daripada kegigihan Mat dan DTS.. Semoga setiap perkongsian Mat dalam apa jua ilmu yang dicurahkan akan dikira Allah sebagai amal jariah dan menjadi bekalan di akhirat kelak insyaAllah..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.