BEN ASHAARI

Monday, April 4, 2011

PUDDING TAPAI PANDAN..

P1270016
Salam petang semua, hmm anda semua OK?....Mat pun ok..ok saja. Ada sesuatu yang mat rasa susah nak luahkan...Rasa macam tak berapa seronok berblog 2-3 hari ni, lagi2 lah semalam, ada satu insiden di FB...hmm yang tu tak payah lah nak cerita, agak peribadi. Kadang2 kita susah nak faham manusia, mereka ni anggap kita ni macam menyibuk, walhal kita hanya menyampaikan maklumat yang berguna (mungkin tidak pada dia kann) tak pe lah lupakan, mat kan sebenarnya dalam dunia berblog ni mat tak nak ada apa2 masalah, tapi satu jee mat harap..jangan cari masalah dengan mat ...sebab utama mat tak pernah usik orang atau melongkang dengan n3-n3 kutuk mengutuk. Aku kukuhkan tapak blog masak2 ni pun duluuuu dengan usaha sendiri..tak de FB segala...berterima kasih pada MyResipi..sebab dia lah blog DTS dikenali..itu sebagai titik permulaan DTS...kita hidup jangan jadi "Kacang lupakan kulit", mudah lupa mereka2 yang membantu dan memberi sokongan. Satu lagi. hormatilah blogger2 muda, sebab mereka juga kita masih bertahan dan berasa selesa... Ok jom cerita pasal resipi hari ni pulak..

P1270026
Petang tadi mat tak de idea nak masak apa... Kemas2 peti sejuk jumpa sebungkus tapai ubi semalam yang abah mat beli, terus fikir, apa nak buat dengan tapai ni..Hmm, fikir punya fikir, terlintas dalam hati, apa kata kita buat pudding..ok check peti sejuk, ada pulak jelly powder konnyaku jelly..cukup2 je untuk resipi yang mat nak buat ni...syukur alhamdulillah. Projek pun on...dan tak lama lepas tu, terhasil lah "Pudding Tapai Pandan" seperti dalam gambar... Mat kongsi resipi, nanti boleh mencuba yea..

BAHAN-BAHANNYA :-)
100 gram tapai ubi*
125 ml air*(*kisar halus)
5 gram konnyaku jelly powder
5 1/2 camca besar gula pasir
2 1/2 cawan air
200 ml susu sejat
1/2 camca teh paste pandan
1 helai daun pandan, disimpul

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Tuang air ke dalam periuk, masukkan serbuk jelly dan gula pasir, kacau dengan whisk hingga larut. Tuang susu cair dan masukkan daun pandan serta pes pandan. Kacau dan masak atas api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih.
  2. Keluarkan daun pandan, dan masukkan tapai ubi kisar tadi. Kacau rata dan matikan api. Tuang dalam bekas yang sesuai. Biar hingga hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk. Bila sejuk dan jelly mengeras, keluarkan dari acuan dan hidangkan....sedap dimakan dingin. Jika suka boleh tuang sedikit susu cair..

22 comments:

Diya Edhayaa said...

wah! first taim tgk puding tapai.. sdapnye tgk...

nadiemsharmz said...

mat wat kite lapo la...nk ckit=)

y u y u Z u l a i k h a said...

pak cik mat gebu! masakkan untuk saye!

LeeN said...

cik mat! leen takjub tgk pattern ini pudding! wahhh!

btw cik mat, ada idea tak kalau nak masak daging kambing selain dibuat kari? leen search takde lagi dlm blog ni atau leen terlepas pandang.. huhe.

Mat Gebu said...

@ leen - huhu sebab pcm tak makan kambeng..tapi kan nanti pcm try cari kan..

eelobor said...

wah....sodap nyer....

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnyer...

kasihredha said...

akak dapat bayangkan rasanya...walaupun tak pernah makan..sure bestkan. Acuan pun cantik...oppss piring pun cantik...I likeee

Hafizah Mohamad said...

Assalamualaikum...cik Mat...nak tanya tapai ubi tu kalau kita tukar ke tapai pulut leh tak...sbb fiza x penah jumpa lagi la tapai ubi kot belah Penang n Kedah ni...Syukran...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Nasib baik jumpa resepi ni..kebetulan ada sebungkus tapai ubi yg dah tak lalu saya nak makan..terima kasih

cik cek said...

Resepi menarik....tertarik...boleh cuba buat ni....:-)

nurhidayah said...

cik mat ..ngences dh ni...resepi mat mablez2...cayolah mat..

ummi nor said...

Sabar mat yee...mcm nilah hidup dunia..tapi akak suka dgn sikap positif mat tu...

anyway ur blog mmg best..akak cukup teruja nak visit hari2..akak ni masih muda remaja dlm dunia blogging ni...mintak pandangan n teguran membina, kalau sudilah...tq

Izamir Ridzwan said...

puding +tapai ke ni?? huhu x pe ke nak mkn.. resepi bru ni

HomeKreation said...

Aslmkm Mat. Wah, tergoda nya dgn acuan Mat ni. Nanti kalau dah puas pakai boleh ler Mat tolak kat Along ya. Kreatip nya tapai ubi buat puding, mesti lemak2 ubi gitu. Kat Swk takda tapai ubi... huuuu.

FARISZ@AZ.Com said...

Hentikan Gangguan Seksual Terhadap Lelaki!!!

Pelajar Di Bunuh Hanya Kerana RM7 ?

Oh Oeya said...

nyumm! nyumm!.. x pnh rase puding tapai mokcik nih heheh :)

Gee said...

Salam Che Mat, serbuk jelly konyaku tu jdkan jelly liat ke jd mcm jelly biasa (yg strip) tu? dulu gee dah pernah buat pudding guna serbuk konyaku tu tp jadi mcm jelly yg liat pulak kenapa ek?

Mat Gebu said...

@ gee - jangan ikut resipi kat paket, sebab akan jadi liat...yang ni jadi liut2..alah2 sumi, tapi sumi lembut sangat, yg ni jus nice...boleh stand on its self..

Ummi said...

Waaah Mat, acuan silicon tu serupa dgn akak punya jgk kan...mcm kat entry puding naga tuh...hahahhaha...Mama komain lg komen..kejisss punyerrr...hehehhe...eh nmpak sedap la puding ko nih, nak try la..alaa..xda tapai lak...eemm

Gee said...

i c.. tqvm Che Mat :)

sweetazezah said...

alam cmg..aloh2,hensem sungguh tapai mu itew bila d kawenkan ngan jelly konyaku tu erk..tang acuan tu p0n hensem..hmmm.sok2 klu ade stok tapai ubi,leh nerai ni..cay0k cik matt!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.