BEN ASHAARI

Saturday, November 13, 2010

SELERA EMAS CATERING....JAGA ETIKA ANDA DI "FB"..

Ni kek hasil dari tangan mat gebu dan bersiaran di DTS..klik sini..

Ni pulak yang tertera di Face Book "Selera Emas Catering"......

Dahh malas nak cakap, dah malas nak fikir, tapi ni kali kena juga tulis, terima kasih tak terhingga pada "Guest" di chat box DTS atas pemberitahuan ada kes curi pic hasil masakan mat gebu, di FB, kali ni dari sorang pengusaha Catering, adoii malas nak cakap, bagi resipi sendiri, tapi pic curi guaa punya, apa kess...kalau tau hasil sendiri tak lawaa, jangan curi pic orang broo, nak mintak, nak kawen pun kena pi merisik, meminang bagai...ada faham..eh guaa malas nak cakap laa...luu ni sekolah ke tak?...kalau macam mat gebu yang tak pandai ni ok lah kot kalau tatau hal2 macam ni, serius waa cakap waa tak pandai belajar nya orang, tapi tak delah bingai macam orang pandai tapi bodohh!!......aku marah nihh....marah!!..., bukti ada
kat sini...., lepas tu tengok sendiri sama tak pic kat wall luu tu sama tak dengan blog guaaa!!!....dan ada lagi, pic sambal tumis petai, ni mat punya. dan ni dia curi pic sambal aku. ....hmmm ada juga aku sambal kan si tauke catering ni kang...Argghhhh!!!...

38 comments:

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaaa..sabauu banyak2 ya Mat...adeeiihh...awatlah Chef or Caterer mcm nih punya ternama pun sanggup wat keje camni..xda etika gak, ala-ala SAJI hari tu..X reti nak cakap apa la kat org camni...Sabauu je la ye Mat!! Ada hikmah di sebaliknya, mujur2 naik traffik ko lepas nih..hehe..

aeinio said...

sabar.. mcm2 org pon ada.. betulaa kak umi ckp tu.. traffic naik..

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

sabor jerlah..

tak rasa malu ker chef tu...alahai....


cik mat. ayu setuju tindakan anda,, itu hak anda

Kokoa&friends said...

abg MG disarankan letak water mark kat atas kek tu...so that diaorg x boleh nk buang..kalo kat tepi diorg senang buang..
org2 mcm ni pakai sauk je hasil org...grrrrrrrrrrrr...

AKO @ retna said...

sian kat ko mat,
tak pasal2 ko jadi mangsa chef2 yang cr glamer ni...

sabar ya...

makdara TERdiva said...

kalau nak curi gambar pun mintak la izin dule ye tak cik mat?? haha!

Kak Rose said...

nak senang dengan jalan mudah... malu wei.... kan dah kantoi!

BEN ASHAARI said...

aku pon terasa gak nehhh.. maklumlah jiran ... adoii... tensen arrr...salam..cantik strawberi tu..

easy said...

salam singgah cik mat. erm nampak gaya ramai betul y bkenan dgn imej2 dlm blog ni..

MiJa said...

cik mat kna taruk watermark lagi besau!tengah-tengah gambar dgn low opacity,so that org susah nk edit.dan keseksian gambar food tu tak hilang.tapi, mesti efek jugak kan.

haih,apsal la ada org camtu!

Zullism said...

macam mana boleh buat catering camtu...pic pun nak ambik orang punya tak bgtau lak...sabar jelah...saman jer mat

kisahwanida said...

Sungguh tak beretika vatering tu CMG....... Byk2 bersabar yer. Pasti ada hikmah di sebaliknya

NuRuL AiNA said...

ei geram plak tgk orang macam ni... klu buat blog ni ditutup siapla..

ma'chiks said...

salam che matG..ni zaman manusia sekarang yg banyak nk hidup senang atas keringat orang lain,dan mereka ini memang jenis yg tak tau malu.bab2 jujur,amanah,ikhlas mmg takde dlm kamus spesis2 ni.

NisaUsoff said...

nisa setuju dgn kokoa, watermark tu letak kat tgh2 pic la cik mat... susah sket diorg nak buang... hai mcm2 manusia nih...

kak ina kl said...

entahlah mat..tak tau nak kat apa ..sabar ajerlah yer

cek chun said...

sambalkan je cikmat. kasi boh belacan byk2 sket. yg kaya tokey tu. bila beli, kek tak seropa kek ko mat. apa kes. sengal tul

hasrul hassan said...

Salam ...
Ohh kesian, anda jadi mangsa juga. Ramai gak yang jadi mangsa. Saya siap buat 2 entri khas mengenai perkara ini, etika blogger dan etika ketika bersosial.

Saya ada juga posting kisah Farid Kamil palsu di FB dan Fanpage ...

Mari sama-sama mengingatkan. Oh ya ... benda cam ni .. boleh jadi HARAM ... lebih2 lagi jika melibatkan pendapatan, saya juga ada wat entri pasal ni.

http://hasrulhassan.blogspot.com

Dan search entri mengenai ini di blog.

Terima kasih.

KBSM said...

kui3... CMG kene rampok..

[n a j e e b] said...

abg.mat : letak watermark slashing the pic..then diorg x boleh crop. Xkesah la gmbr tu terganggu sket, sbb org dah tau pun tu mmg pic original dr abg.mat....kan? dan pastinya sesedap pic yg dihaplodkan...hihihi~

Cik Eka said...

cissssssss kurang hasam pnye pencuri...sah2 kek die buat x lawo....ni mencabuli hak asasi manusia berbelog nie.......

lemongrass said...

tak habis2 orang buat mcm ni kat Cik Mat. Tak tau nak ckp apa dah kat pencuri2 cyber ni. Takde langsung perasaan malu and bersalah agaknya diaorang ni kan!

umialya said...

adoooiiii, kes ke 3 thn ni.. Sabar ye CMG..

gambar di laman ni yg menarik sgt, tu le yg dorg ambik tanpa segan silu taruk kt FB n blog bg menaikkan rating.

Mat Gebu said...

Terima kasih semua.....

hana said...

haiihhhhh tk abes2 lg si malaun nih! suka suki jerk nak wat rete sendrik... yang pastinya ko makin glemer mat! kikikikiki

hana said...

lerrrrrrrrrrrrr... aku punyer pong diorg nak rompak jugak! ampessssss...
http://www.facebook.com/notes/selera-emas-catering/resepi-sambal-ikan-bilis-cili-padi/444111667825

asal http://hanamemories.blogspot.com/2009/06/sambal-ikan-bilis-cili-padi.html

Mat Gebu said...

salam hana...
Waaaaa..tu lah, gila babas caterer nihh...keji kan. apa ingat FB tok dia punya ke, sampai orang lain boleh tak cam tu kerja curi ke atau sendiri punya...

Cik Mawar said...

salam..
huk huk,.apolah ini org..
lau dia tu pandai sangat buat resepi tu naper nak cilok² gambar org lak..
ish ish..sungguh hampeh ..

Mawarni A.R. said...

Mat..
saya rasa mat kna guna photoshop ler.... overlap kan your trademark and such on the 'cake'.. sbb kalu tulis nama mat gebu kat tepi2 pic ke, kat bawah pic ke, org boleh crop senang2 ajer... pastu syok2 depa ajer guna pic tu... zaman sy student dulu dah kna jugak.. fashion baju saya design sendiri utk tempah, in the end, pengusaha batik terkenal di serata forum yg syok2 dia aje menjaja pic itu sebagai design terbaru keluarannya.. walllah.....

Melati Qistyna's Mummy said...

huhuhu, siap buang watermark g tuh... lenkali cik mat boh watermark kek ateh pic tu la plak, x yah boh sipi2 :)

Aqil said...

Salam,
dasyat eh caterer nih...xpatut btol...resepi dia tp pic amik org len punya melampau tueeee...kalau xsilap pic Resepi Blueberry Cheesecake kt FB dia tue pun dia amik dr sini

http://thepioneerwoman.com/cooking/2010/07/blackberry-cheesecake/

T@sh Sch@ said...

ermmm yerlah .... mmg smua gmabr awak dicurik .. awak kene buat 1 watermark .. n chop je kat pic decoawak tu ... bukan lagi kat bgh2 kosong tp kat gambar forcus tu ... hehehhe


salam kenalan ...
sukerrr sgt tgk deco mskan awak

azzey said...

Mat Gebu:knplah suka curi mencuri ni.nk keja sng je ke? huh!

p/s: Salam perkenalan dari saya.....AZZEY......

Rinnchan said...

Aiyyyooooo.... ini chef pun sudah curik gambar ayam masak kurma Kak Rinn lah Mat. Itu yang Kak Rinn nampak. Ishhhh !!! Ishhhhhh !!! Merata tempat dia kutip gambar2 hasil penat lelah orang lain ye Mat.

Peri PiA said...

salam

lagi2 MALENG,nak berjaya kena la usaha...

gambar CMG memang cantik!

noradzlina.kamdani said...

sampainye ati org tu men 'pinjam' gambo xbg tau...

Mama Ardini said...

next time CMG letak watermark tu kt tgh2. susah skit org nk ciplak kot. sabo ye..

p/s: i selalu jengah blog ni utk cari idea memasak. tapi tak pernah komen.hehe

sempoi4u said...

Tujuan orang2 yg membina Internet dahulu adalah supaya sesiapa yg memasuki Internet dapat membaca mengenai apa yang berlaku di dunia ini dan berkongsi maklumat dan gambar. Jadi tiada siapa ada hak ekslusif untuk apa2 maklumat, maklumat di Internet adalah percuma untuk semua. Samalah seperti suratkhabar Utusan Malaysia, New Straits Time, METRO & lain2, mereka mengambil maklumat yg banyak dari merata2 dunia dan copy dan paste masuk sahaja ke dalam surat khabar mereka. :-)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.