BEN ASHAARI

Monday, November 15, 2010

NASI LEMAK FENUGREEK @ HALBA..

P1230916
Assalammualaikum, minta maaf sebab terlewat meletak kan N3, bukan apa, petang tadi mat pi beli barang2 runcit dan bila balik bergegas ke dapur memasak untuk bonda berbuka puasa. Persediaan mat buat awal tadi, jadi tinggal masak sahaja. Hari ni mat masak nasi lemak fenugreek atau pun dalam istilah melayu, fenugreek tu halba. Kalau diperhatikan ianya hampir2 menyerupai nasi dagang. Tinggal sehari lagi kita akan menyambut Aildil Adha, mat pun agak sibuk juga hari tu nanti menerima kunjungan tetamu, walaupun hanya sehari. Tak pe lah mereka datang bawa rezeki. Harap2 perasaan mat gebu tenang, releks dan tak ketat..mudah2an yea...

P1230913
Untuk nasi lemak fenugreek ni mat gandingkan dengan sambal sotong, telur mata kerbau, ulam timun dan juga udang goreng tepung berempah, sama macam resipi sotong tu hari... Insya allah esok mat share yeaa udang tu dan juga ada ikan yang digoreng dengan tepung juga. Nak cerita sikit, ada yang bertanya pada mat gebu, eh u tak bosan ke hari2 cerita benda masak2...Hmm, bukan nak kata, cuba tengok blog DTS ni, blog apa?...Blog masak2 kan...habis tu takkan pulak nak cerita pasal kereta formula one.. mat gebu kan jenis manusia yang tah hapa2, tak reti nak bercerita menarik atau berkias2 bagai...jadi terimalah seadaya yea... Salam sayang dari DTS - Mat Gebu...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, rendam 2 jam
6 cawan santan
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji bawang besar, belah 4
3 ulas bawang putih, dititik
1 batang serai, dititik
1 inci halis, hiris
3/4 camca teh fenugreek @ halba
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Toskan beras tadi dan masukkan ke dalam rice cooker. Masukkan bawang, serai, bawang putih dan halba, kacau rata. Tuang santan dan perasakan dengan garam secukupnya. Letak daun padan dan masak seperti biasa hingga nasi tanak.
  2. Gemburkan perlahan, tapi jangan gaul banyak kali, nanti beras patah2. Boleh hidangkan bersama sambal tumis, timun, telur dan bahan sampingan lain...

10 comments:

{ finie } said...

salam..

CMG..slalu soping barang masak kat mana? Hari tu CMG ada mention kat saya pasal kedai jual barang kek kat Kulai ni kan..terima kasih ea..smlm dah suruh hubby g cari kedai tu..then jumpa..eee..seronok la..rasa semangat nak masak2..

vagg© said...

salam, mat. arwah mak saya dulu2 kalo buat ns lemak sure letak halba. pastuh bila sy duk rumah sewa, buat ns lemak letak halba, sume buat muka pelik hehehe. at lastttttttt...jmpa gk yg buat ns lemak letak halba!

Nur said...

mcm tahu2 je raya sok nak buat nasi lemak...weeeeee..:))

Ummi said...

Waaaaaaahh...nasi lemak fenugreek..hehe, penah dah buat Mat oiii..tp tengok yg ko nih, muka akak ketat sebab x dpat makan...huh!

SABAN HARI BERSEMBANG X PERNAH JEMU
BERMACAM CERITA BERGELAK KETAWA
WALAU APA SEKALIPUN NAMA NASI MU
KU PANDANG KU TENUNG TERLIUR JUA..

HATI TERKENANG BADAN MERANA
HAJAT HATI NAK BERTENTANG MATA
SALAM AIDIL ADHA BUAT MAT DI SANA
TAK LUPA ABAH MAT DAN MAKYAH JELITA

Makan juadah, jangan lupa akak dah la yea..hehee

ckLah@xiiinam said...

Saya baru saja jumpa blog ini...terus tersangkut!

...akan datang selalu bila lapar.
Boleh ya!

whitecappuccino said...

Mempesonakan la..tertarik! lama da tak msk nasi lemak..

PMOfficial said...

masuk cni je lapar....laparrrrrrrrrrrrrr

g0m0k9enDek said...

serius, macam terbau jer bau nasik lemak tu.. haishh!

Mat Gebu said...

salam finie...
Selalunya saya pi Eng Han je, kat Taman Manis, kalau nak cari yg susuh sikit pi Tesco..wahh dah jumpa yea kedai baking tu..ok lah kan kedai tu..

salam Vagg...
Hahaha, biasalah ada org2 ni kan depa terikat dengan gaya tradisi, kalau kita masak pelik sikit, mula lah mcm heran teramat sangattt, pada hal mmg ada pun org lain masak gaya macam kita..

salam nur...
Wahh, raya masak nasi lemak, bes juga tu...

salam kak ummi..
Wawawaaa..pepagi ni kena jawab pantun's, alahh ai malas lah...

LAWA SUNGGUH SI ANAK MAMI,
TAPI SAYANG TAK SAPA BERANI,
TERIMA KASIH PADA KAK UMMI,
MELAYAN MAT GEBU YANG KURANG INI.

LAUTAN DALAM JANGAN DIDUGA,
KELAK MENYESAL JIWA DAN RAGA,
UCAPAN AIDIL ADHA UTK AKAK JUGA,
MOGA BERBAHAGIA BERSAMA KELUARGA..

salam cik lah...
Terima kasih dan salam kenal dari saya Mat Gebu - DTS.

salam whitecappuccino...
Bila2 ada masa boleh leh mencuba nanti...

salam PM...
Erkk...hehehehe...

salam gmkpdk...
Wahh..dah macam cita doreamon nihh..hahaa

Yaati Nor said...

uwan sedara saya selalu buat nasi lemak nie..ibu saya xbuat style mcm nie.tp saya tiru nasi lemak halba nie coz halba bagus tok ibu2 menyusu ye kwn2..Cik Mat.. i like it..lama tak buat nie..nyum..nyum...
Jangan la ketat2 perasaan tu cik Mat..Ceria selalu..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.