BEN ASHAARI

Saturday, January 1, 2011

TAUGEH SOYA GORENG BELACAN......BALASUNGKAWA

P1240825
Salam petang semua...habis idea dahh..kering, langsung tatau ni nak letak apa, susah lah macam ni, idea masak dah tak de, esok2 letak resipi masak air jee lahh..boleh?. Suka makan taugeh soya atau taugeh kasar?..Mat suka, sebab ada rangup2 tang kacang dia tu. Abah mat suka makan taugeh ni, tapi kan bagi warga2 emas yang kurang gigi tu mat rasa susah sikit kot, kecuali kalau kacang tu kita asingkan dan masak dulu sampai lembut, baru masukkan batang taugeh. Kali ni mat campur tauhu dan udang. Masak dia mudah sangat, sama macam anda masak juga, ringkas dan lepas masak terus hidang untuk disantap, perghh...silap2 boleh pengsannn..Sebelum tu...

BALASUNGKAWA :- Takziah kepada keluarga pelakon "Faizal Yusuf", yang telah meninggal dunia sekitar jam 2.30 petang tadi di Hospital Pusrawi, Kuala Lumpur. Arwah pernah menikah dengan penyanyi Siti Nordiana. Moga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya. Al - fatihah... Sumber dari "Sis_Linn".....

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram taugeh soya@taugeh kasar, buang ekor, cuci dan toskan
2 keping tauhu, didadu
1/3 cawan isi udang
1 biji bawang besar hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1 biji cili merah, hiris
1/2 inci belacan, larutkan dalam sedikit air
1/2 camca besar sos tiram
Sediki air
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis hirisan bawang besar, bawang putih, cili merah dan hijau hingga harum, masukkan belacan dan sos tiram, kacau rata dan tuang sedikit air.
  2. Tambah tauhu (kalau lembut, boleh goreng dahulu), kacau dan masukkan taugeh. Masakhingga taugeh lembut. Tambah garam secukup rasa, dan masak sekejap. Boleh diangkat dan hidangkan segera...

8 comments:

Areef Ibn Naim said...

Salam CMG,

sy pun tak igt s/ada sy penah mkn tak taugeh jenis ni, hehehe...

sbb klu kt rmh sy, mak sy mmg tk penah beli taugeh jenis ni...

tp i like taugehla cikmat... masak bening, pastuh wat sambal belacan n goreng ikan kering, wallah... hehehe...

al-fatihah utk si arwah... ramai tul artis yg pergi secara mengejut ni yer...

buat sy terpk2, bilalah saat utk kita... adakah kita tlh bersedia...

Mat Gebu said...

@ areef - salam, taugeh ni ada orang suka dan ada yg tak, tapi saya penggemar taugeh. Hmm betul kan , awal tahun dah sorang lagi artis kita pergi...tulah ajal kita ni sudah tertulis cuma kita tatau bila..huhu..

rozen said...

aduh! my fav sayur! taugeh!!! tu yg tinggi..hahaha....pak usu nk cake bday! buat suprise utk adik!! dtg la kemaman on my bday! pleaseeeeee....

Mimiey.. (^-^) said...

slmt menyambut tahun 2011 abg mat..

CekWa said...

taugeh goreng belacan tambah udang memang sodap!

Ena said...

NAMPAK SEDAP NYE LA TAUGEH NIE.. LAMA DAH RASANYA TAK MASAK TAUGEH.. ASYIK2 BUH LAM KUEY TEOW OR MEE JEKK..

AL-FATIHAH BUATNYA..

Chef Hussin said...

Salam abg mat. Nak request pd abg mat utk add blog saya di Blogger Dapur. Really appreciate kalau abg mat add blog saya. http://studiomasakanchefhussin.blogspot.com

Masrini Karim said...

cantiknye piggan hidang die..comey!!!jeles lah ngan koleksi cik mat..semua comey2..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.