BEN ASHAARI

Sunday, February 27, 2011

MEE MAGGI BANDUNG....MAT GEBU PUNYA!..

P1250971
Assalammualaikum, salam petang semua..Jemput makan, ni mat baru nak santap, aku malas nak makan nasi, tak sedap, sebab apa, sebab mat gebu tak masak lauk sepesel untuk diri sendiri, tu pasal skip makan nasi, cerewet mat gebu ni kan....alah lauk mat senang je, singgang ikan. Tapi memang hari ni jadual ketat, N3 pagi tadi tu pun mat buat pagi, masa tu belum mula lagi buat kerja yang aku tak berapa nak suka ni. Tadi kan saja lah masak maggi, tapi bosan lahh, maggi pulak jenis kanak2 punya (perisa ayam, abah mat yang punya)..Jadi seperti biasa, dengan daya imaginasi mat gebu yang liar dan wild kata omputeh, aku mengoter maggi perisa ayam jadi mee maggi bandung....ahaks, sah2 tak de kat Bandung, kat warung Mak Limah pun dah tentu tak de lagi, cuma ada kat dapur mat gebu...ehemm ehemmm, dahh sudah baca, jom kita semak resipi, untuk orang bujang sesuai untuk yang tak berapa bujang pun sesuai gak... (^_*)

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 paket maggi perisa ayam, asingkan perencahnya
1 pokok sawi bok choy, asing daun dan pelepahnya, siang berasingan
1 biji tomato kecil, belah 4
2 batang kacang buncis, hiris serong
2 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, cincang
1 kelopak kobis cina, hiris
1 camca teh sos ikan
1 1/2 camca besar sambal tumis
1 camca besar sos tomato
1 camca besar sos cili
1 biji telur
1 batang sosej, hiris (boleh guna udang, daging, sotong atau ayam, ikut suka)
3 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan putih hingga wangi, tambah sambal tumis, sos tiram, sos cili dan sos tomato, kacau rata dan masak sekejap.
  2. Tuang air dan masukkan sosej dan perisa perencah maggi tadi. Kacau rata. Bila mendidih perlahankan api, masukkan telur, pelepah sawi dan masak dengan api kecil hingga telur mengeras.
  3. Tambah kacang buncis, kobis dan daun sawi serta mee maggi, masak hingga mee lembut, tambah sos ikan dan jika kurang kuah tambah sedikit lagi air. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup sebelum dihidangkan..

23 comments:

Sunah Mohammad said...

perut saya berbunyi....:p

haniQaseh said...

wah baru tengok dah terliur nie...sedapnya mat....

mia.lia said...

sdapnye,,.sy pon suke 'rosakkan' perisa maggi tu..hehe

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaahhh maggie...i liiikeeee...hehe...baaaiiii Mat!

yana ashalina said...

sdapnyee.lapa plak tgk maggi cik mat tu. huhu

miszlullaby said...

creative cik mat nih =D

miszlullaby said...

oh ye,dah lame nak tanye cik mat, cam mane nak join blog review cik mat ye?

Mat Gebu said...

Misz...tak de apa2 syarat pun, nanti yeaa saya review blog misz...pulak..

ladyzamea said...

sedapnya...nk kena try ni!

miss N.A.L said...

nak try nak try pcik mat. . :)

akuanakpahang said...

Salam CMG, pergh lazat benor gayanya tu :)
Entri Terbaru "10 Sahabat paling rajin berceloteh di akuanakpahang 022011"

Norgadis Labuan said...

Nampak sedap je makanan kat sini...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

nyum2..

Jia Sensei said...

~onaka ga peko peko desu = i'm hungry (^0^)

shashacatering.com said...

Wah! Kreatif sungguh Cik Mat nih. Nampak sedaaap jer...;)

Ayuz said...

emmmm...dapnyer...mee maggi bandung...macam-macam mat gebu nih...memang terliur....

Citarasa Rinduan said...

wah...sure rasanya lebih terangkat dari paste citarasa rinduan..heheh

LiFe KaMi said...

simple tapi sedap,
nanti nak masak maggi rujuk blog bro..:)

gadisBunga said...

lepas ni boleh la makan megi hari-hari! huhuhu~

kakchik@ella said...

wah .. nak pegi buat la. dlm lemari kc pun ada maggi perisa ayam - Aiman punya. hihi ..

kakmelor said...

tgok gambar aja pun dah trasa lapor.l

mamA_pg said...

tgok gambar dah dpt rasa sedap...bestla rsp2 cmg...

miszlullaby said...

oh..ok..mekaseyh cik mat...=)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.