BEN ASHAARI

Saturday, January 22, 2011

KEK OREN PERAWAN @ 處女橘餅

P1250153
Hari ni, rasa cepat mengantuk, tatau pesal...satu masalah nya, bila mat tidur awal, nanti terjaga pun ada, kata kalau tidur jam 11 malam, nanti jam 3 aku dah bangun...huhu, mungkin ada sebab kan, sah2 seruan memuhasabah diri telah sampai....erkk. Hari ni mat saja2 lah test buat kek oren perawan, sebenarnya nama asal dia kek oren kismis, tapi mat bagi nama kek oren perawan, sebab ada ceritanya. Menurut kak ummi kuantan, resipi kek ni masa dia masih anak dara dulu, kira dah hampir2 "antik" lah gamaknya. Jadi baru2 ni dia jumpa balik (kalau tak silap jumpa kat rumah mak kak ummi.), jadi kak ummi buat...Sebagai mengenangkan peristiwa tu, mat tukar nama dia jadi kek oren perawan....perghh..ayuu koo nama, siap "perawan" lagi, tapi lagi baguskan dari nama "nyonya lebit"...ahaks...

P1250155
Pada mat kek ni sedap, just nice, cuma tidak berapa lembap, tapi kan bau haruman oren dia sungguh mengasyikkan. Kalau ikut resipi asal, gula dia 200 gram, tapi kak ummi letak 180, mat kurangkan lagi jadi 150. Kismis tu terpulang, samada anda nak letak kismis kuning (sultana) atau kismis hitam (raisin). Mat guna yang kaler hitam tu, sebab apa, nampak lagi menyerrlah, ala2 tahi lalat kak pah aini....eh suka lagu dia yang bunga tanjung tuu...biasalah mat gebu kan versatile semua boleh, rock kapak, klasik, lagi hindustan pun aku sapu gak dengar...haha, ok lah jom semak resipi, terima kasih mat pada kak ummi kuantan, resipi asal di sini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega
200 gram gula halus (mat letak 150 gram)
3 biji telur gred B (mat guna gred A)
1 camca besar parutan kulit oren
1 camca besar jus oren
250 gram tepung naik sendiri (self-raising flour)*
1/2 camca teh soda bicarbinate*(*digaul rata dan diayak)
1/2 cawan kismis, gaul dengan sedikit tepung, agak2 dalam 1 camca teh

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin berukuran 8 inci x 4 inci x 4 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula halus hingga kembang, masukkan parutan kulit oren dan jusnya, putar sebati. Tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang.
  3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Masuk kismis dan gaul rata. Tuang dalam tin tadi dan bakar selama 45 minit atau hingga masak.
  4. Uji dengan mencucuk lidi sate di tengah2 kek, jika keluar bersih tanda kek anda telah masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.

12 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

yess... boleh bagi kat abang ben ashaari yuyu ni! dia suka kaler oren! mesti dia suke kek oren gak kann~

Mat Gebu said...

@ yuyu - hahaha, sesuai, tapi kan dia suka ayam...

Syue Mustafa said...

Cantiknya set cawan tu....

HaSue said...

lawo2..Kurang lembap ek..nanti nak try laa cikmat..tapi nak kurangkan sukatan tepung..buleh yer, derhaka sikit2..hii
semalam,buat gak kek mixfruit..lebih kurg gini laa rupanya,kuning n ada mixfruit..tp x smpt amik gmbr,wat loyang kecit jek.huhu..
apa2pun,amik resepi ni dulu yer..mekacihh..

Noraizam Abd Malek said...

hari-hari nengok resepi cik mat...jadi kenyang ...walaupun..
nengok gambau jek

cek chun said...

nama tu first kellasss u..hahaha
hg masak apa pun best cik mat...

Hanim Mahali said...

wah sedapnya... syuka syuka... thanx sharing resepi kek... nak try wat kek pulak...

FaKArePa!n said...

nampak cam sedap kek ni abg mat.. hehe

ina said...

Wahhhh...beshnyer....nak sket...anyway...abg mat...kite ade tagged u dalam entry kite...kalau ade mase...meh la jenguk kite kat http://ina-beautifullife.blogspot.com/ ....yer

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaaaa kejiiiiiinya nama kek tuh! Wakakkaaa...suka hati ko la nak letak perawan ke, sunti ke...yg penting kek menjadi eh...sedap kan..baunya menusuk hidung, kalau hidung tersumbat pun leh bau gak oren2an tuh..hehee...thanks sudi try ye Mat..kek ni mmg sweet memories buat akak..hehe

LugieAmir said...

salam CM..ini cake fav suami sy ni! Arwah nenek jorah sy slalu buat kek oren ni...sedaaap...

Reen Tart Nenas said...

mataku tertancap pada set cawan tu :p

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.