BEN ASHAARI

Friday, December 31, 2010

PAHIT - MANIS ~2010~...SELAMAT DATANG ~2011~

(Gambar Ihsan dari - Google)

Assalammualaikum...Diam tak diam tahun 2010 akan kita tinggalkan, muncul pula tahun baru 2011. Tahun 2010 memberi pelbagai kenangan pada mat sebagai blogger masakan. Ada yang manis dan ada yang pahit. Dalam diri mat sendiri telah berlaku beberapa fasa perubahan yang agak besar, termasuk dari segi hubungan sesama manusia. Mat mengaku, berblog ibarat kembar mat, satu hari kalau tak jengok, sudah pasti kurasa tak sempurna...hmm.

Dalam masa yang sama juga, dunia blog mat gebu bertambah meriah bila mana pada awal tahun 2010 mat telah mengenali blogger berpotensi hebat, Ben Ashaari...bermula dari satu komen tidak sengaja pada blog beliau, ia membawa kami serasi berjiran sehingga saat ini, terima kasih mat pada ben. Tahun 2010 juga menyaksikan mat dikunjungai beberapa blogger ternama, antara mereka, Kak Ummi Kuatan, MamaFami dan suami, Kak Liza (chef) serta suami dan anak2, Ben Ashaari dan isteri - Puan Azila, Ayu Citarasa Rinduan dan suami - En Zalie, Sue Joshua dan suami - Mr Joshua, Siti Indrawati dan suami, Mama Zieza, Kak Umi-E (Kak E) dan keluarga serta adik kembar beliau "Kak Teh" sekeluarga dan juga blogger2 "KAMIE", iaitu Sis_Linn sekeluarga, Kasawari sekeluarga, Kak Ct Delima sekelurga dan Shai. Tak lupa juga pada blogger antik, Yatt dan suami, En Aziz, kerana sudi singgah ke pondok hamba...

Tahun yang sama juga telah meletakkan resipi DTS - Mat Gebu pada satu lagi tahap, bila mana Puan Lily Haslina sudi menyunting untuk disiarkan ke dalam majalah Jelita, ada beberapa keluaran yang ada resipi dari DTS-Mat Gebu, disini.. terima kasih ku ucapkan pada Kak Lily. Dan tak lupa mat ucapkan terima kasih juga pada wartawan Harian Metro Puan Siti Zarinah Sahib, juga telah sudi meletakkan 1 resipi mat di surat khabar mereka, artikel disini...

Kegembiraan tidak selalu berpanjangan, bila datang ujian Allah, kita baru tersedar betapa kerdilnya kita ini, pada penghujung tahun 2010 ni, mat menerima satu dugaan yang amat berat......hanya allah yang tau perasaan ku masa itu hingga kini. Dengan perginya abang mat yang no 3, Hamdan Ibrahim mengadap Ilahi pada pagi Rabu 8 hb December 2010, begitu mengejutkan kami. Seolah2 nafas dan denyut nadi ku turut terhenti buat seketika....walaupun kami terima dengan redha ketentuan ilahi, tapi dalam hati masing2 masih bersisa rasa kesedihan itu...Al-Fatihah untuk arwah moga allah mengampunlan dosa2nya....kesah di sini
dan
di sini...

Harapan DTS - Mat Gebu untuk tahun 2011 ini, moga kita semua berada dalam keadaan yang baik2..aman dan paling utama, kita blogger2 tak kira lama atau baru biar lah lebih beretika, tak payah lah kita menghentam antara satu sama lain, tak de faedah pun. Mat faham sepatutnya DTS-Mat Gebu tak sesuai nak berbicara kesah2 macam ni, sebabnya blog DTS ni hanya blog masak2...tidak setanding dan sehebat blog blogger yang menulis dengan idea dan intipati yang bernas dan membantu..Tapi mat cuma tulis apa yang mat rasa dan apa yang mat lihat sepanjang usia berblog, itu sahaja....Akhir kalam, mat ucapkan selamat tahun baru 2011 pada semua pengunjung, followers, silent readers dan mereka2 yang terlibat, minta ampon dan maaf dari DTS - Mat Gebu @ Adnan Bin Ibrahim...Salam sayang untuk semua.. Jumpa lagi tahun depan dengan N3-N3 lain pula...insya allahh...

CARBSTICK IN PUFF PASTRY...RESIPI TERAKHIR 2010

P1240806
Salam senja semua..wahh, macam umur pulak, dah nak senja gitu..haha. Amacam semua, ni hari kan cuti peristiwa, tak pi jalan2 ke petang tadi. Mana2 kawasan yang hujan tu berhati2 yea, kalau kawasan anda dinaiki air, awasi anak2 dan orang2 tua, yelah budak2 ni kalau nampak air kan depa naik syiekh..kalau dapat nak berendam sampai kecut..tapi bahaya tuu, malang tak berbau.Ok petang tadi kan sempat juga mat bersama abang sulung pi jengah2 ke Rengit, kot2 lah jumpa teko ke, tapi tak de lahh, cuma jumpa bakul "teochew" saja, bukan "taucho" yeaa..alah tu bakul kalau orang cina peranakan isi barang hantaran masa mereka nak kawen, selain guna bakul sia, bakul teochew pun ikut sama diguna.. Erkk ni blog masak2 ke, blog sejarah..hehe.. Lepas balik tadi sempat mat buat satu benda kudapan mudah..asal nak buat popia crab stick, tapi kulit popia ku dah rosak..huhu..terus tukar bahan dan jadi lahh crabstick in puff pastry...

P1240809
Buat nya amat mudah, maklumlah puff pastry beli yang ready made, crab stick tu beli juga, yelah takkan mat gebu nak gentel crab stick tu, mana lah jadi, aku ni bukan pandai pun, setakat boleh masak sikit2 jee. Benda2 macam ni kan memudahkan kita, terutama jika tetamu datang ke rumah, boleh juga buat untuk minum petang. Puff pastry ni pelbagai guna, boleh buat apa saja ikut imaginasi kreatif anda, kalau nak brutal nya gaya pun boleh, tapi kalau tak jadi, sendiri tanggung yea. Sedap dimakan bersama sos pilihan, tak kira lah yang pedas ke atau yang manis. Ok jom kita tengok apa yang diperlukan...buatnya cikenn jeee...anak2 pun boleh mencuba..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1(10 keping) pack puff pastry jenama "KAWAN" saiz 4 inci x 4 inci
10 batang crab stik
1 kuning telur, dipukul sedikit
Serbuk lada hitam berperisa "aji-shio"
Sos pencicah kegemaran anda


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ambil sekeping puff pastry, kerat 2 dan biar satu bahagian besar sedikit. Kemudian kelar menyerong bahagian tengah puff pastry yang saiz besar sedikit tadi (seperti dalam gambar).
  2. Crab stick tadi dibuang salutnya, letakkan pada bahagian puff pastry yang kosong. Tutup crab stick tadi dengan puff pastry yang telah dikelar2 tadi, tekan2 sedikit dan tekan kelilingnya dengan hujung garfu, seperti dalam gambar. Berhati2 alih ke dalam loyang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap.
  3. Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam berperisa tadi. Bakar pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. Jika oven anda ada sistem hot fan, hidupkan. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang bersama sos kegemaran anda..




GULAI PEDAS IKAN PARI DENGAN REBUNG

P1240796
Salam petang Jumaat, untuk N3 kali ni mat share pulak satu masakan fusion, yelah ni kira masakan gabungan antara masak lemak cili padi, lepas tu ada sedikit pengaruh Indonesia dan baba nyonya. Amacam, pening ke pala?..Kali ni mat guna ikan pari, baki dari mat masak singgang ala Terengganu, yang semalam tu di sini.. Jadi ada lagi sekeping, mat pun gulai lah dengan rebung. Nak sedap ikan pari tu kena salai dulu atau bakar, tapi mood nak salai menyalai belum sampai, jadi ku belasah siaa masak macam tu, eh sedap gak, lembut je isi dia. Rebung tu pulak rebung madu, jadi memang sedap lah kan. Mat letak serai lebih sikit dalam 3 batang macam tu, dan ditambah daun kunyit..hmm harumm satu rumah bila gulai menggelegak. Pasal ikan tu, sapa tak makan ikan pari boleh ganti dengan ikan tenggiri, ikan merah atau ikan kembong...tak de hal punya...Ok jom kita lihat resipi dia...

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram ikan pari jenis lembut (pari helang)
300 gram rebung madu, dikerat dan kelar nipis2 tapi tak putus
3 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, disiat
2 keping asam gelugor
300 ml pati santan
1 liter santan cair
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
2 inci ubi cekur
1/4 cawan cili padi hijau jenis kampung
1/4 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan pari dikerat sederhana besar, cuci dan perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 15 minit, cuci bersih dan toskan. Dalam periuk, satukan rebung, bahan kisar halus, serai, asam gelugor dan santan cair, kacau rata dan masak hingga mendidih. Kemudian masukkan ikan kacau perlahan dan biar ikan masak.
  2. Tambah santan pekat dan perasakan dengan garam, secukupnya dan secubit gula. Masukkan daun kunyit dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman....

KACANG PANJANG GORENG TAUCHO.

P1240792
Masakan seterusnya, waa, macam laju jee bunyi... satu resipi yang senang lah sangat, sesuai ni kalau masa2 kurang sihat, sedap dimakan bersama bubur nasi, atau nasi yang dimasak lembek2 sikit..aduhh, memang ngam, tapi tu mat gebunya style laaah, orang lain kita tak boleh kata apa, sebab tekak masing2 kan berbeza citarasa. Masakan macam ni kan abah mat suka. Kadang2 masak yang mudah2 lebih menyelerakan. Macam abah mat dia tak makan pedas, kita pun faham arwah nenek (belah abah) memang masak tak pedas, jadi dah terbiasa tu yang tak tahan. Macam mat gebu ni kira dah "hybrid" nya manusia, banyak campur..tu pasal pedas pun aku sapu jeee...tak pedas kita ulam cili padi, kasi berapi.....ada brann?...

BAHAN-BAHANNYA :-)
10 tangkai kacang panjang, kerat saiz 1+ inci, cuci dan toskan
1 keping tauhu, didadu, kalau lembut, goreng sikit
3/4 camca besar taucho
1/2 camca besar sos tiram
Secubit gula
1/4 cawan air

BAHAN TUMBUK LUMAT :-)
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1/4 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak, masukkan minyak bijan. Tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan taucho dan sos tiram, kacau rata dan masak sekejap. Tuang air dan biar mendidih.
  2. Masukkan kacang panjang dan tauhu, kecilkan api dan masak hingga kacang lembut. Masukkan secubit gula, kacau perlahan dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat atau bubur nasi...

Thursday, December 30, 2010

TALAM UBI.....KUEH TRADISI MELAYU

P1240788
Assalammualaikum, malam ni mat nak share satu resipi kuih talam ubi, kueh tradisi orang2 melayu kita, termasuk orang2 peranakan baba dan nyonya, yelah depa tu zaman dulu2 ada kawen campur sama orang melayu, tu pasal budaya mereka ada sedikit kesamaan. Tapi mereka ni masih mengamalan ugama nenek moyang, ada juga yang telah masuk islam. Berbalik pada cerita kueh talam ubi, mat sebenarnya buat sebab ubi parut tu dah ada tersedia. Bonda mat dah siap2 parut ubi tu semalam, kemudian kami bekukan dalam freezer. Sebenarnya kan mat kalau tak de bahan2 yang dah tersedia, sah2 malass nak buat. Tapi talam ubi ni buat dia senang, dan rasa dia pun sedapp...

P1240790
Mat kan kalau talam ubi ni, tak suka kepala dia tebal2, suka yang sederhana saja. Kalau bahagian ubi dia tu tebal tak pe...sedapp.. Resipi yang ni pada asalnya mat dapat dalam majalah RASA tahun 2009, tapi mat lakukan sedikit pengubasuaian sebab apa, kalau ikut resipi asal, kepala dia agak tebal, mungkin kerana mat kukus guna tin 8 inci x 8 inci x 3 inci, jadi agak kecil, maka bahagian kepala dia jadi tebal. Apa2 pun kena tunggu sejuk baru potong. Kalau ada pisau plastik, boleh gunakan. Mat guna pisau biasa je, cuma mat akan lap pisau tadi setiap kali lepas memotong kueh.. Ok jom semak resipi..

BAHAN BAWAH :-)
600 gram parutan ubi kayu
160 ml santan cair
200 gram gula pasir
50 gram gula melaka
Sedikit pewarna coklat (optional)
1 helai daun pandan

BAHAN ATAS :-)
600 ml santan
40 gram tepung gandum
70 gram tepung beras
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK BAHAGIAN BAWAH :- Satukan santan, gula pasir, gula melaka dan daun pandan. Masak dengan api perlahan hingga gula larut. Tapis dan sejukkan. Sediakan tin kek berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan plastik bersih. Sapu sedikit minyak pada plastik tadi. Panaskan kukusan. Satukan air gula merah yang telah sejuk tadi bersama ubi parut, kacau rata2 dan tuang dalam tin tadi, ratakan dan kukus 20 minit dengan api sederhana. Mat tutup permukaan tin dengan tudung periuk.
  2. UNTUK LAPISAN ATAS :- Bancuh semua bahan untuk lapisan atas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa (jangan banyak, kasi rasa lemak saja). Tapis bancuhan tadi. Kemudian tuang (kacau dulu) perlahan2 atas ubi tadi, gunakan kaedah meletak senduk atas lapisan bawah dan curah adunan ke dalam senduk dan biar ianya melimpah. Kukus lagi dengan api sederhana selama 25 minit, tutup permukaan tin dengan tudung periuk. Bila masak biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong.
CATATAN MAT GEBU :- Sebelum tuang untuk bahagian kepala, mat angkat bahagian kukus yang ada tin tadi ke tepi sinki, kemudian ambil paper towel dalam 2 helai, berhati2 letakkan di atas permukaan lapisan bawah tadi (lapisan ubi), tujuan biar paper towel tadi menyerap air yang terhasil pada permukaannya, kemudian perlahan, tarik keluar paper towel tadi. Lepas tu baru mat tuang bahagian kepala dan sambung mengukus....Selamat mencuba!!..

SINGGANG IKAN GAYA TERENGGANU.

P1240782
Assalammualaikum, salam semua. Lewat sikit masuk N3, tatau pesal, ni hari macam lemau je, macam masuk angin jee, macam naik hangin jee. Hmm takde idea nak masak apa. Semalam ada beli ikan pari, nak bakar tapi macam tak berapa nak rajin, nak masak asam pedas, hmm asyik..asyik asam pedas, dengar pun jemu. Masa mat jalan2 ke blog kak nor secubit garam, ternampak satu resipi unik orang2 Terengganu, tapi kak nor masak dengan batang keladi di sini ...Hmm, kita cuma ada kacang bendi siaaa...Seperti biasalah, apa lagi derhaka sikit, ikut kesesuaian bahan. Pada mat rasa dia sedap dan agak unik, kalau orang2 tak biasa, depa sah2 rasa pelik, tapi mat gebu suka koo, ntah lah dia kan ada rasa tersendiri..Terima kasih kak nor secubit garam, sudi share resipi warisan ni, tapi minta maaf yea mat buat ikut kesesuaian bahan2..

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram ikan pari
10 batang bendi muda (yang kecil2)
1 keping asam gelugor
1 camca teh kerisik
1 camca besar budu
1/2 kiub ikan bilis (optional)
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
1 genggam daun kemangi (mat guna daun selasih)

BAHAN TUMBUK HALUS
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 camca besar lada hitam biji
sedikir kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan pari dikerat sederhana besar, cuci dan perap dengan sedikit garam dan jus limau kasturi selama 15 minit, cuci kembali dan toskan. Bendi dicuci dan toskan, jangan kerat.
  2. Didihkan air dalam periuk (anggaran 700 ml). Masukkan bahan tumbuk halus bersama2 asam gelugor, kerisik, budu dan kiub pati ikan bliks (jika guna). Biar mendidih.
  3. Masukkan ikan dan bendi, kacau dan masak hingga bendi lembut. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap, rasa dan jik ok boleh matikan api, Hidangkan..

MURTABAK MAGGI BERLAPIS.

P1240778
Salam morning Khamis semua...apa khabar, semua ok, sehat dan bertenaga?..Bagus...bagus, macam tu lahh kalau nak mulakan hari baru. Siapa2 yang kurang sihat tu, rehat cukup2 yeaa, makan ubat, jangan merayau2 tak tentu hala, nanti bentan...erkk "ben"tan?..Seakan2 nama jiran DTS pulak...erkk..hehe. Ok murtabak maggi lapis ni mat saja buat sebab tak boleh tahan lah tengok benda2 yang bertepek tak habis2...menyemak pandangan mata guaa siaa, jadi kita on kan projek, dah terhasillah N3 ni, alah ni biasa2nya resipi...tak susah punya, anak2 dara pun boleh buat...

P1240779
Mat guna daging cincang untuk lapisan inti dia. Rasanya kan kalau nak guna ikan tuna dalam tin pun boleh, tu bagi mereka yang tak makan daging. Guna daging ayam pun boleh juga. Kalau nak sedap, boleh makan dengan bawang jeruk yang biasa orang makan dengan murtabak tu. Bila sebut2 murtabak teringat murtabak Singapore yang femes tu, dah tentukan lah dari Restoran Zam-Zam, dulu2kan kalau duduk makan di tingkat atas, nanti boleh nampak Masjid Sultan... Hmm kenangan masa dulu...Ok lah jom semak resipi mudah ni..

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 bungkus mee maggi perisa kari
Inti secukupnya *(*resipi dibawah)
1 biji saiz sederhana bawang holland, didadu
Hirisan cili hijau secukupnya
Hirisan cili merah secukupnya
Hirisan daun sup/daun bawang secukupnya
Serbuk lada hitam
5 biji telur
Garam secukup rasa

BAHAN INTI :-)
15O gram daging cincang
1/2 inci halia*
3 ulas bawang putih*(*tumbuk lumat)
Serbuk lada hitam
4 biji bawang merah,hiris
1 tangkai daun kari
1/2 camca besar penuh rempah kari daging
2 paket rempah kari maggi (yg tersedia dalam pack mee maggi)
1 camca besar sos tomato
Garam dan gula secukupnya
1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI :- Daging cincang diperap dengan bahan bertanda (*) selama 30 minit. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan daun kari hingga harum, masukkan rempah kari bersama2 lada hitam dan sos tomato, kacau dan masak hingga rempah garing. Tambah daging cincang, gaul rata dan tuang air. Masak dengan api sederhana hingga kering, perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Masak sekejap lagi, matikan api dan sejukkan.
  2. UNTUK MURTABAK MAGGI LAPIS :- Celur mee maggi hingga lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak masak. Sediakan bekas bulat berukuran 7 inci, sapu mentega dan alas dasarnya dengan aluminium foil, lenser juga aluminium tadi dengan mentega. Letak separuh mee tadi dalam bekas, ratakan. Letak pula inti dan ratakan, tabur bawang cincang, sebahagian hirisan cili merah/cili hijau dan hirisan daun sup/daun bawang. Kemudian ratakan baki mee tadi.
  3. Pukul telur bersama sedikit serbuk lada hitam dan sedikit garam. Tuang atas mee tadi hingga penuh. Tekan2 sedikit dan susun baki hirisan cili merah/cili hijau dan daun sup/daun bawang. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 45 minit atau hingga permukaannya keperangan. Keluar dan biar suam, hidangkan bersama sos pilihan anda...

NOMBOR YANG AKU SUKA....~ 4664~

Salam semua..sebelum ada N3 masakan pagi esok, mat nak ucapkan terima kasih pada "Yana Ashalina" dari blog "Dari Tinta Hati" kerana melengkapkan follower DTS kepada "4664"..syukur alhamdulillah, walaupun perlahan ianya tetap bertambah....terima kasih juga mat pada semua atas kesudian anda. Jadi dengan ini, blog beliau akan mat letak dalam link DTS...Moga kita sama2 mendapat manfaat yeaa..Terima kasih sekali lagi...

Wednesday, December 29, 2010

JELITA JANUARI 2011...DI KUASAI BLOGGER MASAKAN?..

Assalammualaikum, salam semua, sedikit N3 selingan. Kalau baca tajuk tu, macam riak jee kan, sori semua, tak maksud macam tu. Tadi pi Tesco beli barang2 sikit. Lepas tu lalu depan kedai jual majalah, terlintas pulak nak selak2 majalah JELITA, wahh sekali tengok bulan Januari 2011 nya keluaran, ruang masakan diisi dengan resipi2 dari pemilik 3 blog masak2...Bangga juga mat rasa...Tapi kan nak komen sikit lah.. Cover gurl (ke mama eks?). haiyoo seksi beb...tapi kita nak kata apa itu hak dia, cuma tiba2 rasa segan (hehehe, suka pun ada gak sikit..ahak, mati lah kena kutuk lepas nih...erkkk)... Ok nak tau tak sapa 3 blogger tuu....Jom kita lihat sapa yang kena...

Seperti biasa, walau pun resipi dia cuma 1 page saja, dah lah tu resipi langkah demi langkah, jadi lah kann. Cuba teka sapa?...Haa, tak tau, aiseymen..tentu lah mat gebu...hehe, sebenarnya ada lah juga keluaran2 lepas yang ada resipi DTS. Tapi mat pun macam dah lama tak hantar pada kak lily, insya allah dalam masa terdekat ni, minggu2 sudah mat berada dalam keadaan yang agak sukar, jadi aku tak kesah dah benda2 ni. Sekarang ni alhamdulillah dah ok sikit.. Terima kasih mat pada kak lily atas kesudian beliau menyunting resipi tu ke dalam majalah Jelita...jangan panggil aku "Mat Jelita" sudah lah yeaa....tak relaaa!..


Lepas tu kan ada 2 lagi chef yang mempunya blog di alam maya ini yang mana resipi mereka telah disiarkan pada dalam Jelita Januari 2011. Gambar belah kiri tu sudah semesti lah resipi dari Chef Hanieliza @ Kak Liza, panggilan mesra dikalangan kami blogger2 masakan, kenal tak kak liza tu siapa?..Kalau nak tau klik sini. Dan sini untuk ke blog Kak Liza

Ok, gambar kanan tu pulak mat sebenarnya baru tau kewujudan blog beliau, itu pun setelah dia sertai segmen 500 blog anjuran jiran sepagar DTS, Ben Ashaari. Lepas tu mat dapat info pasal Chef Hussin Khan ni dari Kak Ummi Kuantan. Mat pun menjelajah lah sekejap ke blog beliau, wahh chef ni agak luas pengalaman dia..Dan blog beliau pun menarik..klik sini untuk ke blog beliau...

CERITA PERIA PAHIT....YANG TAK PAHIT.

P1240757
Salam semua, dah makan tengah hari?...Mana yang diet tu of kos skip makan nasi kan..Ok tak pe, kali ni N3 masakan yang begitu biasa2. Mat letak yang mudah2 saja sekarang ni, yelah ada masa kita masak agak complicated, ada masa kena lah masak yang simple dan mudah. Dalam peti sejuk ada 1 biji peria yang mat beli tu hari, saiznya agak besar, jadi mat telah buat 2 resipi berbeza dengan sebiji peria tu. Untuk yang pertama, mat goreng peria tu seperti biasa tapi kali ni mat campur sedikit daging cincang dan beberapa biji cili padi..wahhh berasap sehh!!..Habislah abah ku tak boleh makan, dia mana tahan pedas.....sori.....

P1240755
Dannn yang lebih tu kan tau tak mat buat apa. Mat try test goreng kunyit hingga garing, tapi yang penting kena hidangkan segera. Idea ni mat dapat masa merayau di blog model terkenal "Hanis Zalikha", dalam salah satu N3 dia, ada ternampak menu peria digoreng macam tu..di sini.. Sebab mat tak pernah buat, maka hari hi ku cuba lah dan sedap lah, rangup2 lembut, rasa lemak2 dan tidak pahit langsung. Tapi kalau buat, tabur garam sedikit saja. Kalau resipi asal ada menggunakan MSG, tapi mat hanya tabur sedikiii gula halus. Jadi itu sajalah cerita peria pahit..yang tak pahit untuk n3 kali ni, insya allah kalau dipanjangkan usia, kita bertemu lagi dengan N3 seterusnya....Ok jom semak resipi..

PERIA GORENG DAGING CINCANG...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji kecil peria kambas
50 gram daging cincang
1/2 inci halia, hiris halus
1 camca besar sos tiram
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN TUMBUK LUMAT :-)
1 biji bawang besar saiz sederhana
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
5 biji cili padi

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Peria dibelah dua, buang isi tengahnya, hiris serong sederhana tebal dan rendam dalam air bergaram selama 20 minit, kemudian toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan halia hiris dan daging cincang, kacau rata dan masak sekejap. Tuang air.
  3. Tambah sos tiram, masukkan peria dan gaul rata. Tambah garam secukup rasa, dan masak hingga peris lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

PERIA GORENG RANGUP...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 biji peria kambas, cuci dan lap kering2
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk perasa (yang ni mat guna sedikit gula halus..sikittt jeee)
Minyak untuk menggoreng terendam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Peria kambas dihiris nipis (tak payah buang bahagian tengahnya) hingga siap. Lumur dengan sedikit garam, serbuk kunyit dan serbuk perasa. Gaul rata.
  2. Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan dan garing. Angkat, toskan dan letak atas beberapa helai paper towel. Hidangkan segera....hmmm..

POPIA OTAK - OTAK....BUKAN MAT YANG BUAT.

P1240751
Assalammualaikumm, salam morning Rabu, dah sarapan ke?..Ni hari mat sarapan popia otak-otak, tapi kan, bukan mat gebu yang buat...hehehe yang ni beli dari kawan pada abang mat, kira cikgu pencen gamaknya, lelaki koo, tapi bab masak memang handal. Anak2 dia pun dok puas dah makan air tangan pak dia. Rasa dia sedap lah, bila goreng kan, ianya garing dan rangup diluar tapi lembut di dalam. Harga mat tak pasti, sebab mat tau goreng saja, bukan aku yang beli, tapi abah mat yang beli masa pi rumah dia di Batu Pahat. Nama cikgu ni ada dua kalau nama omputeh, kami panggil "Peace David", kalau versi melayu "Aman Daud"...haha, kelas kan nama, sabau je aku....

P1240752
Tapi kan mat rasa kalau kita nak buat sendiri pun tak de masalah, cuma tang pes otak2 tu saja lah kena pandai buat. Kalau nak try boleh cuba pes otak2 yang pernah mat buat dulu di sini, tapi lepas bancuh semua jadi pes, kalau agak cair, campur sedikit dengan biskut krim kraker yang dikisar hingga menjadi pes yang pekat. Lepas tu bungkus lah dengan kulit popia seperti biasa. Boleh goreng atau dingin bekukan, kalau nak simpan secara bertindih, pastikan ada lapisan plastik nipis antara setiap popia tadi, kalau tak melekat, sahh jahanam popia tu nanti....Jadi n3 yang ni tak de tulis resipi lah yea...ni kira N3 cuci mata saja..ok semua, jumpa lagi nanti dengan N3 sempoi dari mat gebu...Akhir kata salam sayang dari DTS-Mat Gebu.....

Tuesday, December 28, 2010

YOGURT MOIST BUTTER CAKE.

P1240745
Salam semua, hmm kek lagi yea..haha, biasa lah, mat gebu kalau jiwa mengong melanda, mesti aku buat kek, lepas tu paksa orang lain makan. Sebenarnya tadi petang tak plan langsung nak buat kek ni, mat angan2 nak buat popia jejari ketam, tapi tu lah kita hanya merancang allah jua yang menentukannya. Masa ber YM dengan kekanda Ummi Kuantan, tiba2 dia bagi mat link blog "Jurnal Resipi Bdaria", bila mat tengok kan waaa, aku dah mula terpikat dengan itu kek, lagi pun plain yogurt memang tinggal sikit, jadi projek pun on. Tapi mat buat 1/2 je dari resipi asal, tu pun besar juga hasilnya. Rasa dia pada mat ok lah not bad, lembap dan lembut, tapi kan serius mat cakap, condensed milk pound cake tu juga yang sedap, mat pernah buat sikit masa dulu kat sini...

P1240747
Kek ni rasa dia lite2 dan tak manis sangat. Lembap pun yea juga, kalau sapa suka letak perisa pun ok, atau gunakan yogurt berperisa samada strawberry atau mangga. Kalau diperhatikan, tenik membuatnya ada sikit berbeza, walaupun pada dasarnya ianya masih dalam teknik cream method, perbezaan terletak pada penambahan yogurt itu sendiri, iaini pada saat akhir sekali. Apa2 pun terima kasih pada blog jurnal resipi bdaria kerana sudi berkongsi. Oh yea resipi kat sini telah mat jadikan 1/2 bahagian, untuk resipi asal, boleh klik sini.. Satu lagi mat nak selit kan sikit dalam N3 ni, Mat tertarik dengan penulisan blogger "Aku Anak Pahang" yang berjudul "Andai kitalah si anak ikan itu"..cuba anda baca disini....

BAHAN - BAHANNYA :-)
125 gram mentega, pada suhu bilik
2 biji telur gred B
1 1/4 cawan tepung kek (atau 185 gram, guna tepung gandum pun ok)*
1/2 camca teh baking powder*(*gaul rata dan diayak)
150 ml plain yogurt
100 gram gula halus
1/2 camca teh esen vanilla
1/2 camca teh parutan kulit oren (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula halus hingga berkrim dan gula hancur, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masuk esen vanilla dan parutan kulit oren (jika guna). Putar rata.
  2. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata. Akhir sekali masukkan yogurt, gaul hingga rata dan tuang dalam tin berukuran 8 inci yang telah disapu dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas (mat guna bundt-pan jenis silicone). Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 45 minit atau hingga masak.
  3. Sejukkan kek sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidangkan...

TAUHU BERCILI..dan..GIVEAWAY EQBALZACK.

P1240743
Cakkk...hehe salam petang, jumpa lagi...eh bosannyaa lah petang ni, boring tahap cipan, nak on9 pun bosan gilaa, tapi kalau tak tengok blog, lagi boring..hmm..tak pelah, selagi boleh dikawal perasaan bosan ni, elok lah kita kawal, jangan biar melarat. Kalau melarat, mat gebu pencen lahh berblog..hehe.. Ok nak share satu resipi tauhu bercili, ini mat ada ambik sikit2 idea dari buku kak liza, dan telah mat gebu oter..hehe, alah, releks laa, kak liza tak marah pun...kan kak liza.... Dia ni ala2 tauhu masam manis pun ada, sambal tauhu pun ada..yang unik penggunaan daun kari dan serai sebagai penambah aroma...Oh yea..sebelum tu...sila..sila tengak pic mamat bawah ni...ada makcik2 yang kenan nak jadikan menantu?...tengok betul2!!..
Dah tengok?..Amacam sesuai tak?..Ok, teman blogger "En. Eqbalzack" dari blog "ku rasa something" ada membuat satu Give Away di blog beliau, jadi anda boleh lah sertai nya di sini...ada sedikit syarat2 biasa.. alahh syarat2 cikenn jee beb, luu boleh buat punya lahh!.... Orait, selesai dah, jomm semak resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 keping tauhu
1 biji bawang holland, dihiris bulat
1 tangkai daun kari, dilurut
1 batang serai, dititik
4 -5 biji limau kasturi, perah jusnya (guna asam jawa pun ok)
1/2 cawan cili kisar
2 camca besar sos tomato
2 camca besar sos cili
Garam dan gula secukup rasa
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Tauhu dipotong 4 setiap sekeping, lumur dengan sedikit garam dan goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga harum, masukkan serai, daun kari dan cili kisar. Bila sedikit garing, tambah sos tomato, sos cili dan masak hingga terbit minyak.
  3. Tambah hirisan bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Masukkan jus limau kasturi, ikut tahap masam mana yang anda suka. Kacau dan masuk tauhu, gaul hingga rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok, matikan api. Boleh hidangkan..

NASI ARAB..

P1240741
Assalammualaikum, salam Selasa semua, waaaaa, mengantuks laa, pesal lah si mat ni, macam biskut masuk angin je, lemau..tak boleh jadi ni, kena rajin. Hmmm, tapi kan mat ada satu perangai buruk, aku ni jenis kerja yang tidak boleh dipaksa, susah lah macam tu, sebab selalunya aku yang paksa orang buat kerja2 depa, yelah takkan kita nak buat kan, banyak hansem muka masing2!.. Hari ni melaksanakan resipi tertunggak lama dah, tapi bahan2 tidak mencukupi, tapi pada mat hasilnya masih boleh dibanggakan. Nasi arab ni mat ambik resipi dari buku kak liza "1 hari 1 resipi"...boleh lihat disini.. Sebab cuma ada stok daging saja, maka mat gunakan lah, bak kata pepatah, tiada rotan akar pun berguna..yea tak..tapi kan minta maaf mat pada kak liza, sebab ku telah menderhakakan sedikittttt resipi tu, bukan sengaja, cuma ikut bahan2 yang sedia ada...Ok mat tulis resipi dia (resipi asal guna 1 kg beras basmathi, tapi mat buat dalam 4 cawan je).

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
350 gram daging lembu, potong besar dan rebus hingga empuk
6 cawan air (mat guna air rebusan daging)
1/3 cawan kacang pis (erkk lupa letak laa..sori)
1/3 cawan kismis
2 biji cili merah, hiris kasar2
1 tangkai daun sup, hiris
1 tangkai daun ketumbar, hiris
2 camca besar minyak sapi
2 camca bear minyak masak (mat guna minyak jagung)
1 camca besar serbuk jintan manis*
1 camca besar serbuk jintan putih*(*disatukan dan bacuh dengan sedikit air)
1/3 cawan bawang goreng
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS :-)
1 helai daun pandan
3 biji bawang merah, hiris halus
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 inci halia, hiris
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 camca teh jintan manis biji
1/2 camca teh jintan putih biji

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, tambah serbuk jintan manis dan putih yang telah dibancuh tadi, tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan daging, kacau dan tambah beras. Goreng beras bersama bahan2 selama 1 minit. Tuang beras tadi ke dalam rice cooker. Tambah air (stok daging), perasakan dengan garam. Tambah daun ketumbar, kacau dan masak hingga kering.
  3. Masukkan kacang pis, kismis dan cili merah. Bila nasi masak, gemburkan. Tabur dengan hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama acar dan lauk2 kegemaran..

Monday, December 27, 2010

BINGKA ROTI JAGUNG dan TAHNIAH CIKGU ISZA!!..

P1240731
Salam semua, buat apa tu..waaa ada yang siap bentang toto laaa, dah nak golek2 manja jee ke..haha, tak pe lah masa untuk berehat sambil berjalan2 di alam maya. Sambil2 tu boleh juga dapat idea untuk esok. Bagi blogger2 pulak malam laah antara masa mereka mencari ilham menulis, dan mereka cipta resipi, kalau bahasa tak sedapnya digelar menderhaka resipi, macam mat gebu...kenal tak mat gebu tu siapa?...wahh, ada yang angguk, ada yang geleng pala...hehe, tak pe..mat gebu ialah seorang manusia yang biasa2 saja, tapi ada kala akan bertindak luar biasa juga...hehe, ngeri ke, releks laa, gurau jeee..kita ni easy going person laa, cuma satu mat tak suka, bila blog kita di kontroversi kan...

P1240736
Ok berbalik pada resipi kali ni, mat buat bingka roti berjagung. Asalnya tak de niat nak buat, tapi dalam peti sejuk mat gebu ada roti yang dah macam tak nak jee, mat belek dan tengok tarikh luput dia lagi 2 hari. Ok, sah2 kalau aku tak oter jadikan benda lain, terbuang punya lahh. Jadi kita magic kan dia jadi bingka roti jagung. Resipi ni mat pernah buat sekali duluuuu. kalau tak silap... Rasa dia sedap, lemak dan kaya dengan kolestrol..seramm kann, tapi mat kurangkan sikit penggunaan mentega tu.. Oh yeaa sebelum mat tulis resipi dia, dikesempatan ini mat nak mengucap kan......

(Gambar Ihsan Encik Google)

Tahniah pada kawan blogger iaitu
"Cikgu Isza" dari blog "Semekar Kasih" kerana selamat melahirkan seorang bayi lelaki yang gebu dan cute...macammm mat gebu..ahak, hambik kooo...perasan jee kan, dasar tak sedar diri si mat tuuu. Terima kasih mat juga pada "Ayu" dari Citarasa Rinduan atas info pasal cikgu Isza tu yeaa....Ok jom kita semak resipi....

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur gred A
150 g gula kastor
100 g mentega, dicair dan sejukkan (mat guna 70 gram)
1/2 camca teh garam
300 g roti putih, didadu kecil2
200 g tepung gandum
1 liter santan
1 camca teh esen vanilla
200 g jangung krim dalam tin

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, satukan telur, esen vanilla dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega cair dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang santan dan kacau hingga semua sebati.
  2. Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan aluminium foil, sapu juga aluminum tadi dengan mentega.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong....
CATATAN MAT GEBU :- Resipi ini akan menghasilkan kueh bingka roti jagung berukuran 9 inci x 9 inci x 2+ inci. Kalau nak buat kecik, bahagi dua resipi diatas (untuk telur tu kalau buat 1/2 adunan, mat syorkan 1 biji telur + 1 kuning)

GULAI LABU MANIS DAN PELENGKAPNYA..

P1240726
Assalammualaikum, huhh, lewat betul masuk N3, sebenarnya sambil2 tu mat ada buat benda lain, tu yang leceh gila. Ok tadi tengah hari mat masak gulai labu manis campur kacang panjang. Bila dah masak macam tu, maka kenalah menyediakan pelengkapnya, tak lain tak bukan sambal belacan (pedasss punyaaa!!!) ikan masin sepat goreng dan jeruk petai (penggsannnn!!!), ha baru lah ngam, sebenarnya masakan ni juga merangkap untuk bonda berbuka puasa..mat gebu?..hehe puasa juga, tapi puasa yang yok...Oh yea sebelum mat teruskan dengan coretan seterusnya, saya nak me war-war kan blogger "MatJoe" telah menganjurkan contest di blog beliau disini...Hadiah boleh dikatakan lumayan, tapi tak de lah koo dapat kete atau kapal terbang...Apa2 pun sila lah ke blog beliau untuk lebih lanjut...pstt menang esok jangan lupa belanja mat gebu eks..hehe..

P1240727
Tuu dia gulai labu manis, mat masak 1/2 biji saja, lepas tu campur kacang panjang, kalau nak campur sayur lain pun boleh macam pucuk manis atau pun daun turi. Kali ni untuk menambah keharuman dia, mat letak serai dan juga daun kunyit yang disiat2. Lada hitam pun mat letak, sebab labu ni ada unsur2 sayur sejuk, bila ada lada hitam ianya akan menyeimbangkan keadaan sejuk itu, jadi Yin n Yang dia balance..tak senget..hehe.


Bila dah ada gulai labu, sambal belacan kalau tak de, memang tak boleh, kira cacat hidangan tu. Wajib ada sambal belacan, ikan masin atau ikan goreng dan terakhir ialah jeruk petai, yang ni optional saja, kalau tak de pun tak pe. Nak ngabis kan tulis N3 ni, mata punya lah mengantuk gilaaa...hadoii berair2 sambil sangap tah berapa kali..huhu...pengsann tau macam ni, nak pekena kopi lahhh...hehe..Mat tulis resipi gulai labu dengan sambal belacan saja yea..

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram labu manis, didadu besar2
8 tangkai kacang panjang, kerat pendek2
2 batang serai, dititik
1 helai daun kunyti, disiat
1 camca besar udang kering, rendam, tos dan tumbuk kasar
1/2 biji bawang besar, hiris halus
3 ulas bawang putih, dititik
300 ml santan pekat
800 ml santan cair
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan labu, bawang hiris, bawang putih, serai, serbuk kunyit dan santan cair. Kacau rata dan didihkan hingga labu 1/2 empuk. Masukkan daun kunyit dan kacang panjang. Biar mendidih.
  2. Tuang pati santan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula, serta lada hitam. Biar mendidih perlahan sambil dikacau sekali sekala hingga labu lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain
SAMBAL BELACAN....

BAHAN-BAHANNYA :-)
25 biji cili padi siam warna merah
1 inci belacan, dibakar
Secubit gula
1 biji bawang merah, dibakar
Belahan limau kasturi

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 diatas ke dalam lesung batu kecuali limau kasturi. Tumbuk hingga lumat, hidangkan dengan perahan jus limau kasturi sebelum dimakan...

MEE HOON GORENG TAUCHO....

P1240721
Assalammualaikum, selamat pagi Isnin..Masa sekarang ni pantas betul berlalu, tau2 dah Isnin, tak lama lagi habis lah tahun 2010....Tah kita dapat bersua lagi ke tak pun pada tahun 2011, wallah hualam, macam arwah abang mat, dah nak masuk 3 minggu dia pergi menghadap Ilahi..huhu, al-fatihah untuk arwah. Pagi ni sarapan cuma mee hoon goreng taucho. Kerap dah mat masukkan mee hoon nya resipi kat blog. Mat kan sekarang malas nak fikir, apa yang aku masak, waima ikan goreng masak kicap pun, akan ku masukkan juga, saja bagi blog bernafas. Tapi jangan salah faham, kalau senior2 tu mesti lah mereka dah xpert masak, dan bila nampak resipi cincai, sah2 depa tak mo dah tengok lagi...ada permintaan nak mat buat kek red velvet. Hmm, nanti lah kalau ada masa...

P1240718
Kali ni mat goreng mee hoon letak taucho dan guna pes cili yang mat dah siap kan awal2. Bukan apa kalau dah ada pes cili tu, senang sikit keje, orang datang kita terus boleh memasak, kalau tu jam nak siapkan bahan2 rempah ratus dia, leceh, silap2 orang dah balik kita baru nak masak. Pes tu mat buat lebih dan tumis sampai garing, kena lebih minyak, kemudian sejukkan, simpan dalam botol bersih dan kering, letak dalam peti sejuk. Bahan2 lain anda boleh letak kemudian masa menggoreng mee. Nak buat untuk masak nasi goreng pun boleh. Tak de masalah. Ok jom semak resipi dia...

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram mee hoon
3 camca besar pes cili*(*resipi dibawah)
100 gram taugeh, buang ekor, cuci dan toskan
1 keping fish cake, hiris
15 ekor udang sederhana besar, bersihkan'
1 1/2 camca besar taucho
1 camca besar sos tiram
1 biji telur, dipukul sedikit
1 camca besar sos tomato
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Hirisan cili merah untuk hiasan'

BAHAN PES CILI :-)
2 1/2 cawan cili kisar
1 biji bawang besar saiz sederhana*
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 camca besar udang kering, rendam, cuci dan toskan*
2 camca besar ikan bilis, rendam, cuci dan toskan*(*kisar halus)
1 camca besar jus asam jawa yang pekat
Garam dan gula secukup
Serbuk perasa secukupnya (yang ni mat tak letak, cuma tulis saja)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PES CILI :- Panaskan minyak dalam kuali, kena lebih sikit. Tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan terus menunis hingga garing dan terbit minyak, guna api sederhana, dan dikacau selalu. Tambah jus asam jawa, gula secukup rasa dan sedikit garam (garam jangan banyak, bagi rasa lemak saja dah ok). Masak sekejap lagi dan boleh matikan api, biar sejuk boleh letak dalam botol, simpan dalam peti sejuk untuk kegunaan kemudian..
  2. UNTUK MEE HOON GORENG TAUCHO :- Panaskan sedikit minyak, masukkan telur dan biar mengeras sikit, kacau hingga separuh hancur, tolak tepi kuali. Masukkan pes cili, taucho bersama sos tiram dan sos tomato. Tambah udang, fish cake dan tauhu, gaul rata bersama telur tadi, tuang sedikit air. Biar mendidih.
  3. Kemudian masukkan mee hoon tadi, kacau hingga rata. Masak sekejap, tambah taugeh dan gaul. Kemudian rasa jika kurang masin, renjiskan dengan sedikit kicap cair. Bila dah ok boleh matikan api. Hidang dengan menabur hirisan daun bawang dan cili merah..

Sunday, December 26, 2010

URAP MENTAH KACANG BOTOL..

P1240711
Salam semua...hmm, mula2 ingat tak nak letak, tapi rasa macam tak puas hati pulak mat dengan N3 pasal urap kacang botol ni yang dulu tu. Kali ni mat buat dengan penuh hati2 bersama semangat yang tinggi dan jitu serta perasaan tak berbelah bagi..ahaks, hambik koo, buat urap mentah kacang botol sampai macam tu sekali, mau tak nya berbulu sampai boleh tocang bila mak aku dengo ayat2 tu semua..pengggsannn. Sebenarnya ini salah satu hidangan mat pada sedara mat yang datang siang tadi, yelah kan, dah ada lauk2 berat, kena lah ada lauk2 santai juga...baru seimbang....Ok lah kalau rasa tak jemu boleh lah skodeng2 resipi dia pulak...

BAHAN-BAHANNYA :-)
25 tangkai kacang botol muda, cuci bersih, tos kering dan hiris nipis
1 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa yang sedikit muda (berkulit basah)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN TUMBUK LUMAT :-)
2 biji cili merah
6 biji cili padi
1 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1/2 inci belacan
2 inci isi cekur
1 camca besar penuh udang kering, rendam sekejap dan toskan
1/2 inci kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Gaul bahan2 tumbuk lumat dengan kelapa parut, tambah garam secukup rasa dan juga gula. Gaul hingga semuanya mesra. Sesuaikan rasa.
  2. Kemudian masukkan hirisan kacang botol tadi, gaul rata2 dan hidangkan segera. Jika tidak habis, simpan dalam peti sejuk..

500 BLOG!!!.....SEGMEN HUJUNG TAHUN TERHANGAT.

Erkkk...tak pe lah demi sokongan pada BA, mat gebu yang terkenal dengan sifat malas join segmen, aku join lahh jugaaa...sekadar memeriah kan majlis. Syarat2nya ialah...

1 - Letak banner...
  • Ok dah letak....settle satu...
2- Tajuk: 500 blog....
3 - Tulis serba sedikit tentang diri anda dan tujuan anda jadi blogger...
  • Lelaki, umur 34 (tapi rasa macam 21 jee), duduk kat kampung yang ulu sangat, old fashion dalam berfikir. Tujuan berblog untuk berkongsi serba sedikit ilmu yang allah berikan sementara mat gebu masih bernafas...moga menjadi sedekah jariah ku kelak..insya allahh..
4- Tinggal URL anda di N3 ini....
Pada semua jom kita meriah kan lagi segmen ini....anggap ia satu jalinan muhibbah antara kita blogger2 Malaysia.....

GULAI AYAM BEREMPAH......SANTAI BEN ASHAARI..APA TUU?

P1240708
Assalammualaikum semua, salam tengah hari, masa mat tulis ni, mat tengah menanti kehadiran tetamu, ishh mana lah tak sampai2 lagi ni, mat gebu dah siap masak segala. Alaa masak biasa saja, lauk2 orang kampung. Yang mat letak ni gulai ayam berempah, guna ayam kampung dan ianya ala2 masa lemak cili padi, tapi telah mat letak sedikit rempah ratus dalamnya, rasa sedap dan tidak muak langsuang, apa yang penting, kena sedikit masam tapi bukan lah masam terlampau. Gulai ni kalau nak letak rebung pun boleh, terpulang nak rebung segar atau rebung bacin yang berjeruk tu..tepuk dada tanya selera.. selain tu ada lah mat masak urap mentah kacang botol, sambal tumis udang dan telur dadar...tu saja tak masukkan dalam blog pun tak pe kan....

Ohh yea, sebelum mat terlupa, nak war-warkan seperti sebahagian tajuk di atas, Ben Ashaari baru saja melancarkan satu ruang "Santai Ben Ashaari" di FB, jadi boleh kita beramai2 join sama, sebagai tanda sokongan anda pada BA dan juga DTS...hahaha, pesal aku sibuk2?, sebab?. Sebab BA tu jiran sepagar memang kena macam tu. Klik pada gambar untuk ke Santai Ben Ashaari di FB atau anda boleh singgah di blog BA untuk lebih lanjut, di sini.... Ok jom semak resipi pulak...

BAHAN - BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
5 biji kentang, kupas belah 4 setiap biji dan rendam
5 batang serai, dititik
3 keping asam gelugor
300 ml pati santan
1200 ml santan cair
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1/3 cawan cili padi kampung
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalan periuk, satukan ayam, serai, kentang dan bahan kisar halus, gaul rata dan masak atas api hingga ayam kecut. Tuang santan cair. Kacau dan biar mendidih hingga kentang empuk.
  2. Masukkan asam gelugor, garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau dan bila mendidih, kecilkan api. Tuang pati santan dan kacau rata. Masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu
  3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkam bersama nasi hangat dan lauk2 sampingan..Selamat mencuba..

TALAM TOKYO.....KUIH WARISAN JOHOR

P1240704
Salam semua, aduhh dah malam baru sempat masuk N3...hmm petang tadi pi melawat sedara mat kejap, maka tertangguhlah proses ku memotong kuih talam tokyo ni. Sebelum tu nak minta maaf dulu jika ada antara anda tak senang hati bila mat kata talam tokyo ni kuih warisan orang2 Johor, sebabnya setau mat orang Johor je yang buat kuih talam tokyo ni dulu2....betul tak orang2 Johor?. Mat pernah lihat dulu "Kak Zura" pernah buat ni, tapi sayang blog beliau telah tiada lagi, tatau mana menghilang. Kali ni resipi mat ambik dari blog Ilhamdapur milik Kak Maz, boleh lihat sini resipi asal. Talam tokyo kak maz punya kelihatan sungguh ayu dan kemas, mat punya hmm ok lah setakat tu jee tak secun kuih kak maz...

P1240706
Kuih ini agak unik, walaupun kelihatan seperti kuih seri muka atau kuih puteri salat, kata orang2 Singapura, kuih ni bahagian bawah dia terbuat dari biji sago rumbia yang dicampur kelapa parut putih dan soo hoon....menarik bukan. Kepala dia seakan resipi kuih seri muka saja, tapi dicampur dengan sedikit air abu atau alkaline water. Kalau tak de pun boleh diabaikan. Lagi pun fungsi air abu tu ialah untuk mengenyalkan adunan cuma bahaya kalau terlebih, nanti kuih akan terasa pedar (menggigit dan pahit). Hmm ok lah mata dah ngantuk ni, mat tulis resipi dia sebelum ku lena yeaa....

BAHAN LAPISAN BAWAH :-)
30 gram soo hoon, potong pendek2 dan rendam 25 minit, toskan
125 gram biji sago rumbia, cuci dan rendam 30 minit, toskan
50 gram kelapa parut putih
3/4 camca teh garam
200 ml santan

BAHAN LAPISAN ATAS :-)
150 gram gula pasir (mat letak 130)
50 gram tepung kastard
400 ml santan*
5 helai daun pandan, cuci dan potong kecil*(*dikisar dan tapis)
1 biji telur
3 - 4 titik air abu@alkaline water (optional)
1/4 camca teh garam (mat letak secubit je)
Beberapa titik pewarna hijau

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK LAPISAN BAWAH :- Panaskan kukusan, alas tin kek berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan plastik bersih. Gaul semua bahan2 untuk lapisan bawah bersama santan. Masukkan dalam tin kek tadi, ratakan dan kukus 15 minit. Tutup permukaan tin kek dengan tudung periuk. Bila masak tekan2 sedikit. Ketepikan.
  2. UNTUK LAPISAN ATAS :- Satukan semua lapisan atas dan kacau dengan whisk hingga semua rata dan gula hancur, tapis dan masukkan dalam bekas tahan panas. Masak dengan kaedah double boiler sambil dikacau hingga bancuhan sedikit pekat seperti susu pekat manis. Matikan api.
  3. UNTUK TALAM TOKYO :- Tuang lapisan atas tadi perlahan2, mat guna kaedah dengan meletakkan senduk atas lapisan bawah dan tuang lapisan atas di dalam senduk tadi dan biar bancuhan melimpah secara perlahan2. Ratakan dan kukus kembali dengan api sederhana selama 30 minit. Sejukkan betul2 sebelum dipotong...

Saturday, December 25, 2010

BOK CHOY CELUR BERKUAH DAGING

P1240687
Cakkk..erkk lepak jeee..tak jalan2 ke ni hari, mat tak pi mana2 pun, malas laaa, panas, lagi pun kan tak suka tempat yang orang bersesak2. Kali ni dah ok, sebab N3 tengah hari tadi kan aku HOT...berasap2 satu badan..huhh!!... Petang ni share resipi mudah, cepat dan sedap...tapi syaratnya kena hidangkan lepas dimasak, baru ngam. Sebenarnya mat nak guna ikan masin, tapi tak de pulak, ganti lah daging dalam 100 gram macam tu, mat hiris nipis2 dan hiris lagi panjang2. Kalau anda nak guna daging ayam pun ok, yang ni guna daging lembu pun rasa sedap, yang tak boleh makan, ganti lah dengan apa2 yang anda rasa ok, ikan bilis pun sedap juga, tapi kena lah goreng garing dan tabur kemudian sebelum dihidang....((insya allah kalau sempat nanti mat letak satu lagi N3, malam nanti, sekarang ni nak keluar sekejap..jumpa nanti..byee!!)

BAHAN-BAHANNYA :-)
7 pokok sawi bok choy saiz sederhana
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar sos tiram
Sedikit minyak bijan
Sedikit air
100 gram daging batang pinang, hiris nipis, gaul dengan halia tumbuk

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sawi dicuci bersih, belah dua dan toskan. Didihkan air, masukkan sedikit garam dan beberapa titik minyak masak. Celur sayur tadi kurang lebih 1 minit. Toskan dan susun dalam pinggan sesuai.
  2. Panaskan sedikit minyak, masukkan minyak bijan, dan tumis hirisan bawang merah dan bawang putih hingga harum, tambah daging dan gaul rata. Masuk sos tiram kacau dan tuang sedikit air.
  3. Bila daging empuk, rasa kuahnya, jika ok boleh matikan api, curah atas sawi tadi dan hidangkan segera...

TUMIS AIR PETOLA DENGAN FUCUK

P1240694
Salam tengah hari...Mengongggggggggggg!!!!!!..arghh, tensenn lahh, tadi dah publish N3 ni, tapi mouse gila yang dah nak monopos ni pi sendiri ke butang yang tak sepatutnya, bila klik, terus jadi huru-hara N3 gua, aduh sabar jeelahh...penat je aku tulis sikit nya baik intro.. ni yang marah nihh..dah lah, tak de apa nak kata kali ni, mat tulis je resipi senang sangat ni...bengang laa, rasa macam nak hempas kat lantai jee tikus nihh..huhh!!....Jom lah semak resipi..Yang HP pun ni pun satu dok bunyi dari tadi dah dekat 15 kali...aku rebus jugak kang!....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji petola
150 gram fucuk@tauhu kering
1 camca besar udang kering, rendam
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam
5 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, dititik
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Secubit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Petola dikupas, buang kulitnya, cuci dan hiris serong sederhana tebal. Udang kering ditoskan dan tumbuk kasar. Fucuk dikerat kecil dan rendam hingga lembut. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan udang kering tumbuk hingga harum. Tuang air secukupnya dan kacau rata. Biar mendidih.
  3. Masukkan tau kering (toskan dulu), masak hingga lembut. Tambah petola dan soo hoon (toskan), kacau dan tambah garam secukup rasa dan secubit gula (nak guna serbuk perasa pun boleh). Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun bawang dan bawang goreng...

KESAH SUSU ROSAK DAN ECONSAVE...

Salam semua, mat saja letak N3 selingan. Bagi ibu2 yang punya anak kecil mesti sinonim kan dengan jenama susu "NAN" keluaran "Nestle" tu. Ok, susu tu mat beli atas permintaan kak ipar mat yang baru kehilangan suami tempoh hari, kesah di sini. Memandangkan anak buah mat yang berusia 10 bulan mengalami penurunan berat badan, 1 kg koo turun budak tu...huhu, kesian. Beli pun setelah disyorkan oleh nurse yang berwajib.

Ok, maka mat pun pi lah ke Econsave, kebetulan berbelanja sekali barang2 dapur. Bila nak beli tu mat cari juga tin kecil, tapi tak de, sebab malas nak beli kat tempat lain, jadi beli je lahh tin besar pun tak pe. Harga mahal koo, 900 gram = RM 66++....perghh, tapi tak kesah lah, apa ada pada duit jika barang tu kita perlu, betul tak?. Bila bawak balik, kak ipar mat ni pun buat lah sperti biasa, tapi heran, anak dia tak nak, asyik menolak2 jee botol susu tu, sampai petang tu, tiba2 anak buah mat yang besar, rasa sikit, dia kata PAHIT nyaaa... Waaaa..kecoh koo satu rumah...yelah kita risau lah kan takut budak kecik tu keracunan ke...

Esoknya kami pi tukar. Mula2 pekerja dia kata tak boleh tukar sebab mereka hanya terima barang yang luput tarikh atau ada kemek kat tin, lagi pun susu tu dah bukak...Hmm, aku ok lagi masa tu, cuma lepas macam2 alasan, mula lah nak hangin.. Cuba fikir, macam mana kita nak tau kan susu tu pahit ke tak, kena lah bukak, lepas tu, kalau tukar pun bukan depa rugi apa2, cuma pulang balik pada pihak Nestle...Ok, kalau tak nak terima, kita report pada persatuan pengguna..itu hak kita.. sampailah budak tu panggil sorang yang berpangkat berbangsa India, ntah lah aku tak kesah dah masa tu, janji dapat tukar atau nak duit balik...RM 66++ tuuu untuk 900 gram susu, kalau setakat 10 hengget, aku tak kesahhh...

Tapi bukan mat nak puji sikap orang berpangkat tu, dia dengan penuh berhemah tanya masalah kita dan dalam masa yang sama, mat nak tergelak, dia suruh budak perempuan tadi "rasa" susu tu...Haa, betul kan, budak tu sendiri kata PAHIT...tu orang dewasa, ni budak2 mana tau cakap, kot terjadi apa2 kat anak buah aku, saman 10 juta kangg...hahaha, lepas tu mat dapat lah ganti susu lain, cuma tin dia berbeza dari yang ni dan harga murah sikit dalam RM 50++, susu yang tu pun suruh depa bukak kat situ, lepas tu aku rasa..hmm sedap, lemak2 manis..hehehe... baki duit dari susu yang mat tukar tu dia tolak barang2 yang kita belanja...Legaaa, selesai kes..jadi mat syorkan pada ibu2 yang nak beli susu seperti gambar di atas tu berhati2 ok.. Salam sayang dari DTS - Mat Gebu..

Friday, December 24, 2010

BEBOLA KETAM NENG HANA..

P1240679
Salam semua, selamat malam..erkk, selalu ucap selamat malam masa nak tidur kan, oo tak boleh..tak boleh...salam sejahtera semua, haaa yang tu baru sesuai. Malam ni nak share satu resipi yang mat ambik dari blog teman memasak sapa lagi kalau bukan Neng Hana Waksuganogoro ..waaa jawa kerabatz..mati lah kena pancung dengan En Hamzah suami si Hana, kejap lagi..erkkk..takutnyaaaa.. hehe, tapi kan resipi ni memang sedap, budak mesti suka, mat pun suka, tadi diam tak diam 4 biji aku belasah..huhhh. Ia lebih kurang macam begedel, tapi pada mat lagi sedap dari begedil...Oh yea resipi asli anda boleh lihat di sini...

P1240684
Kalau perhatikan saduran dia mat buat tebal kan, bukan apa, saja nak kan kerangupan pada kulit dan lembap di dalam..hmmm, rasa dia kan agak istimewa dengan gabungan rasa crab stick, kentang, serbuk lada sulah, mayonnaise dan keharuman mentega, laa tak tipu punya, kalau tak caya nanti cuba yea.. Mengikut kata Hana, kalau buat lebih boleh juga didingin bekukan, tapi kenalah alas plastik antara bebola untuk mengelakkan ianya melekat. Boleh juga dibuat leper2 seperti begedel biasa, terpulang pada citarasa anda.. Ok mat tulis resipi dia dibawah ini...Jom kita lihat..

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 biji kentang sederhana besar
7 batang crabstick, hiris halus
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1 camca besar mentega
1 camca besar mayonnaise
1/2 camca teh gula
Garam secukup rasa

BAHAN SALUT :-)
Telur, dipukul sedikit
Serbuk roti secukupnya (mat guna yang kaler kuning)
Tepung gandun @ tepung jagung

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kupas kentang, potong kecil dan rebus hingga empuk tapi tidak terlalu lembik. Toskan dan lecek halus. Masukkan mentega dan mayonnaise dan gaul rata.
  2. Tambah gula, serbuk lada sulah dan garam secukup rasa (jangan banyak2, sebab crabstik dah ada garam). Kacau hingga rata. Masukkan crabstick tadi dan gaul hingga mesra. Ambil sedikit adunan dan bulat2kan seperti guli, buat hingga siap.
  3. Sadur dengan tepung, kemudian celup dalam telur dan golekkan atas serbuk roti tadi. Mat ulang lagi sekali proses ni tapi skip golek pada tepung, cuma celup dalam telur balik dan golek lagi sekali atas breadcrumbs.
  4. Goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Hidang bersama sos pilihan anda, sesuai untuk kanak2 dan juga orang yang dah tak berapa kanak2..hehe.