BEN ASHAARI

Friday, February 4, 2011

KWAY TEOW SUP HALIA....PROMOT BLOG 19.

P1250344
Selamat pagi Jumaat yang mulia untuk semua. Dah sarapan?..Ni hari mat sarapan lewat sikit dan terus merangkap makan tengah hari, cuti masak koo aku ni hari, hehe, yee lahh tuu. Insya allahh.. Apa menu sarapan anda pagi ni, selain limau tahun baru cina?..Ada dapat ang pau?..Mat semalam dapat lah juga, dah makcik2 dan pakcik2 cina bagi, makcik2 cina aku bising kooo, dia kata pesal luu belum kawen, habis duit guaa kasi sama luu tiap2 tahun, hadoi molot memsing, ala2 cerek wisel...sabau je aku...tapi mereka gurau2 jeee, alah biasalah kan, aiman memang tak kesahh...

P1250349
Kway teow sup halia ni buat dia senang dan ringkas, 10 minit dah siap, janji dia nya bahan2 dah kasi ready, tinggal campak2 siaa, itu kway teow mat cekut dalam segenggam macam tu, kasi goreng sikit sama minyak bijan dan kicap cair, lepas tu letak dalam mangkuk sesuai, kasi tuang dia nya kuah, kena makan segera, nanti lama2 dia kembang, rasa kurang selera.

Kali ni kita tukar topik pada promot blog pulak, tiba2 rasa macam nak war2kan pada blogger2 masak dan yang lain2, tak kira akak, adik, abang atau pakcik2, mengenai sorang blogger otai, kira tengah panas dengan gossip berdamping dengan artis wanita kecik molek..perghh...sapa lah jejaka itu agaknya.....dia ialahh..


Bro Framestone, atau dalam bahasa melayu, "abang kerangka batu" (sudah tukar lah sekarang) perghh keras gila, ni kalau banjir, mau karam, yelah kata batu..haha, sori bro!. Di Sahabar Blogger dia antara tunggak utama, blog beliau tak yah kata lahh, kemas gila, sungguh..tu lah korang, asal aku kata je ala2 tak caya, klik sini..kalau nak bukti!!..

Lepas ni satu lagi blog wanita, dan cuti dulu promot blog sebab dah cukup 20...ok kita semak resipi senang ni...

BAHAN SUP :-)
7-8 keping hirisan nipis daging lembu batang pinang
5-6 ekor udang, dibersihkan
1 cawan hirisn bunga kobis
Sedikit hirisan lobak merah (anggaran 1/4 batang)
1 inci halia muda, hiris nipis
3 biji bawang merah, hiris nipis
2 ulas bawang putih, cincang halus
3/4 camca teh lada hitam
1/2 ketul kiub pati ayam "MAGGI" (optional)
Air secukupnya (anggaran 3 cawan)
Garam secukup rasa

BAHAN LAIN :-)
1 genggam kway teow,
Beberapa titik minyak bijan
Sedikit kicap cair
Hirisan daun kuchai, untuk hiasan
Hirisan cili padi untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Taugeh, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KUAH SUP :- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum, masukkan daging dan kacau rata. Tuang air dan masak hingga daging lembut. Tambah lobak merah dan bunga kobis, juga kiub pati ayam. Biar mendidih.Tambah udang dan perasakan dengan garam secukupnya.Bila udang masak, matikan api.
  2. UNTK KWAY TEOW :- Panaskan kuali, tuang sedikit minyak. Sementara itu minyak bijan dan kicap cair digaul rata bersama kway teow, kemudian goreng dalam kuali tadi, balik2 kan hingga rata dan masukkan kan dalam bekas sesuai..
  3. UNTUK KWAY TEOW SUP HALIA :- Alih kway teow dalam mangkuk sesuai, tuang kuah secukupnya bersama segala isi khazahnya sekali. Hias dengan hirisan cili padi, hirisan kuchai, bawang goreng dan taugeh. Hidangkan..kalau nak makan dengan sambal kicap atau cili jeruk pun sedap..

25 comments:

::wan fadhilah:: said...

wow.. nmpak sodap.. kalau makan lgi sodap.. erk, tpi napa campur daging ngan udang? huhu.. sbb makanan laut tak elok campur ngan makanan darat.. jgn marah ye. =)

y u y u Z u l a i k h a said...

AKHIRNYAAAAAAAAAA! DARI PAGI TADI TUNGGU ENTRY MAKANAN!!

SEDAP NYEEE.. OK..

DAH TENGOK MAKANAN SEDAP.. SEDIA UNTUK BERANGAN MAKAN KOEW TEOW SEBELOM TIDUR..

Bro Framestone said...

oh abang bingkai batu...

tp kalau ditranslate betul2

abg kerangka batu

nama yang diberi oleh salah seorang arwah sahabat bro di alam maya.. al-fatihah buat arwah

Mat Gebu said...

@ Bro framestone - erkk..waa, konkrit eks...ok take note..tukar sat..al-fatihah juga utk arwah..

iqbalhakimi said...

waah..pagi2 da leh makan kuey tiow..tp kat umah makan nasi lemak beli bungkus jer..hehe

oo..bro kerangka batu ... ahli sb yg tegar.. =p

Ilhamie3 said...

sedap!!
uwaa..kat snie xde kotiaw T_T

Sunah Mohammad said...

saya tak suka kueteow..aiyok..cane nak bagi saya suke? huhuhu...

Mat Gebu said...

@ sunah - apa ada kesah, tukar leer guna mee hoon, mee kuning, pasta, mee laksa, mee telur atau mee maggi..

Mas said...

sedappnya koewtiaw sup...peberet mas....
nak sepinggan..he..he...

athirah said...

salam...

mat gebu ni sapa ye sbnr ny? heheh... sbb slalu abg ben dan blogger lain mention.. sorry.. just nk tau :)

HaSue said...

haha..tul gak ek..kalo dah kawin mana makcik2 tu nak bg angpow dah..harus cikmat yg bagi angpow laa pulek.. ke itu alasan malas nak kawin dulu?takut x dpt angpow ek?ekeke..

kue teow nih cam sesuai je utk org dlm pantng kan sebab guna halia..org pntg zaman ni mana pandang ikan bakar je..hehe

MYA said...

abg mat gebuu....hehehehe....minte tolOng ciket bOley???tolOng pOmot belOg mya,...
http://sigadispink.blogspot.com
http://myacheaplens.blogspot.com
tengs ye??

Citarasa Rinduan said...

peeh..
nie klau orang dlam patang sesuai makan...kiranya derhka sikit2...hehehehe

halia tu..

~...AmALinA....~ said...

wah!!!! sedapnye... nak kena try nih....suke3 (^_^)

Melur Jelita said...

Kuey tiawnya kurang kelihatan...tu yang best tu...lauk dan sayur banyak..meriahhh

kzai said...

salam mat..tima kasih lah promot kan blog Muna Mahdzar-Fadaq...cekap betul mat mencari blog Muna atau Muna singgah kt blog mat ke?akak mmg peminat tegar FP Muna ni dr dulu lg..tp jd silent reader je,suka tgk aktiviti & mskkan dia..dia kan dh pindah tmpt lain..skrg ni bila buka Fp dia x berupdate,..mcm rindu sgt kt dia..rupanye dia dh aktif kt blog juga..byk FP dia yg akak x tau...skrg blh lah cuci mata kt blog dia plk..tq mat...

Nieza said...

assalam cik mat...terliur dh ni...perghh rasa nk hirup kuah sup tu..bagus bubuh halia tu senang buang gas yg tak diperlukan...hehe

Adzriel AB said...

dah beli kuew tiaw..bolehlah nak follow resepi MG. cuma tak letak udang...allergic seafood. jadi ke tidak ni..hantam sajalah.

tikuzza said...

wah...rase lapar jer biler tgk kuey tiaw ni...haha...nice en3 da polo dah..

hnyhar said...

mesti buat ni...sedap..dan baru..xprnh mkn lg masakan ni..

shah-kayrul said...

sedap koew teow true,...meriah btl daging2 yg byk...

Anna Suzana said...

sedapnya koew teow sup ni .. emm meyelerakan sungguh..

missyaurora said...

very simple recipe and the outcome sooo YUMMY!!! i like it :D..i wish i could have that for my b/fast tomorrow..

Hannan Al-Qudsey said...

ya allah kelaparan terus hunny jadinya.. huhuhu kalau la gambar tu boleh menjelma menjadi nyata depan mata kan syok.. ni nak makan.. kena trn bwh.. aduhaiiii lapo tapi malas!! :(( mat gebu.. nak order.. hantar ke rumah hunny boleh? apa? penghantaran 45mins? baiklah ..hunny tgu..terima kasih :)

Mat Gebu said...

Terima kasih dan sama2 juga untuk semuaa...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.