BEN ASHAARI

Thursday, November 18, 2010

PUDING DRAGON FRUIT.

P1230968
Salam petang semua, wahh kena cepat ni masukkan N3, sebab lepas makan ubat kepala macam jadi dua laaaa...macam tumbuh satu lagi, hahaha..apa2 pun mat gebu masih bertenaga yeaa membuat satu resipi derhaka untuk kali ke-2 nya, asal resipi yang ini..... lepas tu mat gebu dengan jayanya telah menderhaka pada puan guru dengan mengoter resipi asal menjadi ini... hahaha, dan hari ini dengan rasa kejahatan melampau, tanpa ada rasa belas kasihan, mat gebu sekali lagi menderhaka dengan jaya nyaaa....HAHAHAHAHA...gelak jahat tu, bukan gelak sopan. Biasalah, mat bukan nak kata lah, kita kadang2 perlu fikir secara logik kalau nak menderhaka resipi, yelah anda kan semua sekolah pandai kan?...mat gebu sekolah tak pandai tau seriusss..tapi mat gebu masih boleh berfikir secara logik dalam agenda menderhakakan resipi...apa ingat memasak ni perlukan skill saja ke, ia juga perlu ilmu matematik, kimia pun turut terlibat...tapi biologi tak ok..yang tu kalau nak tau kena tanya Ben Ashaari....

P1230972
Sebenarnya ada sebiji buah naga masak di farmville tadi, lepas mat ambik, mulalah aku plan sesuatu, rasa2 nya dulu pernah dah buat, tapi kali ni mat buat guna kaedah sama cuma diubah sedikit saja. Sapa kata satu resipi tak boleh dikembarkan jadi 2-3 resipi yang lain?. Bagi tau mat gebu...siapa yang cakap tu. Apa2 pun terima kasih pada resipi asal, kak liza, tapi mat guna resipi kak nor secubit garam, tapi mat juga telah menoter resipi kak nor dengan menggunakan serbuk jelly "konnyaku" seperti dibawah ini.....

Oh yea, khas buat "Ika Bangkok"...mat letak contoh serbuk jelly konnyaku. Rupa paras macam ni lahh, serbuk sama macam sebuk agar2 juga. Dan mat timbang 5 gram saja masa nak guna....Ok jom semak resipi..senang nihh, budak2 pun boleh buat punyaa..mak budak..lagi lah boleh buattt...

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 gram serbuk jelly "konnyaku"
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 1/2 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
1 helai daun pandan
1/2 camca teh esen vanilla
150 gram isi buah naga jenis merah*
125 ml air*(*dikisar)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam periuk, satukan air, gula, daun pandan dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih, masukkan esen vanilla. Kacau rata.
  2. Alih periuk dari api, keluarkan daun pandan. Tuang puree buah naga tadi dan kacau dengan whisk hingga rata , kemudian masukkan susu cair, kacau hingga sebati. Isi dalam bekas sesuai, biar hingga hilang wap panasnya.
  3. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit - 1 jam atau hingga keras. Hidangkan dingin sebagai pencuci mulut, jika suka boleh juga dimakan bersama susu cair dan buah2an segar.

9 comments:

K.Nor said...

salam che mat... wahhh dr satu resipi dah beranak pinak nih.. puding mangga, puding buah naga.. caya lah.. hehe.. lepas ni versi apa lak ek..

nak gi rembat gak la buah naga atau mangga kat pasar tani sabtu ni.. hehe.. geram tengok kaler puding tu, cun betul !! :)

Mat Gebu said...

salam kak nor..
Akan datang nanti, pudding kiwi fruit..tunggu lah lagi 2-3 hari..hahaha...

ibh said...

Salam cik Mat..sue takut nak beli jenama tu..tapi bila dah cik mat post kat sini and dak ika pun pakai...baru la yakin statusnya tu..hehehhe..thank's Cik Mat.

norh said...

kagumnya tengok org yang pandai masak ni :)
semuanya nampak sedap ja dan semestinya sangat sedap kan :))

K.Nor said...

che mat, td duk pikir2 gak nak buat versi lain, ingat nak gi giant rembat buah kiwi.. tup2 baca sini balik, che mat lak dah plan gak nak buat dgn kiwi!! haha

inachomel said...

MG, nak tanya sket. Kalau resipi ni di'derhaka'kan dengan tukar jenis buah-buahan, sukatan bagi buah2an tu sama tak? Tekak ni rasa macam nak makan puding jagung lak! :).

Sari Yusa Ibrahim said...

ngeh.. ngeh... nak lumba ngan cik mat buat puding kiwi.. kih3

Peri PiA said...

buah naga pon blh..menarik ni

Leena said...

tengok kaler pun mcm besh...
leena amik ea resipi nih..nk cbe lar..hehe

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.