BEN ASHAARI

Wednesday, December 29, 2010

POPIA OTAK - OTAK....BUKAN MAT YANG BUAT.

P1240751
Assalammualaikumm, salam morning Rabu, dah sarapan ke?..Ni hari mat sarapan popia otak-otak, tapi kan, bukan mat gebu yang buat...hehehe yang ni beli dari kawan pada abang mat, kira cikgu pencen gamaknya, lelaki koo, tapi bab masak memang handal. Anak2 dia pun dok puas dah makan air tangan pak dia. Rasa dia sedap lah, bila goreng kan, ianya garing dan rangup diluar tapi lembut di dalam. Harga mat tak pasti, sebab mat tau goreng saja, bukan aku yang beli, tapi abah mat yang beli masa pi rumah dia di Batu Pahat. Nama cikgu ni ada dua kalau nama omputeh, kami panggil "Peace David", kalau versi melayu "Aman Daud"...haha, kelas kan nama, sabau je aku....

P1240752
Tapi kan mat rasa kalau kita nak buat sendiri pun tak de masalah, cuma tang pes otak2 tu saja lah kena pandai buat. Kalau nak try boleh cuba pes otak2 yang pernah mat buat dulu di sini, tapi lepas bancuh semua jadi pes, kalau agak cair, campur sedikit dengan biskut krim kraker yang dikisar hingga menjadi pes yang pekat. Lepas tu bungkus lah dengan kulit popia seperti biasa. Boleh goreng atau dingin bekukan, kalau nak simpan secara bertindih, pastikan ada lapisan plastik nipis antara setiap popia tadi, kalau tak melekat, sahh jahanam popia tu nanti....Jadi n3 yang ni tak de tulis resipi lah yea...ni kira N3 cuci mata saja..ok semua, jumpa lagi nanti dengan N3 sempoi dari mat gebu...Akhir kata salam sayang dari DTS-Mat Gebu.....

13 comments:

joegrimjow said...

nak hantar resepi ke mat boleh ke tak?
hehe

Watie Rose said...

salam En Mat...malam tadi wati buat bingka roti jagung, resepi tu skodeng dari dapur En Mat...memang jadi dan sedap....mintak halal yer....hehehe

syira aka sepatu hijau said...

salam

selamat pagi tuan rumah, nak sikit boleh :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

popia otak2 akak tak pernah mkn lg... tp popia sata selalu gaklah mkn... pun bukan akak yg buat.. beli yg frozen je setiap kali balik dungun, trengganu..

anymz said...

salam cik mat,akak kat jb ni.dah nak balik rembau.dah 4 hari kat sini.jap lagi nak singgah kempas nak beli popia otak2..masa dtg tu hari keta brakdown kat sedenak..sedih akak tau..lambai2 mat dari tol sedenak tapi mat tak nampak..sabau je la aku..naik teksi ke jb.

AKO @ retna said...

oh tidakkkkkkk my pebret!!!!

adussss mana nak cari ni.. ha ptg ni juga ako gi cari kat kedai iwani je hehe... nyummyyy

akuanakpahang said...

Biasa kita makan popia yang ada sayur punya aje :(
New Entry "Cerpen Pagi...">

Ayu said...

salam cikmat,
akak dah cuba dah buat mee hoon goreng taucu mat tu..
sedappnya cik mat..lebih sedap dari mee hoon goreng taucu yg biaaa akak buat tu tau memang boleh pengsan akak tau heheh ....thanks ya nanti bila2 akak nak masukkan entry ya..

cc said...

hah BP? kat manaaaaa? xtau pun kat BP ada jual popia otak2. selalu beli bila g JB je, otak2 kempas tu

Mat Gebu said...

@ joe - erkk...kita tgk dulu apa resipi dia yeaaa...

@ watie - wahh, terima kasih sudi mencuba...

@ sepatu hijau - hehe, boleh2..ada yg belum goreng lagi..

@ madina - kak, dia kurang lebih sama jee...kalau satah rasanya lagi sedap kan..

@ anymz - haaa. kesiannya akak, laa, kat sedenak ke, ishh kalau tak boleh singgah..hehe

@ retna - erkk..koo pun peberet eks, wawaaa...

@ AAP - haha, sekarang ni ramai peniaga dah punya idea baru dalam membuat makanan tradisi.

@ ayu - waa akak, cepat betul, terima kasih..orait, saya tunggu kemunculannya..

@ cc - CC dok batu pahat ke, ok nanti YM saya yea = mat_gebu

Rospawan said...

Salam En.Mat,saya ni berkenan giler ngan tea set bunga kangkung ke apa tu..kat popia tu..lalu saya ambik gambar tu nak tunjuk kat member2..terletak pulak kat FB saya..silap sebab ingat nak emelkan..terpos kat FB..harap maaf. Bukan niat nak ambik untuk ngaku saya punya.Maaf ya En.Mat
Kak Wan
Melawati

Mat Gebu said...

@ rospawan - hahaha, tak pe puan, saya izin kan. Ha ah set bunga kangkung tu kami blogger2 antik dok panngey..puan pun minat kolek set2 lama dan antik juga yea..

Rospawan said...

En.Mat,sejak termelekat ngan blog2 Che Mat n geng ler buat saya tergila2 ke pinggan zaman tok saya dulu..nyesal dulu2 tak simpan. Teringin nak ada balik.Kat ner nak beli ya.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.