BEN ASHAARI

Friday, November 26, 2010

SAMBAL BEBOLA DAGING

P1240179
Salam semua, jumpa lagi dengan satu N3 dari DTS. Hari ni kan, mat buat sambal bebola daging, guna daging korban yang masih berbaki. Resipi asal datangnya dari blog Hana...hehehe, hana lagi, apam pagi tadi pun blog Hana juga. Ni mat asyik sebut2 Hana je, ada pulak kang orang tanya soalan "pedas"...erkk takmo2, tak suka yea skandal..cukup lah dengan Ben sorang, serik pak tua dah, jenuh nak menjawab soalan2 wartawan..i don like gossip. Bebola daging ni selain dibuat sambal, boleh juga digunapakai untuk bakso, spaghetti meatball dan kalau nak masak sup dengan sayur pun sedap juga. Resipi kat blog hana dia letak kentang dan tomato, tapi mat, buah tomato tak dak,jadi letak kentang saja...ok jomm kita lihat resipi dia...

BAHAN BEBOLA DAGING:-)
2oo gram daging kisar (mat kisar sendiri guna food processor)
1/2 camca besar tepung gandum
1 camca besar tepung sagu ubi
1/2 bahagian putih telur
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada sulah
1/2 inci halia*
2 ulas bawang putih*(*ditumbuk lumat - yang ni mat sendiri tambah)

BAHAN SAMBAL:-)
4 - 5 camca besar cili kisar
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*(*ditumbuk halus)
1 biji bawang besar saiz sederhana, hiris
Kentang, potong baji dan goreng garing
Jus asam jawa secukupnya
Hirisan daun sup untuk hiasan
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK BEBOLA DAGING :- Satukan semua untuk bebola daging, gaul rata dan kacau sehala hingga sebati. Kemudian bulat2kan, saiz tu ikut suka yea,kalau nak cepat kenyang buat besar2..kalau penduduk rumah ramai, buat comel2. Rebus bebola tadi dalam air mendidih. Bebola akan terapung bila masak, cedok keluar dan tos, ketepikan.
  2. UNTUK SAMBAL BEBOLA DAGING :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tuang jus asam jawa, kacau dan tambah garam dan gula secukup rasa. Masukkan bebola daging, bawang besar dan kentang, gaul rata. Biar hingga pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun sup..

14 comments:

hana said...

haha... cili jerk mat pas nih! cili kisar ko ader lebey kan? kekekekeke....weihhh mengancam gler! lapo perot aku la sejok2 gini.. aku nak berchenta kat dapur jap lagik hangat hangat diet tak jadi! hahahahahaha....

Yaati Nor said...

opps potong baji tu mcmn cik mat..maaf baru belaja tak paham..

Sari Yusa Ibrahim said...

rajinnya cik mat kisar bola daging sendiri... sapa2 yg laser tu, kisarkan lidahnya skali cik mat... hak3

azila said...

menarik:)..tp rasanya ni first time en mat guna pinggan plain kot kan?heheh

izahdaut said...

cik mat..aduhhh lawo sungguh gambor nyer..cam ner jelas giler gambo2 kat blog cik mat neh..sharp pulak tu..nampak je helai2 daun hiasan semua nya sangat terserlah..dslr cik mat ye?nikon?canon?

MULAN said...

ohh bebola tu rebus ya.. bukan golek2 atas kuali dgn minyak sikit... senang jgk rebus je, less minyak..

AIN NAZRI said...

cik mat nak tanya laa.. kalu kita buat bebola daging sendiri without letak tepung cuma lekatkan via telur yang di gaul rata buleh ker? kalau rebus agak2 hancur berderai tak?

*budak baru nak blajo masak nie

ckLah@xiiinam said...

Slurrrp...mmg nmpk sedap cara menghidangnya!


Mat pernah tau tak resepi mi udang mcm di Old Town tu? Teringin benar...tapi tak yakin lagi dah nak jamah yd di sana!

Sis-Lin said...

idea yg bagussssssss Mat..smlm laki aku beli fishball 1 kg ko..nk bt sup org berpantang tu..ni ada idea bru utk aku masak..thankx Mat.. :)

Pstt td BD ngumpat ko Mat..hehehehe

AiDa said...

uishhhh..sedap nyer sambal bebola daging tu....tengok bebola tu tringat lak kat BAKSO...lagi sekali tengok..tringat lak kat MEATBALL IKEA...huwaaaa...meleleh...*_^

miya said...

bilalah aku nak try masak2 ni.. br smalam makan bakso.

entri baru:
seluar dalam sebagai pelaris
aku nampak RM kat Nuffnang

Miza Yusof said...

ini betul-betul menggoda. nampak sedap :)

Mat Gebu said...

salam hana...
haha, eh aku kan, malam tu juga keluarkan daging yg keras mcm batu, esok pagi terus kisar..gara2 nengok kat blog koo..terguda uncle mat..hehe..

salam yati...
Ooo potong baji bentuk ada segi2, alah belasah potong kiub jee senang..

salam sari...
Hahaha, tak sampai hati pulak, tak pe lahh..bersabar je sambil bebel's.

salam azila..
Erk..ada juga guna pinggan hijau ni..cuma pinggan plain kaler putih je takde..

salam izah..
hehe, saya lagi jeles nih hadiah dari rima tu..berbaloii, rezeki kan.

salam mulan...
Kak, saya ikut resipi asal, depa kata rebus, kita rebus jee...ala2 fish ball.

salam ain..
Hmm, takut juga ia pecah nanti, tapi kan boleh try sikit, kalau ok tak payah letak, kalau tak ok, tambah tepung..

salam cklah...
hehehe, resipi tu eks, hmmm belum kot, nanti saya korek2 dulu yea..

salam linn...
wawawaaaa...ambik koo sampai 1 kg, pergh..pstt BD ngumpat apa eks, siap koo BD..

salam aida...
nanti boleh cuba yeaaa..

salam miya...
Bila terasa ingin nak masak, nanti boleh lah masak..

salam miza...
Hmm boleh try buat nanti..ok.

BUNGA said...

sgt mnarik.. harus dicuba resepi ini... thanks hana n dts :)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.