BEN ASHAARI

Tuesday, February 8, 2011

BLUEBERRY PANCAKE.....SIKAP ORANG KITA..

P1250420
Selamat pagi semua, amacam, semua ok. Mudah2han macam tu lah kan, mat pun ok, tapi perasaan memang tak ok, alah tak kesah lah, janji aku isi blog dengan N3 baru, yea tak?.. Pagi tadi sungguh blurr tatau nak masak apa, karipap memang abah mat dah beli kat warung kak mariah carey seberang jalan tu, tapi mat tetap nak buat sesuatu untuk blog, kalau satu hari tak letak, rasa macam dah seminggu tak update. Tu hari kan mat dapat satu komen agak membina dari sekor lalat, ada di FB mat letak di sini...tapi sayang gaya penyampaian dia sungguh tidak berhemah dan bersikap kurang adap sopan, sama saperti kes jiran mat kena, tadi ni, n3 di sini..., tapi bukan komen di blog dia, komen di blog kak ummi kuantan dalam n3 gegar 1000 blog (kak ummi dah delete). Mat perhatikan tebiat kita orang2 melayu ni ada kala buruk sifat dengki, tamak dan suka memburuk2 kan orang lain dah macam satu tradisi yang mereka warisi. Kalau nak nasihatkan orang kena lah ada cara, jangan aib kan diri sendiri sebab. Apa yang anda tulis , itu lah diri anda sebenarnya...macam mat kalau orang kata aku ni laser ke, cakap lepas ke, memang aku akui tapi masih lagi bersopan, beralas dan berperumpamaan...

P1250421
Pancake blueberry ni mat buat untuk menghabiskan blueberry filling yang tinggal dalam 2 1/2 camca besar macam tu, dan mat buat guna 1 cawan tepung gandum, dapat lah dalam 8 keping bersaiz 4 inci, sebab guna non-stick pan saiz comey tuu..Ianya lembutt, sedap dimakan dengan madu, atau nak sedap lagi dot kan sedikit mentega atas dia..hmm pengsan. Sebenarnyakan mat lupa nak tinggal kan sikit blueberry tadi..kalau tak boleh perhias atas pancake tu...hmm tak pelah anda cuba nanti yeaaa, sesuai untuk sarapan dan minum petang....Jomm lihat resipi pulak..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
Secubit baking soda*
1 camca besar baking poweder*(*digaul dan ayak)
1 cawan susu segar
2 1/2 camca besar blueberry filling (mat guna yg ada biji2 blueberry)
1 biji telur gred A
1/2 camca teh perisa blueberry (kalau tak de, letak esen vanilla)
2 camca besar gula
2 camca besat mentega, dicairkan
Secubit garam
Madu, untuk hiasan
Mentega, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 diatas dan kacau dengan whisk hingga sebati dan licin, atau masukkan ke dalam alat pengisar dan kisar hingga sebati, tuang dalam bekas dan rehatkan 10 minit.
  2. Panaskan non-stick pan bersaiz 4 inci dengan sedikit minyak, mat oles kan sedikit minyak dan kemudian sapu rata2 dengan paper towel bersih.
  3. Tuang 1/3 cawan adunan tadi dan masak hingga permukaannya kelihatan berbuih2 dan hampir kering, terbalikkan dan masak sekejap lagi, hingga perang. Alihkan dan buat hingga siap.
  4. Hidangkan pancake bersama madu dan mentega, jika suka.,...

24 comments:

Ummi said...

Mat, sekarang bkn ramai lalat lgk..dah ramai langau ko tau..hahaha...tp akak of kos laaa...still rama2 terbang melayang2, silap2 ujan rabak kepak aii..hahahaha

AdyBudika said...

Errr.....aku teruja taip kali tengok entry ko..meggelegar bodyku ini..aku akan buktikan mat kayu macam aku neh leh masak gak k!!

Sari Yusa Ibrahim said...

Alahai cik Mat, sy baru buang 2 sb blueberry filling, belens raya lepas, patut tak patut agaknya ku buang, ku halalkan jer pd tong smph... huhuhu.

Lalat tu spray jer guna spray lipas, senang dia mati terus... hehehe

akuanakpahang said...

Salam CMG, semoga anda ceria sentiasa.. adat hiduplah Mat kita di dicemuh... buat macam mana pun ttp tidak mendapat kepuasan hati org lain.. lantak kan aje janji kita hepi :) Apapun Pancake blueberry mmg sedak benor gayanya :)
New Entry "Tak rasa bersalah ke?"

eelobor said...

betul tu CMG, kekadang kita ada orang boleh terima dan ada yang tersentap kan. apapun setuju dgn ayat, nak tegur orang kena ada cara yang sesuai.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

gebunya..tgk pun tau lembut.

azila said...

ok set...esok gak try buat.tp blueberry filling xder..heheh

Isteri Yang Comel said...

alahai terliur tengok bluberry pencake nie... gebu jer tengok...

cikjahflowers said...

tiap hari cikJah jengok blog CMG ...thank you for sharing the recipes

zethy said...

huhu..saje nk nyampuk.sy ni mngagumi tok guru tu..sedih sgt2 bila dia ckp melibatkan tok guru.org mcm ni la yg taksub sgt2 bleh buat virus.malu dri sndiri n memalukan org yg dikaitkan..sy suka resepi CMG n bleh dikatakan nk msk msti tgk respi CMG.

Melur Jelita said...

Salam Cik Mat,
abaikan lalat langau itu. Teruskan apa yang disukai asal tidak melanggar batas agama.

Sedangkan Nabi Muhammad saw yang maksum itu lagiiiiii orang orang tak suka sampai nak kena bunuh, apa lagi kita insan biasa.

Ucapkan almahdulillah banyak - banyak bila rasa tertekan. Ujian yang diberi hanya secubit dari nikmat yang diberiNYA.

Maaf ya, melelebih pulak..umpama mengajar burung terbang, mengajar itik berenang, mengajar Cik Mat masak la pulak...he he he

LugieAmir said...

... Cik Mat .. biarkan kalau org nak ada sifat dengki tu...itu pilihan dia...“....sesungguhnya dengki itu menghapuskan kebaikan, sebagaimana api menghanguskan kayu bakar. "
utk CIk Mat pulak...teruskan 'membakar' selera dgn resepi2 yg ... memang best lah!! k.gee tumpang salin resepi ya...

Mama Gee said...

Gebunye pancake macam Mat jugak!!!!

nazirulhazwan~ said...

derm, terase perutku memanggil2 pancake tu, hahaha

pasal lalat ke anjing??hehe biaq p la mat, mulut ngn jari yang menaip, mane boleh kite tutop or bentikan:P

cik gadis said...

wow!kena try neyh..aku buat pancake xpnah kta nk jd..kalo kek jadi aku wat..hakhak! :P

Adzriel AB said...

dia dok kutuk2 MG tu kalau suakan pancake ke mulutnya ni mesti dimakannya juga kot. letih dgn org dengki2 ni.

Mas said...

nampak momtok dan gebu la pancake ni....macam tuannya..he..he..

SYAZIRA said...

Harus ke ade org camni cik mat? saya stuju ckp MG, BOLEH nak tegur tapi cara biar betul. Sehalus2 teguran pun blh mengguris perasaan, inikan lagi teguran yg sebegini rupa. Ni bkn teguran membina. Bukan jugak teguran dgn niat utk meperbetulkan keadaaan. Tapi teguran utk tunjuk kat dunia : akulah-manusia-paling-bagos-dlm-dunia!

Mat Gebu said...

@ kak ummi - Biasa lah kak, lalat dah makin banyak, mereke memerhatikan kita sentiasa..

@ ady - hahaha, adehh memacam argh ko ni...

@ sari - erkk, laaa sayangnya, kalau cepat sikit boleh buah pancake ni..

@ AAP - betul bagai dikata, hmm tak
pelah, terima kasih pada mereka sebab prihatin kan pada blog picisan..

@ eelobor - adat manusia, tatau apa yang mereka tak suka sangat..hmm

@ LM - dah sejuk pun lembuttt...

@ azila - waa, ok ok..nanti kita crita eks...eh dah crita semalam..haha..

@ is3 yg comel - hehe, gebu dan memang lembut...

@ cik jah - terima kasih tak terhingga utk cik jah...

@ zethy - betul2, saya pun hormati tok guru tu, bukan sebab politik, tapi pembawakkan diri dia yang sungguh lahh merendah diri...

@ MJ - terima kasih, eh jangan kata macam tu, setiap manusia ada kelebihan, saya pun dpt pengajaran dari apa MJ tulis..

@ lugie - hmm betul lah kan, tak payah ambik kesah, cuma saya nak share pasa semua, jgn kata blog masak2 tak de lalat..

@ mama gee - hahah nakal mama..

@ nazirul hazwan - mmg biarkan dahh, cuma saja je nak ajak depa bermesra-mesraan..

@ cik gadis - erkk, lepas ni beli non-stick pan comel tu, inysa allah menjadi nya..

@ Adzriel - hahaha, ntah eks, mungkin tak kot, sebab haram dia makan saya makasa..

@ mas - hahaa, amboihhh....tapi mmg betullah, gebu semacam.

@ syazira - itu lah, tapi takpelah, semua manusia melakukan kesilapan, mungkin dia tak perasan agaknya masa menulis..

marikha said...

CHE MAT,

i've been following your blog as a silent reader but i've decided to write something on this post because of the annoying attitude of this soooo melayu people who think they r the greatest (duh).

somebody told me "kalau hati dah busuk semua pun dia nampak negatif aja" so, Che Mat just ignore them coz obviously they envy ur fabulousity n chaiyyok!

nona hidayah said...

Perghhh..
tengok gambo cik mat gebu pon da buat saya terliur. hehe

Latiolicious Lady said...

Cik Mat
salam d pagi ahad
ai dah buat pancake pg td
thanks cik mat
cuma ai tak de fillingnya
basic pancake kiranya
tu pun dah sedap, gebu juga

cikmat
blh tak ajar sy masak apa2 je guna cencalok, thanks cikmat
bulih ke buat gulai letak cincalok?

Mat Gebu said...

@ latiolicious Lady - salam, ok try resipi ayam cencalok..insya allah sedap --> http://tiffinbiru.blogspot.com/2009/06/ayam-cencalok.html

Ima-Sensei said...

tima kasih cik mat atas resepi2..best n mudah sesangat..hihi..teruskan menulis n memasak..chayyok!!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.