BEN ASHAARI

Thursday, December 23, 2010

SPIRAL POTATO @ KENTANG PENING.

P1240638
Assalammualaikum, sebelum tu..haipp, jangan kutuk yea sebab kerja mat gebu kasar dan tak haluss. Sebenarnya mat ada nampak Hana buat kentang pening ni atau spiral potato kat sini , nampak macam seronok jee. Pagi tadi mat try lah buat, sekali kan, kentang aku habis kooo...tinggal 3 biji je tu pun dah kecut, waaaaa, nasib baik kentang tu besar, mat kupas dan oter dapat lah jadi saiz telur ayam gred A, jadi lahh. Lepas tu mat mulakan operasi memeningkan si kentang tadi. Hmm tapi tak berapa nak puas hati lahh, sebab dia kan ala2 kecut, nak hiris kelar nipis sikit takut putus, lepas tu kan nampak macam kentang demam jeee..tak bermaya. Kalau yang dijual tu depa guna mesin khas, kita nak buat saja2 guna pisau sudah lahhh..betul tak.

P1240639
Tu mat ambik pic dekat, kak ummi kata nampak macam epal..huk alah, sabau je aku, tapi betul gak kan..hmm, takpe ni kira first try, nanti mat buat lagi. Dah lama juga nampak ada orang buat, tapi belum tergerak nak mencuba. Lepas ni anda boleh lah cuba, kalau ikut kan depa syor guna kentang jenis "russet potato", info disini... Tapi kita guna kentang biasa yang campur dalam sup, hmm boleh lah janji ada rupa sikit2 kan...nak buat senang, tak payah tulis pun orang dah tau..tak pe tulis juga lah sikit2...

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji kentang (disyorkan guna "russet potato")
Lidi sate
Serbuk lada hitam berperisa (aji shio)
Pisau tajam (yang ni penting yea)
Minyak untuk goreng terendam


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kupas kentang, cuci bersih dan lap kering. Cucuk tengah2 kentang dengan lidi sate hingga hujung kentang. Kemudian kelar hujung kentang sedikit menyerong. Kelar perlahan2 hingga mata pisau mengena pada lidi sate dan jangan putus. Tapi pastikan anda tak tekan kuat sangat, nanti terkudung pulak lidi tu.
  2. Buat sampai hujung. Berhati2 anda leraikan hirisan tadi. Longgar2kan sikit, dan tarik ke bawah hingga mendapat bentuk seperti dalam gambar. Buat kaedah sama untuk yang lain.
  3. Panaskan minyak dan goreng hingga kuning keemasan, tabur serbuk lada hitam berperisa sebelum dihidangkan, kalau suka nak drizzle dengan mayonnaise pun boleh...

26 comments:

Ena said...

wahh..

nampak mcm sedap je.. nak cuba jugak la nanti..

terima kasih..

oh ya.. maaf sy belum gantung lg award & tag yg En. Mat kasi tu.. bukan tak sudi ker apa.. InsyaAllah.. nanti sy gantungkan.. :D

Miza Yusof said...

miza pernah makan potato ni. beli dekat pasar malam. hehe. sangat sedap bila dicicah mayonis dan sos.

nak buat jugaklah potato ni ikut resipi cik mat. hehe. thanks berkongsi :)

beeha ben said...

ha..nk potong tu cam susah..tapi nampak sedap lah...nk cube jugak bt..thanks cik mat..hee

Sari Yusa Ibrahim said...

owh, boleh gak ya buat sndiri guna pisau. Ada terkial2 aku ngadap kentang smpi petang karang.. huk2!

azian said...

cik mat...
sy ade mesin spring potato ni...
hehehehe...ade tepung khas nak salut tepung ni,pastu letakkan perisa yg kita suka, kemudian makan dgn sos dan mayonis...

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaa...pening dan pinggsaaannn!!! Hahaha...alah nnt ko leh buat spiral apple lak kan...hehehe, saja2 jek akak ngusik ko td....pening xpa lg Mat, jgn lemauuu...hahaha...sabauuuu je laa

fyna said...

waaaaaa...
like2..
sedap2...slalu da tgk kt pasar mlm...

akuanakpahang said...

Salam En Mat, kita biasa gi kat pasa malam tu byk benor kentang spring dan macam-macam rasa ada mmg best :)
New Entry "Sakit hati... Kelisa... Hanis Zalikha"

EDDIE YUSTIN said...

Salam..janji makan tak pening sudah lah..yang pentig enak...hahahah

zaMir said...

errkk..skali lagi buat saye rase lapar...

BlueberrY CheesE said...

En. mat, untuk org yg xkreatif cam ira ni, cnfirm putus. huhuhuh. tapi nampak sedapp je.

GreenAppleKu said...

Takperlah..percubaan kali pertama..memang sedap tu.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mat..
mmg byk nampak kat psr mlm ada jual benda nih.. tp tak pernah beli pun.. hehe.. kalu rajin bolehlah cuba nnt.. aritu nampak kat blog hana mmg rasa nk cuba.. tp sampai ni tak cuba2 gak lg.. hehe..

aibaks said...

CMG..leh la niaga kentang pening edisi CMG plak.. hehe..

Cik Kamoo said...

salam cmg!! tumpang lalu ye...

sila terjah disini kepada sesiapa yang berminat nk join Putrajaya Treasure Hunt

http://secretwordfromheart.blogspot.com/2010/12/putrajaya-treasure-hunt.html

adarnadzmie said...

bole cuba ni.. nampak mcm senang jer mat gebu buat.. klu akak buat tah jadi ke idak.. tgn tak seni langsung..

atulhani said...

rajinnye abg mat ni. hmm mesin tu ada jual.. tapi kat mana yeer...

kak.khem said...

kat psr mlm jual mende ni rm2.50...huhuhu

Jun said...

wah..ko pon wat ni mat? jap le..akak nk g dapo..cek kentang ade k x? ngeh3

MULAN said...

ohhh camtu nak potong kentang tu.. mesti try ni..

haniQaseh said...

tie pun dah pernah bt byk kali dah tp x sempat nk snap coz anak2 dah ngap.....buat sendiri lg puas hati walau x secantik mesin yg bt...x pe next time bt yg the best....

Matjoe said...

salam mat, mmg creative resepi kentang ni. selama ni terbayang mesin tu jer yg org jual dekat pasar malam. kalau kentang memang i pandai buat begedil ker, ni blog entry yang matjoe buat utk sharekan cara buat begedil: Resipi Lengkap Begedil

by the way, nak ajak mat joint my contest: CONTEST AZAM 2011
kak ina ada sponsor cookies sebagai hadiah. kalau ada kelapangan joint la

Mimy said...

SLM ..
HA!HA!... JADI GAK KENTANG PUSING SAMPAI PENING CMG.. TAHNIAH N THANK SBB BG IDEA WAT CM TU... NK TIRU WAT TAU.. MANA DAPAT IDEA TU.. TP KALAU SALUT NGAN TEPUNG + REMPAH + PERASA = SEDAP. JD KENTANG TAK LER TERKULAI LAYU DI HUJUNG MEKAR.. K.

mamalong said...

aritu ada gak try buat tp.....x jd spiral.putus terus.hahahaha

cek chun said...

ini namanya kentang gebu cikmat..hehehe

Norhafiza said...

tengok pepagi ning keco la plak..anak2 suka makan ni, nnt leh try nih..mmm No nak bayangkan agak2 boleh tak No potong cam abgMat tu..maklumla tangan ni keras sket..xde seni org cakap..jangan terpotong jari dah, kang jadi raja bersiong cik abang huhu....sebab tu nak hiris ulam pun kejap nipis kejap tebal hihi..pe2 pun i'll try!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.