BEN ASHAARI

Sunday, January 23, 2011

IKAN KUKUS ala SIAM @ สยามแบบปลานึ่ง

P1250164
Yuu huu, apa buat tu, uikk sangap2 jee... hmm apa menu makan tengah hari tadi? Ni hari mat masak yang mudah2 saja, semua yang rebus dan kukus. Semalam ada beli ikan senangin yang saiz tak berapa besar dalam 2 ekor, kurang lebih 400 gram macam tu, tiba2 teringin nak mengukus ikan tu tadi, maka dengan izin dari NYA, digerakkan kerajinan, jadi lah ikan kukus ala siam macam kat atas tu. Hmm, mat suka sebab ada pedas2, masam2, manis2, dah bau2 herba yang harum...orang lain tatau lah kan, tapi tekak aku memang selera jee, silap2 kang aku sorang je yang hadap..uikk tiba2 terburuk lantak pulak...ishh tak sopan si mat ni, pelahap...erkkk...hehe. Selain ikan tu, apa ikan pun ok juga janji ada daging. Ok jom semak resipi mudah ni..

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 ekor ikan senangin saiz sederhana (anggaran 400 gram = 2 ekor)
2 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut muda, dihiris
2 keping hirisan nipis lengkuas
6 biji cili padi, dititik
1/2 biji bawang besar, potong berbaji
2 kuntum cendawan, dihiris (optional)
2 pelepah daun ketumbar, dipotong kasar

BAHAN DISATUKAN :-)
2 camca besar sos ikan
2 ulas bawang putih, cincang halus
5 biji limau kasturi ambik jusnya
1 camca teh gula
1/2 camca teh tepung jagung
2 camca besar air
Sedikit garam jika perlu

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan kukusan, sediakan bekas tahan panas. Ikan disiang, perap dengan garam dan jus limau selama 10 minit, cuci bersih dan letak dalam bekas tahan panas. Letak serai dalam dalam belahan perut ikan tadi.
  2. Lumurkan ikan dengan bahan yang disatukan rata2 termasuk bahagian dalam perut ikan. Kemudian tabur bahan2 lain atas ikan dan kukus selama 10 minit. Bila masak boleh hidangkan segera. Sedap dimakan panas2...

17 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

makanan yg sihat..tp LM suka klu ada sos pedas cam kicap cilike nak cicah..br umph kan CMG?

Mr. Swift said...

Okey kenapa sekarang air liur meleleh. -_-'


Psst! : Okay Mamak Mu Jahat! AIK?
Psst! : Dunia Kawan? Ada ke yang lebih baik dari yang terbaik?!
Psst! : YA! Memang Saya Ada Skandal Affair Dengan Isteri Rosyam Nor Pun!

PuanBee said...

sedap nyer nk2 hujan2 nih! ikan tak do lah fulak!

Melati Qistyna's Mummy said...

wahhh... cik mat bkn sekadar tau masak stim ala siam, siap belajar tulisan siam skalil :P

hana said...

adehh matt... sejak biler ko masuk kelas siam tak ajak aku mat... tuh camner nak sebut tuh?? tuh yg bawah sinun tuh plak guano bunyiknyer? aku tau bahse jawa jerk mat! hahahahaaaa

MULAN said...

lama nya tak pekena ikan kukus.. sini tepi laut tapi susah nak dapat ikan.. pelik sunggoh..

akuanakpahang said...

Salm CMG, kita mmg suka makan bender kukus2 nie jimat banje :)
New Entry "Apa kata kunci Nuffnang hari ini ?"

Messy Mummy said...

Cik Mat,
Sedapnya.. Tapi saya tak tau nak siang ikan. Heheh.. Nanti2 dah terror saya try.. Yang lain2 ada dah try.. Terima kasih cik mat!

Messy Mummy said...

Cik Mat.. Lupa.. Ada masa tolong amik award kat blog saya yer.. :)

Kalamhati said...

paling menarik tulisan siam tu che mat..hehe

K.Nor said...

smlm bahasa cina, arini bahasa siam.. agak2 esok bahasa apa lak che mat? jom buka kelas bahasa.. hehee

Salam sejahtera....... said...

masakkan untuk abah I ikut resepi ni mesti dia suka...

~hidayah~ said...

salam ...
CIkMat, nak tanya la , kalau takde sos ikan tu leh ganti dgn apa ek? sy dok Jakarta, cari sos ikan xde choice... wpun ada jumpa sos ikan tp sebab takde tanda halal, tak jadi nak beli

Mat Gebu said...

@ hidayah - guna kicap cair pun ok.

Miza Yusof said...

tak boleh tahan tengok ikan kukus ni. kecur air liur :)

Matjoe said...

resipi ni mmg best. mmg sedap dipandang tp xleh dimakan.... lmeleh air liur

aLoY said...

en. mat.. nk tye la. nape erk. ade sesetengah pic dlm blog nih sy xbole nk view.. terasa rugi bile xpat tgk hasil kerja yg mengancam tuh...