BEN ASHAARI

Sunday, November 28, 2010

ASAM PEDAS AYAM DENGAN NENAS..

P1240210
Salam, jumpa lagi...yelah selagi sihat dan ada usia kan, kalau esok2 mat gebu mati, kita tak jumpa lagi lah....tatau lah kan mana satu nanti N3 terakhir mat gebu..huhu..moga panjang usia ku. Ok petang ni mat share resipi ulang tayang. Tak jemukan?...Alaa astro pun ulang tayang banyak kali, berbayar pulak tu, ni blog DTS peree jeee. Mat masak asam pedas ayam pagi tadi, kalau tak silap, asam pedas ayam ni typical masakan orang2 Johor. Dan ada yang dicampur dengan sawi jeruk, cuma kali ni mat letak nenas madu....sebab apa nenas madu..sebab nenas madu manis. Oleh sebab mat guna ayam kampung, ianya agak liat sedikit, tapi dah masak dalam pressure cooker, daging ayam jadi lembut. Kalau guna ayam daging, kasi buang semua kulit dan lemak dia ok....Jom semak resipi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam di kerat sederhana besar, cuci bersih dan toskan
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan, belah dua setiap kuntum
1 genggam daun kesom (tak letak. sebab tak de)
1 biji sederhana nenas madu, kupas dan potong serong
1 inci lengkuas, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 1/4 cawan cili kisar
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 biji buah keras
1 camca teh lada hitam
1 camca besar ketumbar
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus, serai dan lengkuas titik hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan kacau rata, biar hingga ayam sedikit kecut. Tuang air secukupnya dan masak hingga ayam empuk.
  2. Tambah nenas, bunga kantan dan daun kesom (jika guna), masak hingga nenas lembut sedikit, tuang jus asam jawa dan sir jika kuah agak kurang. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain...

11 comments:

akuanakpahang (AAP) said...

Pergh !! kalau kena utk makan malam nie mmg best :)

"[Awas!! Risiko Berbolgger]"

Miza Yusof said...

menarik! miza tak pernah makan lagi ayam pedas ada nenas ni. selalu makan asam pedas ikan sembilang. hehe

lina_pg said...

salam cik mat..sedapnya asam pedas cik mat ni..cari2 chatbox xjumpa plak..sy follow cik mat ya n jemput singgah ke teratak sy yg tak seberapa

sekamar rindu said...

salam..


menu yang sedap...

menu asam pedas ayam dengan nenas..

Yatie said...

Salam Mat,
Sama ya buat kek batik arini....kira serasilah tuuu...hi3...Mat tau, arini akak skodeng resepi Ikan Siakap Kukus kat MYR...resepi Mat...sedap tau ikan msk mcm tu...thanks berkongsi resepi yg mabeles tuh...sok baru n3...
= Asam pedas mmng kegemaranku...akak orng Johor ...menu wajib lauk asam pedas ni...kecurnya tngk asam pedas Mat ni....

Mohd Aiman said...

slm....sdp pula na tgk,tapi nak buat tu yang pyh wlaupun ada bahan tnpa bakat tak guna juga^^

nursarah puteri biru said...

adik laki suka sangat asam pedas ayam. kalau sy kureng sket. suka asam pedas ikan je. huhu

kak ina kl (1) said...

ooo tak pernah lagi masak campur nanaslah mat..mcm sedap ajer..

wah ubi getok mat di design begitu rupa..bertambahlah terliur bila tenguk camtu.

tahniah mat sebab nama kamu pun tercalon sama. menang bonus..kalah tak per..janji bangga jap sebab tercalun.

Mat Gebu said...

salam AAP...
Betul tu kata tuan...sesuai sangat.

salam miza...
Kalau di Johor, memang ada menu asam pedas ayam...

salam lina...
Terima kasih sudi singgah dan follow, chat box saya lupuskan atas sebab2 tertentu..ok nanti saya skodeng blog anda yea..

salam sekamar rindu...
Hmm sedap saya suka..

salam kak yatie...
Betul kak, kita orang johor ni kan asam pedas kira mcm wajib...ikan tu kalau tak silap dari resipi chef florence tan.

salam mohd aiman...
Alahh hai , tak pe, nanti suruh mak masakkan yeaa...

salam nursarah...
Selera manusia kan berbeza2, tak pe kita masak apa yg mereka suka makan..

salam kak ina KL...
Terima kasih kak ina, betul tu kak, saya pun sekadar menyokong penganjur saja...kalah memang tu tak kesah lah kan.

cakk!!! said...

Ahahahaha
tadi pun kakak BaKuL masak asam pedas kepala ikan
sedap2.. hehe

http://cakk89.blogspot.com/

::wan fadhilah:: said...

baru sya thu nenas pun boleh buat asam pedas.. huuhuhu.. slalu masak pun gulai nenas je.. tgk gmbr pn dah kenyang.. huhu.. kalau makan, lagi kenyang.. hehe

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.