BEN ASHAARI

Monday, January 31, 2011

MAKARONI ala MAMAFAMI....PROMOT BLOG 7.

P1250279
Selamat pagi Isnin yang dingin, hmm macam tu lah kampung mat gebu pagi ni, dingin, lembap dam mendung..sejukk..tapi i tetap HOT okeyy..wahh pitamm, alah mat gebu ni kan biasa2 saja, mana ada apa2..Tapi mat lagi suka macam ni, sebab apa, kalau ter xpose lebih, nanti jadi tak selesa, kita kenal antara kita sudah lah kan. Ok pagi ni goreng makaroni style mamafami..ringkas dan sedap..tapi itu lah, mat semalam borak2 dengan mama, aku macam tak berapa pasti lah bahan2 dia, jadi mat masukkan apa yang ingat saja....jadi mama, kalau ada kesilapan, jangan lupa bagai tau yea... (^_*) ...Dan pagi yang dingin ini DTS ingin memperkenalkan sorang lagi blogger dari SB yang boleh dikategori kan sebagai aktif juga...sapa ituu, jommmmm....

Waaa..ni kerabat ni, jangan memain, selamat pagi cikgu!!...Awangku Johan..perghh nama, klasik, gagah perkasa lagi....macam ni boleh lah tolong pakcik mat kat ladang kelapa sawit..hahah. Dia ni antara blogger yang rajin update blog dan menyertai segmen BA...nak tau kesah apa di blog beliau?...Boleh klik sini....

Oraitt..kita semak resipi pulak...terima kasih pada MamaFami...dan tahniah atas kemunculan resipi mama di Jelita Februari 2011...nanti dah beli guaa kasi review sama luu nya resipi eks..

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram makaroni, rebus hingga lembut, toskan, simpan air rebusan
2 keping daging burger jenama Ramly (mat guna 1 saja, sebab ada 1)
1/2 camca teh jintan manis*
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*ditumbuk halus)
3 kelopak kobis, cuci dan potong
1 biji cili merah, buang biji dan didadu
4 biji cendawan butang dalam tin, hiris nipis
3 camca besar sos tomato
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili
1/2 camca teh lada hitam
Garam secukup rasa
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga harum, masukkan daging burger (hancurkan), kacau hingga rata. Tambah sos tomato, sos cili dan sos tiram, kacau. Tuang air 1 cawan (air rebusan makaroni tadi). Biar mendidih.
  2. Masukkan cendawan dan masak sekejap, tambah makaroni, cili hiris dan kobis, gaul rata. Rasa dan jika perlu tambah garam secukup rasa. Masak sekejap dan angkat. Tabur dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangakan, sedap dimakan panas2, biar makaroni sedikit berkuah...lagi sedapppp!!!!..

22 comments:

Azwa Azee said...

nak try jugalah..:P

Mat Gebu said...

@ azwa - try jgn tak, resipi dari mamafami..tapi saya pun nampak sekali imbas jeee...erkk, tunggu mama komen..

Shaofie said...

perghhh!! abang awang yang dapat promot. menunggu lagi giliran saye... btw, makaroni tu nampak mengghairahkan. hahahah. ble nak wat delivery? hahahaha

MamaFaMi said...

Salaam Mat. Good morning. Malas tol nak bangkit dari katil tapi si Ummi dah godak suruh bangun. Sabau je la. Ala, shakali shakali nak golek sampai tengahari, apa salahnya kan Mat. Ahaks...

Habis bertonyeh dengan mak dara tu, bukak tenet. Allah... si Mat ni wat hal lagi. Dia gi tayang makaroni la plak... buat gua meroyan nak makan makaroni. Harus ni, turun bawah wa bikin makaroni macam lu bikin ni... I follow eh.. ahahaha.. Sedap menyelerakan nampak makaroni ko tu... Thanks ye kerana sudi promo Mak Tua ni...

Izamir Ridzwan said...

ingatkan makaroni bakar td

Madam Sooyaree said...

Boleh cuba esok ni. Dah pening nak masak ape.

makdara TERdiva said...

assalamualaikum kanda MG..eceh!

"pupudak" tu MDT tak tau..nnti MDT tanya makbonda.. :D maklumla..i ni banjar murtad..ngeeeeeee

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ada lagi tak mat? mintak semangkuk nak sarapan...

ct_nurmarlissaa said...

suka nya...pasta family but MelaYu staill kan.....ermm sudapp tulll..

nazirulhazwan~ said...

derm, makanan2 itali ni mmg den takbely tahan.huh
nape tak turun gath semalam?
patutnyer turun la bwk makanan sekali.hehe

shah-kayrul said...

sedapnyer macaroni pagi2 nie...rase cam mat saleh celup jap...

Ummi said...

Mat, ko kijaaamm....huk alaaahhhh..menciiisss laaa..wat akak lapor jeek...

aDisH.sHidA said...

wooow cikgu AK...telah dipromo oleh chef mat gebu.....

syamsiah_209 said...

perghhh..mengancam la..perut den pun dh berbunyi ni..kena cuba jugak la..

kakchik@ella said...

En. Mat .. kakchik copy tau. sbb kakchik nak cuba resepi nih. Anak kakchik suka sgt2 mkn omputeh ni en. mat.

Norhafiza said...

aduyai...time cenggini leh bikin perut berdanggut regge la plak..tengok je dh dh leh bikin sasau..maklum le peberet hehe..

Isteri Yang Comel said...

ALMAKA NAMPAK SEDAP LAH CAM NAK TRY WAT SARAPAN ESOK...

CuteOven said...

Wahh...sedapnye...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ermm blogger hebat awangku johan.

macaroni ni...memang sedap kalau mkn panas dan pedas!

Awangku Johan said...

hurmm patut la tadi masa p Kota KInabalu rasa x tenteram... rupanya blog saya di promote.. Apa2pun trima kasih bro atas promotenya.. amboi men kerabat2 pulak.. hahaha...

Haaa.. makaroni.. fevret jg benda alah tu.. kalau bagi semangkuk tak cukup tu.. nak 1 periuk boleh ker?? hehehe

apapun skali lagi diucapkan ribuan trima kasih atas promote ini.. Jasamu di kenang bro Mat Gebu...

afsal_8281 said...

sudah try buat mlm tadi
dan bwk dtg ofis kwn2 suka...
cuma tak berapa nak pedas la
saya tak letak jintan tu pun...takdak
saya letak juga tomato puree...

emmm tak puas makan nak buat lagi
thanks ya...

Fyka said...

sy try resepi ni,if da siap nnt sy copy resepi ni & link kan blog ni skalo kat blog sy boleh?

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.