BEN ASHAARI

Monday, February 28, 2011

CHOCOLATE HAZELNUT MUFFIN.

P1250991
Salam pagi Isnin, selamat menjalankan tugas buat semua...Hmmm dunia blogger makin mencabar, kita sering diperhatikan..silap langkah kita jadi 'bahan' dalam salah satu N3 mereka. Tapi apa nak buat kan, kita rasa kita betul, tapi mereka rasa kita macam tak sesuai, atau syok sendiri. Dalam dunia ni kita berhak buat apa saja selagi tidak melanggar perintah tuhan dan adap susila sebagai seorang manusia bertamadun. Apa2 pun berlaku, kita tawakal saja lah, kita berdiam tak bermakna kita kalah kann, ajal dan maut ni akan datang bila2 masa, tika dan masa itu pasti kekesalan akan berlaku bila mana tulisan2 buruk kita akan menjadi salah satu penyalur ke dukaan dan kepedihan di alam sana...nauzubillah.. Mat pun nak minta ampon dan maaf jika terkasar bahasa dalam setiap n3 di DTS ini...Ok jom semak resipi mudah ni yea...

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega berkualiti tinggi
65 gram gula halus
1 biji telur gred A
150 gram tepung berserbuk penaik (self-raising flour)*
30 gram serbuk koko*(*disatukan dan diayak)
100 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
60 gram kacang hazelnut, dipanggang dan cincang kasar
100 gram coklat susu, di dadu kecil

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, sediakan muffin cup secukupnya atau alas muffin pan dengan paper cup. Ketepikan.
  2. Krimkan mentega bersama gula hingga putih, tambah telur dan putar hingga kembang. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang seli dengan susu hingga habis, putar rata.
  3. Tambah esen vanilla, 2/3 bahagian kacang hazelnut dan coklat susu, gaul rata, sudukan ke dalam muffin cup 3/4 penuh, tabur dengan baki kacang hazel. Bakar 25 minit atau hingga masak, sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan..

8 comments:

nur aisya humaira said...

Assalam..waa,sedapnye muffin ni...

Hanieqha said...

definitely going to try this. :)

aima said...

pagi2 dah terhidang muffin yang enak...pergh....

kasihredha said...

Cikmat
Thanks...semlam akak dah jumpa pastri jenama kawan tu di Tesco :D

Drunbella Khoo said...

cemana nak pastikan muffin kita gebush ya?
that day i try buat, muffin jadik padat laa pulak.
=_=
adakah sebab terlebih tepung or cemana?

azila said...

salm en.mat...minum ngan milo panas best neh.heheh

akuanakpahang said...

Salam CMG, Makan sikit2 boleh, byk kang lepas pulak celah gigi :)
New Entry "Laman Mat Kilau Jerantut"

misluvcoklat said...

wah, mcm sedapppp.
nk try lah 6t :)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.