BEN ASHAARI

Monday, November 8, 2010

SARDINE PUFF II

Assalammualaikum, hehehe, apa buat tu, dah golek2 atas tilam ke tak pun atas toto, paling koman pun atas tilam Nilai 3..hahaha, releks, jangan marah, tak elok. Pernah tak anda lihat wajah sendiri tika marah, adehh kelako weyy, bukan nampak jantan atau macho, tapi tah rupa jin sesat mana tah, macam belalang mekah pun ada, ada tu pulak, ala2 rupa tak siap..dengan lobang idung kembang macam gua, dengan keadaan ketat, tak mo senyum..waaaa..terserlah kekejiannyaa!!
..haha, baik releks dan cool down, lagi nampak gentle kannn...setuju tak apa mat tulis nihh...haa, tak. huk alah tak pe lah...mat fahamm. Eh, tersasar jauh pulak dari N3 asal, buat sardine puff, tapi cerita pasal emosi pulak...Pada teman mat gebu tu, harap2 anda ok lah yea, jangan marah2...stay cool broo!!. Ok jom kita saksikan pembuatan sardine puff ini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 tin kecil sardine cap ayam, ambik isinya sahaja
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*ditumbuk halus)
1 camca besar cili kisar
1 camca besar sos cili
1/2 camca besar kicap cair
2 pelepah daun sup, hiris halus
2 biji limau kasturi, perah jusnya
Puff pastry secukupnya
Kuning telur untuk mengglis
Lada hitam yang baru dikisar


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang merah, dan bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan cili sos, tumis hingga garing, masukkan ikan sardine dan hancurkan. Tambah kicap cair, kacau dan masak hingga kering. Akhir sekali masukkan hirisan daun sup dan jus limau kasturi, kacau rata dan rasa jika kurang masin, tambah sedikit lagi kicap cair. Angkat dan sejukkan.
  2. UNTUK SARDINE PUFF :- Kerat dua puff pastry tadi, tabur sedikit tepung, satu bahagian dibiarkan manakala satu bahagian lagi digelek dengan pemotong khas (seperti dalam gambar), tabur tepung pada alat pemotong untuk mengelakkannya lekat, jika lekat, berhati2 korek keluar dengan garfu.
  3. Isi inti pada bahagian satu lagi, dan perlahan2 tindihkan dengan kulit pastry yang bercorak tadi, tekan tepi2nya dengan garfu supaya lekat. Alih ke dalam dulang pembakar. Buat hingga siap. Sapu kuning telur pada permukaan pastry tadi dan tabur sedikit serbuk lada hitam.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 25 minit, jika oven anda mempunyai "kipas", boleh "ON" kan. Ini akan membuat pastry puff anda naik tinggi dan lebih garing. Bila masak, sejukkan atas jaringan sepenuhnya...

15 comments:

Sueozana said...

Slmlkm mat..

Smoga drahmati Allah slalu..
Wahh...cantiknyer btk sardine puff mat ni! Mmg nmpak mnyelerakan..
Tq kongsi resepinya..

~ Mamma Olyn ~ said...

Salam Mat Gebu, Thanks sudi jd follower Mamma Olyn..really appreciate:) Puff nampak menarik, bole try ni:) BTW, i banyak belajar dr Mat Gebu act, n banyak resepi i da try, mmg menjadi!Thanks to u again:) i suke sgt kek, so skang i tgh blajar wat kek, not bad 4 da 1st time like me, cuma ada satu kek i wat, hmm sedap, rasa semu cukup, lembut..tp xgebu ponn..kek oren lembap Mat Gebu..i da search mrata kaedah 'kaup balik' tp still xfaham, i da takut nak wat kek yg ada kaedah kaup balik..huhu, pleasee i nak minta jasa baik Mat Gebu utk gtau cara sebetulnya kaedah tu, banyak lagi kek Mat Gebu yg i nak try wat tp terbantut bla tgk 'kaedah kaup balik'..God Bless u Mat Gebu:)

Mekar said...

sedapnya puff. Sblm ni Mekar suka gi kelas masak2. Tapi bila dtg blog mat ni dan cuba resipi serta ikut langkah2 yg diberikan, rasanya dah tak perlu susah2 belajar kat luar lagi. Mat xlokek ilmu dan banyak share resipi.Slmt berjaya untuk kamu.

Mekar said...

sedapnya puff. Sblm ni Mekar suka gi kelas masak2. Tapi bila dtg blog mat ni dan cuba resipi serta ikut langkah2 yg diberikan, rasanya dah tak perlu susah2 belajar kat luar lagi. Mat xlokek ilmu dan banyak share resipi.Slmt berjaya untuk kamu.

tiefazatie said...

wah sgt best la bang!ifa xpandai nak wat nie.huhu.tau beli ja!

Ummi said...

Salam Mat,
Waaaah patut la tanya orang tergolek ke apa ke...rupanya dia duk dapur duk menggelek puff...waaaaa ala2 steamroll pun ada eh...hehehe, kalau akak gelek tart roller tu ok tak..hahahaa...mana ko dapat "steamroll" lawo tuh..ngeeee..

MEMANDU PAGI BANYAKNYA KERETA
BERPINAU OTAK MACAM DISANTAU
MELIHAT PENGGELEK MU TERBELIAK MATA
KO NI KAN MAT, ADA-ADA AJA TAAUU..

Yatie said...

Salam Mat,
Suka tng Mat senang hati....bergurau senda dan memberi semangat pd kawan2...taklah muka ketat jek..hi3....tengoklah tu sardin puffnya pun menjadi cantik je.....akak takmo buat sendiri, nak rasa yg Mat buat gak...boleh tak...jngn lokek2 tau..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

best ni..tp LM tak der alat tu..kena buat bentuk lain ni kan?hehe

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

salam enchek mat... :D

tak terkeluar ke sardine tuh ekhh...??
nak cer try wat nie nanti.. hehehehehe...

:D

arituh mie wat apple pie.. dok terbukak je masa goreng.... heheheeh

apa petua tanak bg dia terbukak masa goreng tuh ekhh???

nak pakai gam apa ekkhh?
gam uhu bley dak??
tak pun gam gajah..?

mana yg seswai enchek mat.. hehehehe


// klik sinie jom ke blog mimie azimask :D ... //

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Cik Mat, nanti ptg kita datang nak pinjam penggelek tu tau... kih3. Takde benda tu nak gelek kai ape yek, bagilah alternatif lain, slalu cik mat bagitau, ni ari terlupa ya??

- zuriey - said...

amboi sedapnya tengok masakan mat gebu..terliur cek

giha lalala said...

cik mat! sardine cap ayam memang terbaek! :P

Sya said...

Huhuh...CMG sedapnyeee....dah terliur2 ni...

sardin ngan puff or pastries mmg feveret lah...tp xade can nak bakar2 sendiri...xdok oven.. >_<

Mat Gebu said...

salam sue...
Hmmm, boleh try nanti, inti dia tu kan ikut selera kita, nak savory atau manis..

salam mamma..
ok insya allah nanti saya tunjukkan yea kaedah kaup balik..

salam mekar..
Terima kasih, saya pun tak pandai mana, setakat boleh2 saja, jadi apa salahnya kita share pada yang sudi..

salam tie...
Uik jgn kata tak pandai, cuma belum masanyakan, nanti2 pandai lah.

salam kak ummi...
Uikk akak lom ada ke, pesal tak cakap, kalau tak tu hari masa dtg saya bagi...wah kena beli pantun pulokk...hehe...

MANIS SUNGGUH BUAH LONGAN,
LONGAN DATANG DARI PEKAN,
KALAU BERHAJAT JANGAN LAH SEGAN,
NANTI MAT GEBU BOLEH BELIKAN

salam kak yatie...
Hehehe, no problem kak...

salam lydia...
Tak pe, kalau tak de, lydia toreh2 je kulit pastry tu buat corak..pun jadi..

salam puan...
ok lepas ni kan puan cuba guna puff pastry tapi bakar lah, jangan goreng..insya allah jadi cun..

salam sari...
Erkk..hehe, kalau tak de kena lah guris2 dengan pisau.tapi kan ada jual benda tu kat Perling Indah.

salam zuriey...
Terima kasih, alah masakan biasa2 jee..

salam giha...
Yesssss....hehe.

salam sya...
Hmm, itu macam kalo, susah lah kan, tak pe nanti dah ada oven boleh cuba yea..

kayteeze2 said...

Salam Che Mat,

Tie selalu mengintai di sini, tapi hari ini nak tinggalkan jejak.

Amat tertarik dengan rupa sardine puff tu... nanti kita nak tiru, jadi nak minta kebenaran dulu, ya... hehe...

Terima kasih kerana idea cantik ni.. :)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.