BEN ASHAARI

Saturday, January 29, 2011

SWEET SOUR SAUSAGE....dan...PROMOT BLOG 2..

P1250264
Errrr...sejuknyaaa...grrrrr, dah besar macam gajah pun sejuk kee..hadoi keji nya ayatt...ada juga yang makan laptop 3 rasa ni kang...Haha begitu lah kata2 yang mat gebu dengar..takpe2...kita orait jee no hal, tunggu lah time korang, aku kutuk kaw-kaw punya, sampai gugur bulu idung semua. kali ni hanya N3 resipi ringkas, kira ni sesuai kalau gaji yang baru dapat tu hari dah habis bayar hutang kete ke, bayar duit kutu, duit kapet atau duit ansuran beli gelang emas 916. (^_*) siap koo dgn jenis emas sekali pakcik mat tau, jangan memain..Yang ni budak2 suka, orang tak berapa nak budak pun suka juga. Mat guna sosej ayamas, sebab yang tu je mat suka guna..Ok yeaa..seperti biasa, setiap N3 akan ada 1 blog yang akan mat promot kan, tapi blog mat bukan lah hebat mana, boleh laaa...Ok jom kita tengok blog siapa yang kena....zassssss....

Wowww...awek cun laaa...alah hai ni pangkat anak2 dah pada mat gebu. Blogger comey ni nama "Yuyu Zulaika" dari blog.."Kupu-kupu kecil"..alah hai comeynyaaaa, sesuai lah dengan jiwa gadis remaja..terpikat kee, ada makcik kantin nak jadi kan menantu, pstt abah dia Chef koo, hadoi segan mat gebu, jangan marah gurau jee..ok klik sini ke blog beliau.. (sori yea, pakcik mat cilok header tuu...jangan samann,,)..

Ok settle untuk kali ke -2, sekarang resipi timeee.....jomm semak..

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 batang sosej ayamas, kerat 4 setiap satu
1 keping tauhu, didadu kecil, dan goreng sekejap.
1/2 camca besar cili kisar
1/3 bahagian red capsicum, didadu
1/3 bahagian green capsicum, didadu
1/3 bahagian yellow capsicum, didadu
1 batang leek, dikerat2, rendam
1/2 biji bawang holland, dihiris
3 ulas bawang putih, dititik
2 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1 camca besar sos tiram ("LIFE" juga...)
1 camca besar sos tomato ("LIFE" juga...)
Garam secukup rasa (jika perlu)
1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan leek (toskan) hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, tambah sosej dan masak sekejap. Masukkan sos cili thai, sos tiram dan sos tomato, kacau dan tuang air. Biar mendidih.
  2. Masukkan tauhu, red/green/yellow capsicum tadi, kacau dan masak hingga pekat. Rasa, jika perlu tambah garam secukupnya. Masak sekejap. Boleh dihidangkan....

14 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

sosej swwet sour???? adehhhh~

kira hari je nak balik suruh abah buat T_T


sniff sniff! ade yuyu!!

waahhhh! abang mat gebu pomot yuyu!!!

tak sangkaaa! nak nangesss! nka nangess! mekasihhh!

iqbalhakimi said...

waah..ada cik yuyu..hehe..

blog dia best..meletop-letop gtu..hehe

nur said...

penah buat.. sedap juge.. hehe..(puji sendiri bleh?.) tapi resepi sendiri je..
jemput ke ALL IN ONE

Ummi said...

Waaaaahhhh...Life, Life...Life...hehee...Hidup Mat Gebusss...wakakkaaa

Yatie said...

Salam Mat,
Ujan2 ni makan apa pun semuanya sodappppp....mmng sejuk skrng ni, perut pun lapor jek...menu tu simple tapi sedap....Mat, dtng umah akak ambil bunga ya...sudi2kanlah menerimanya...

akuanakpahang said...

Salam CMG, Sedap gayanya Sweet sour tu kita suka :)
New Entry "Segmen Hujung Minggu Bersama BEN ASHAARI"

Mama Gee said...

Hebat betul Mat Gebu ni.....bawak lah mangkuk tingjat tu ke rumah akak kat Marang ye!

Izamir Ridzwan said...

sosej ni pernah makn mak buat dulu.. mmg sedap.. nk suruh mak try resepi ni plak..

tomatokering :) said...

macam sodap ! :D

anamizu said...

wahhhhh sedap3!!!
laparrrr T__T

recent post : |pernah jawab panggilan camni???|

Azli Razali said...

Sosej ayamas memang the best lah Che mat. Dimakan begitu sahaja pun dah sedap lagi kalau di buat macam2masakan lagi lah sedap hehe

nurzahidah said...

waaa...sedapnyer nmpk..nk jgk..=)

MYA said...

salam....abang mat....tlOng pOmot belOg nyh bOley???http://sigadispink.blogspot.com ngn http://myacheaplens.blogspot.com..
tenkiiuu..=)

Aku Penghibur said...

sedapnye nk jgk ..nyum nyum

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.