BEN ASHAARI

Friday, November 5, 2010

TAPAI UBI AIS KRIM.

P1230572
Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....ada ais krimm, pengsan lah macam nihh..Hahaha, panas ko cuaca malam ni, macam nak berpinau ni mata, mungkin nak hujan agaknya. Apa2 pun sebelum tidur jomm cuci mata tapai ubi ais krim..Pernah tak cuba makan tapai ubi dengan ais krim?...Tapi dia ngam dengan ais krim vanilla je, tu yang mat rasa laaa...Kalau perisa lain tak cuba lagi. Lepas tu nak nampak meriah, tabur sikit gula2 manik belen buat biskut raya tu hari, letak coklat curls sikit dan tak lupa stoberi tesco sebiji yang telah mat gebu sunatkan kecik2. Suruh depa pose lawa2 dulu, lepas ambik gambar, boleh lah santap...hmm segar tekak...tapi kan kata orang2 tua, tapai ubi pun panas...hmmmm...

BAHAN-BAHANNYA :-)
Tapai ubi secukupnya (yang ni ikut suka hati masing2)
Ais krim perisa vanilla secukupnya
Buah strawberry sebagai hiasan (tak paksa)
Sedikit coklat curls
Sedikit gula manik halus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Susun tapai ubi secukupnya dalam bekas sesuai. Letakkan 2 atau 3 scoop ais krim vanilla tadi atas nya.
  2. Tabur dengan gula manik halus dan juga coklat curls, hias dengan belahan strawberry sebagai penyeri...Belek puas2 dulu sebelum makan, kalau dapat ambik gambar dulu...

17 comments:

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

cik mat..

kejam nya....aksi tayangan menggoda imanku

-✿ Ayu ✿- said...

huhhuu...sdpnye...yummy2...
teringat plk lempeng ubi n ubi bakar panas2 tadi...hehehe...

Sari Yusa Ibrahim said...

adoilaaaaaaaaa... tengok tapai cik mat baru teringat tapai ubi ku beli semalam tertinggal kat opis... uwaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Mama Kembar said...

cik mat kejammmm... mlm mlm cenggini post kan gambar tapai menggoda camtu, mana nak cariii? hishh nasib baik tak peknen, kalau tak dah ngidam terus dah hehe :P

Myra said...

Teringat tapai ubi yang digoreng macam pisang goreng kat t'ganu...sangat sedap....

Cik Cyida said...

Encik;

Bukan selalu orang buat guna tapai pulut ke.. sedap ke tapai ubi?

*confius*

kak Erna said...

en.mat..pagi ni jugak nak pi beli tapai ubi yang sedap di pasar tani rembau..
tima kasih en.mat.akak nak cuba jugak ni.

Mat Gebu said...

salam ayu...
Hahha, sori, bukan maksud ku menggoda tekak mu...

salam ayu...
Wahh lempeng ubi, my feberet juga tuu.

salam sari..
waaa, macam mana boleh tertinggal, aduhhh rugi pulak rasanya.

salam mamakembar...
Haha, kalau preg, kena pulak mat gebu pos memalam tadi ye..

salam myra...
Tu lagi satu fusion nya gaya kan, kalau buat cekodok atau kek tu pernah lahh..goreng mcm pisang tak lagi.

salam cik cyida..
Uikk, ok je, just nice for my tekak dan saya xceli tak boleh sangat makan tapai pulut, nanti kepala jadi cenoneng (blurr)..hehe

salam kak erna..
Woww, rembau bestnya, mesti ada jual daging salai kan kat situ.

aishah said...

salam perkenalan cik mat.
menggoda betul aiskrim tu...geram je tgk...nk kna buat ni...he he

aishah said...
This comment has been removed by the author.
Huda Ahsin said...

haaai Cik Maaat... menggoda-goda!!

EzzEddin said...

alahai sedapnye nampak..
balik rumah nnti isteri aku kena masak resipi ni..
dipaksa masak jugak huuhuhu

azima said...

kesian kat soberi yang disunat kecik-kecik tue... dia tak bersalah, wrong time at the wrong place :p

Mama Zara said...

sedapnya....huhuu...terliur dah ni, mana nk cari...

Mat Gebu said...

salam aishah...
Terima kasih sudi bertandang ke blog saya..hmm rasanya sekarang di pasar2 tani byk kan jual tapai..

salam huda...
Hehe, terima kasih..erkk menggoda yea..hmmm.

salam ezz..
erkk..haha, jgn paksa...pujuk laa..koo nih.

salam azima..
Hehehe, sori..

salam mama....
Aduhh macam mana nak bantu nihh..hmmm

Mama Zara said...

Naseb baik bukan mengidam..hihii

Tapai Waris said...

salam smua..klu kt kajang, blh try tapai waris pulut & ubi kuning dpn jln btl2 sblh masjid jamek kajang tp sabtu&ahad je ada

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.