BEN ASHAARI

Tuesday, November 2, 2010

SPAGHETTI WITH TOMATO SAUCE.

Spaghetti With Tomato Sauce
Dahh agak dah, mesti kata, si mat ni mabuk spaghetti...hahaha, adehh malas nak komen, tengok jeelah kalau tak sudi sila tengok N3-N3 yang lepas yea, ada banyak lagi idea2 yang memikat. Sebenarnya petang tadi malas leer, tatau apa dah nak buat. Jadi mat saja lah buat spaghetti ni, tapi sayang anak dara ku telah balik ke Kemaman petang tadi. Ni mat masak sehabis simple lah kiranya, guna bahan2 yang ada. Tapikan pada tekak mat lah, kalau masak spaghetti ni guna minyak zaitun, rasa dia memang ngam. Kali ni mat guna tomato dalam tin seperti gambar dibawah ni, boleh beli di Tesco, Giant, C4 atau Jaya Jusco. Buat semua minta maaf lah yea jika kebanyakkan N3 masakan resipi seakan2 sama je, bayangkan hari2 mat gebu masak kalau asyik resipi baru jee....pengggsaannn lah guaa beb!...hehe, akhir kata salam sayang dari DTS - Mat Gebu..

Ini lah rupa tomato dalam tin yang mat guna tu..wahh tayang jari gebu lagi..hehe...

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 g spaghetti yang belum direbus
1 tin tomato dalam tin (seperti dalam gambar)
1 biji bawang besar, didadu
3 ulas bawang putih, dicincang
2 batang sosej Ayamas, potong kecil
1 helai bay leaf
1/2 camca teh herba basil kering dalam botol
1/2 kiub pati ayam "Maggi"
Sedikit gula
Lada hitam yang baru dikisar secukupnya
Sedikit daun basil (mat guna selasih)
Minyak zaitun untuk menumis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus spaghetti tadi dalam air mendidih yang diletak garam hingga spaghetti lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Tomato dalam tin di ramas hancur. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang besar, bawang putih dan bay leaf hingga wangi, masukkan tomato tadi dan tumis hingga mendidih. Masukkan serbuk lada hitam dan sosej, masak hingga pekat.
  3. Masukkan sedikit gula dan juga spaghetti tadi, gaul hingga rata. Rasa dan jika ok boleh diangkat. Tabur dengan daun selasih segar sebelum dihidangkan.

10 comments:

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

wah..cik mat..mengancam ko...
terima kasih syaring tentang tomato tu..maklumlah...ayu nie kadangkala agak tertekan juga cari bahan-bahan..lagilah jenis tak tukar menu


bab jari tu?..okeylah...tumpang glemor ko

LugieAmir said...

tunjuk kt ank2 pic ni..dan2 masing2 suruh bikin.. huhuhu

Mat Gebu said...

salam ayu..
sama2, tu lah, rasanya tomato tu boleh masak dengan ayam, nak try nanti...

salam lugie...
Heheh, tak pe nanti boleh cuba...kalau nak tambah udang pun ok, ikut apa yg anak2 gemar.

maz said...

waaa..dh jdi pminat spgti ye cik mat..tpi kan..mat2 salleh tu klu tgk depa msk kat tv memang simple maple je kan..stkat buh black paper n gram sbgai prasa..pastu curah mnyk zaitun..tbur daun prsly atau basil je..pastu depa grill dging sktul cmpak atas spgti tu..dh..ngappp je..npak sdpnye cik mat..hehe..

PINATBATE said...

jari gebu tak nak..dah selalu nampak..sekarang nak tengok WAJAH abang mat gebu pulakkk...amacam,ada brani?

UMMI UMAR said...

salam, mat gebu, nak tanya camne letak/tulis nama mat gebu dalam gambar. ANyway sama memang suka makan spagheti..

~Seven~ said...

anak dara Mat keje kat kemaman ke?? kat area mane?

K.Nor said...

salam che mat, nampak slim la sket jari jemari tu.. ke sbb duk belakang tin hehehe

intanqistina said...

salam MG..
kalau tomato dlm tin tukar jd tomato fresh ok x?

Tomato Gurl's Life said...

wow cik tom suka tomato..so of coz la suka spagetti..tp can intan tnye tue..boleh x guna tomato fresh??lg best kot..hihi

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.