BEN ASHAARI

Saturday, September 17, 2011

MURTABAK LIPAT LAGI....TAK KESAHKAN?

Salam bertemu kembali dan selamat hari Sabtu, erkk ada ke ucapan macam tu eks? Hmmm.... Ok, secara jujur, entri ni mat tulis malam tadi, kalau nak buat pagi ni, sah2 tak sempat. Malam tadi sebelum tidur seboleh2 mat tulis juga dan auto post untuk pagi ni. Hari ni mat sibuk jadi tak dann lah nak menyinggah mana2 blog, mana taknya, blog sendiri pun jeling2 saja. Resipi biasa ni mat buat semalam, pernah dah masukkan kat blog dulu. Mat guna daging burger ayam jenama Ramly, kalau anda yang tak makan daging ayam atau lembu, boleh juga nak ganti dengan tuna dalam tin, atau pun sardine, terpulang lah pada citarasa masing2. Ok kita semak resipi dulu yeaa.....

BAHAN INTI :-)
1 keping daging burger ayam jenama Ramly, hancurkan
1 genggam mix vege (karot, jagung dan kacang pis)
1 biji bawang besar, dadu
2 ulas bawang putih, cincang
3/4 camca besar rempah kari daging
Sedikit air
Hirisan daun bawang secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk lada hitam, jika suka

BAHAN LAIN :-)
2 biji telur
2 keping instant prata jenama "KAWAN"
Sos kegemaran

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan rempah kari dan tumis hingga rempah masak, tambah sedikit air jika perlu. Masukkan daging burger ayam tadi bersama mix vege, kacau rata. Tambah garam secukup rasa, serbuk lada hitam (jika guna) dan secubit gula. Masak hingga daging masak dan kering. Rasa dan jika ok matikan api. Masukkan hirisan daun bawang, kacau dan biarkan sejuk..
  2. UNTUK MURTABAK LIPAT :- Panaskan non-stick pan, letak sedikit minyak dan masak roit prata tadi tapi jangan sampai garing, ketepikan. Dalam pan yang sama, letak sedikit minyak. Inti tadi bahagi pada 2 bahagian. Ambil 1 bahagian dan pecahkan telur, kacau rata dan tuang ke dalam pan tadi. Ratalan. Bila kelihatan sedikit mengeras, letakkan roti prata atasnya dan tekat2 sedikit. Biar sekejap dan terbalikkan. Masak dengan api kecil hingga bancuhan inti masak. Keluar kan dari pan dan lipat dua seperti apam balik. Buat kaedah sama untuk baki bahan2. Kerat murtabak lipat tadi dan boleh hidangkan bersama sos kegemaran anda.

13 comments:

JIJI YU said...

huk aloh..sedapp nyoo..hari ni masak pe papa

Kalamhati said...

tirgodaaaa..hehe

izahdaut said...

sedap tu buat breakfast ke kan

deeTha H said...

nak murtabak 1, pakchik :)

Junie Octovian said...

Huk aloh Mat...cantek sunggoh tea set mu...

Famili Ceria said...

wow...menyelerakan...

Jom terjah sini:
1)Perlumbaan Drag Terbaik Dunia !
2)Menarik!!Video Wartawan Tercirit Dalam Seluar
3) TV3 ONLINE STREAMING

alexa yussida said...

peh sodap tuu

Sis-Lin said...

engko nak tunjuk murtabak ke, nak tunjuk teko tu..hahahahha
giler cntikkkkkkkkkkk !!!!!

d_LA said...

oke!! skang saye lapar!

Solihin Zubir said...

2 je? yg lan dh masuk perut ke? hehe..

Areef Ibn Naim said...

salam,

cik mat, tq atas layanan yg baik n masakan yg sedap2 @ gathering td...

rs seronok sgt gathering td, sbb boleh borak panjang, cik mat lak buat lawak jer, hehehe...

ini entry pasal gathering td :

http://ibnunaeem.blogspot.com/2011/09/raya-gathering-teratak-cik-mat-gebu.html

http://ibnunaeem.blogspot.com/2011/09/raya-gathering-teratak-cik-mat-gebu_17.html

WaniGhani said...

haah la teko itu sgt mengusik jiwa...

kakchik@ella said...

Alahai .. lagi2 tergoda..