BEN ASHAARI

Thursday, February 3, 2011

KOBIS KUPANG PEDAS....PROMOT BLOG 17.

P1250341
Selamat petang semua, buat apa tu, dah minum petang. mat lewat sikit masuk N3, sebab baru balik tadi, hmm hujan tadi tapi overall ok lahh, makcik2 guaa pun sibuk memasing, ang pau pun dapat..hehe, alah bukan itu tujuanyang sebenar, kami hanya mengeratkan hubungan kekeluargaan walapun berlainan ugama dan budaya hidup. Ok berbalik pada N3 kali ni, resipi biasa2 dan senang2 saja. Kalau ada yang kata..hmm, macam tak de resipi lain, ha ah memang betul, resipi macam ni tak sesuai bagi mereka2 yang dah xpert..yang ni sesuai untuk para2 pelajar yang baru nak berjinak2 ke dapur..Ok, kali ni mat nak promot satu lagi blog...lepas ni mungkin dalam 3 n3 lagi mat akan tamatkan promot blog ni, cukup 20 blog dulu yeaa...

Kali ni kita tinjau blog seorang Guru, pernah singgah ke pondok mat gebu sedikit masa dahulu. Blog Hijrah ini milik Cikgu Areef, kalau anda perhatikan, pengisian blog beliau agak pelbagai..ha nak tau ke pelbagaian macam mana, kena lahh meng xplore nya sendiri..di sini....

Ok...tinggal lagi 3 blog yeaa...sekarang ni kita semak resipi mudah sangat2 ni..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 biji kobis bulat, hiris sederhana kasar
1 cawan isi kupang, dibersihkan
1 biji cili hijau, hiris
1 biji cili merah, hiris
5 biji cili padi, tumbuk kasar
1/2 biji bawang besar, hiris
4 ulas bawang putih, diketuk
1/2 cekek soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
1 camca besar sos tiram
Garam secukup rasa
1/4 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan kupang dan goreng sebentar. Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, cili merah, cili hijau, cili padi dan sos tiram, kacau rata dan masak hingga layu.
  2. Masukkan kobis dan gaul rata, masukkan air, tambah soo hoon (tos dahulu), gaul. Perasakan dengan garam secukupnya. Masak sekejap, dan matikan api. Hidangkan dengan nasi panas,....hmmmm

16 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

pak cik mat gebu!!!

bila nak buat resepi tempe pulak???

buat la.. tunggu nii.. :(

aNa d'sKoDenG said...

sedapnya.......

Mat Gebu said...

@ yuyu - orait..esok yeaaa..janji!!..hmm resipi mcm mana eks, tempe goreng tepung kentucky ok ke?...

@ ana - hehe, sedap, aku suka..

Adzriel AB said...

salam...tag mat gebu di sini..
http://adzriel.blogspot.com/2011/02/my-favorite-blog.html

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ermm kobis dan kupang..best je tgk.

Citarasa Rinduan said...

cik mat...
happy CNY..ewah nie anak peranakkan sure banyak pi open house sampai upload pic yang agak sempoi...

heheheheh..
cik mat...kalau ayu singgah sana, umai dapat angpau tak>>
waka..waka

akuanakpahang said...

Gebu aje saya tengok kupang tu hehehe :)
New Entry "Pucuk di cita ulam pun tiba"

Mat Gebu said...

@ adzriel - orait, jam 8 malam nanti n3 tu keluar..

@ LM- memang betul, simple jee kann..huhu..idea dah kering.

@ CR - haha, ayu, mana ada, yg biasa jeee....tu lah hari ni saya blurr..tu yg n3 biasa2 jee. lagi pun ramai yg cuti balik kampung..

@ AAP - haha, ada lagi gebu tapi tu lah tak kena musim...

shah-kayrul said...

kobis ngan kupang...tak pernah rasa...klu cik mat wat mesti sedap nie...hehehe..cik mat tanya cikit leh???....kupang tue rasa camne???

Pembawa_Wacana said...

alamak...tersilap bace entri pasl masakan ketika lapar...huhuhu

Mat Gebu said...

@ shah - kupang tu rasa dia atas lagi dari rasa kerang..

@ pembawa - erkk...

fa10 said...

dah lama sgt x masuk blog cik mat...
dah ada segmen promote blog rupanya...

Mat Gebu said...

@ fa10 - terima kasih sudi singgah..pasal promot tu saya cuma buat utk 20 buah blog saja..hmm tolong kawan2 blogger....tu saja..

Sunah Mohammad said...

pedas ke che mat? che mat ni jawa eh? kalau jawa mesti suke pedas2...hoho~

saya wat entry sal che mat ni...haha~ meh jenguk SINI..sila jangan muntah! :D

Areef Ibn Naim said...

salam cik mat,

tqvm sudi promot blog sy...

patutlah sy check statscounter, tgk ramai masuk dr sini... sy tk perasan yg cik mat promot blog sy, sdgkan sy dah baca entri paling baru tu...

tq sgt2 cik mat, sy amat menghargainya... moga allah yg dpt membalas jasa cik mat ni...

Hawa said...

Emmm bestnya.. Keladi masak asam ni memang favorite I...

Cik Mat, jom join my 1st GA contest....

http://dmanjapenawar.blogspot.com

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.