BEN ASHAARI

Thursday, September 15, 2011

JOM MASAK...LEPAS TU "LIKE" INI 2 ORANG...BOLEH?.

DSC_1484_picnik
Salam ketemu kembali..ini hari mat dah ok..dah ada semangat..yang lepas biar lah berlalu. Entri sempoi giler kali ni mat letak masakan yang dah biasa lah sangat. Lauk2 orang tak de mood, atau bz bekerja, macam mat gebu lah bz manjang, sampai tak tau dah apa yang aku bz kan. Ok kalau tak tulis apa nama masakan pun semua dah boleh agak, terutama mereka2 yang pakar memasak, yang separa pakar pun bijak dah sekarang ni. Sepatutnya mat masak semalam, tapi sebab semalam ada jiran hantar pulut kuning jadi hasrat nak goreng kacang buncis terpaksa ditunda. Sebelum mat tulis resipi....erkk yang macam ni pun mau tulis juga kaa tamby...huhu kena lah tulis kan, kot2 ada anak2 dara yang baru nak kenal dunia kedapuran...betul tak?..tak dosakan mat tulis resipi simple2?.. Pstt ni mat nak minta jasa baik anda, luangkan sedikit masa boleh...klik "LIKE" kat kedua-dua orengg ini....Ady Budika --> sini dan Gaven Elhem ---> sini ....Terima kasih semuaaa... Ok resipi timee...zasssss!!..

BAHAN-BAHANNYA :-)
25 tangkai kacang buncis, hiris serong, cuci dan toskan
1 genggam isi udang, cuci bersih dan toskan
1 biji cili merah, hiris
1 biji bawang besar, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam
Garam secukup rasa dan secubit gula

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga harum, tambah udang dan masak hingga udang berubah warna. Masukkan kacang buncis, kacau rata.
  2. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula (atau serbuk perasa). Masukkan soo hoon (toskan), gaul rata dan masak hingga sedikit kering dan kacang lembut tapi masak rangup. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas..

8 comments:

Mas said...

salah satu sayur peberet mas....
sedappppp.....
ratah gitu jerk pun tak pe...

JIJI YU said...

udengg

Junie Octovian said...

Aisey Mat...sama la kita. Tapi saya suka campur dengan cendawan Enoki menggantikan suhun. Cer try!

Sis-Lin said...

Mat...sejak dh ada ehem ehem tu kan...ko edit lagi ke gambo ko ni..nampak cerah terang dan cantikkkk :)

ShashaCatering said...

Dah like dah dua2 orang tu.
Saya suka masakkan sayur Cik Mat ni.
Cik Mat ehem ehem tu sapa tu? ;)

Kalamhati said...

perggh ni mesti pic hasil tembakan pkai senjata canggih tu kan...hehe jelezzzz!!!

Mat Gebu said...

Tak edit dah..cuma crop saja..then letak watermark..settle..

Haslinda Ariffin said...

Salam Mat Gebu..
thanks ats resipi ni..sbb mmg senang nak buat..lg2 utk sy yg 1st time nk msk n xpandai masak..
sy br try td..and menjadi..
Thanks a lot tau..
ni entry yg ade gamba lauk yg sy try resipi Mat Gebu..

http://haslindariffin.blogspot.com/2011/09/1st-time-memasak-laukhuhumalunyerr.html

sy ade juge amek bbrapa lg resipi Mat utk sy try..bile sy da try nnt..sy bgtau..hehe