BEN ASHAARI

Wednesday, October 27, 2010

NASI GORENG CENCALOK.....DARI MELAKA.

Nasi Goreng Cencalok
Cakkk!!...hahaha dah nak masuk tidur ke, night still young already nak terbongkang ke?.. Ok, N3 last sebelum mat tidur (tu pun kalau boleh laaa...), nak letak siang tadi nya menu, sebab mat letak malam, nanti esok boleh lah mencuba. Kali ni macam biasa mat buat "Nasi Goreng Cencalok"..sedap nihh...nak lagi sedap, biar pedas. Lepas tu kan masa nak makan, perah sedikit jus limau kasturi...adoii makk....hmmm malas nak komen..lupa kejap masalah. Biasanya kan untuk nasi goreng ni, kalau dapat nasi tu dimasak jangan terlalu lembik, nanti nasi goreng anda tidak akan menghasilkan nasi yang sebutir-sebutir. Selalunya pada mat beras wangi agak kurang sesuai utk nasi goreng, kalau beras super tempatan atau basmathi lebih elok dan cantik. Eh, ini tergolong dalam "Nyonya Delacacies", maka kena lahh pantun sikit..

ACAR DIGAUL BERSAMA CUKA,
BOLEH DIMAKAN DENGAN SEGERA,
CENCALOK SANTAPAN ORANG MELAKA,
MENJADI MASYHUR SELURUH NEGARA..

BAHAN-BAHANNYA ;-)
3 cawan nasi semalam, dileraikan
1 1/2 camca besar cencalok, buang sedikit airnya
1 cawan isi ayam
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 camca besar cili kisar
2 biji telur
10 biji cili padi
4-5 biji ceri tomato
6 biji cendawan butang, hiris
Kicap cair jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Belahan limau kasturi, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cendawan. Masukkan daging ayam dan cili kisar. Biar hingga masak. Masukkan cencalok, kacau rata dan tolak ke tepi kuali. Pecahkan telur, biar sekejap dan kacau hancur.
  2. Masukkan nasi dan cili padi hiris, gaul rata. Besarkan api dan masak sambil digaul. Kecilkan semula api. Rasa nasi tadi, jika kurang masin tambah sedikit kicap cair.
  3. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng. Jika suka boleh perah limau kasturi sebelum dimakan.

13 comments:

Ummi said...

Waaaaa..sudah kuar sarapan akak pg esok..heheee...Tinggal sikit eh...x basi lg kan...kalau basi ko tlg goreng semula ek..hehee
(*psstt - 12.15 pg japgi kuar citer gader2...hehee)

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
hehehe yang ni setahun pun tak basi kak, dok kekal mcm tu...uikk ye ke, perghh kalau lom tidur saya pi eks tgk n3 tu..

[n a j e e b] said...

erk......(T_T)
hanya mampu menatap...tgh mkn meggi cup sbb tmpt outstation ni sangat 'dalam'....nk bukak bband pun xde line...ni pun internal line...x bley bukak fB...(T_T)

MysDear said...

Assalamualaikum,,

sedapnya...ada lagi cencaluk berbaki bleh la goreng nasi esok.Mintak izin copy resepi ye incik mat :D

Mat Gebu said...

salam najeeb...
Alahh keseeannyaa, tak pe bersabar byk2 yeaa nak..hehe

salam myd dear...
Boleh try sangat, lagi2 kalau nak habiskan baki cencalok..

kak ina kl said...

salam ziarah mat..hemmm nak balik segamat lalu simpang ampat, kena beli cecaluk..nak buat nasi goreng mat ni.

ohoeya858.blogspot.com said...

Salam. Slamat pagiii C'Mat.. mengancam u nasi gorengnya ahaks!..
C'Mat tak ceta pon eik nk klua Jelita lagikk.. Smlm bli trus terkedu tgk resepi awk dlm majalah taw..
Ni pepagi dh 1st post ceta awk hik33..

Mat Gebu said...

salam kak ina KL...
Waaaa..kak ina, apa2 pun berhati2 yea kak masa memandu...hehe

salam ohoeya...
Hehehe, actually kalau tak silap dah masuk keluaran ke 5 kot, Resipi DTS di Jelita...apa2 pun terima kasih yeaa...

Jiejah @ Iza said...

salam mat
baru terfikir² nak buat apa dgn cencalok yg kwn bg sampai 2botol tu..
dah ada resepi nasi goreng dr mat boleh la cuba :-D

Mama Nazhan said...

saya suke mkn cencalok tp hubby tak makan.sudahnya cencalok expired... tp cencalok ada expired ke en Mat? lepas ni kena pelbagaikan la penggunaan cencalok tu...kan en Mat? hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

jarang ada cencaluk kat rumah tu.. kalau ada pun yg org bagi.. tp tak pernahnya abis pasal tak berapa pandai nk mkn.. hehe.. tp tgk mat punya nasi goreng ni terus buat akak terliur lahh...

CT NoArIzAh ArIs said...

Ahaa...cik mat hr sabtu hr tu sy g jln2 kt melaka abh beli 4 btl cencaluk & bagi sy 1 btl...dh ckp dgn mak nk wat nac grg cencalok,hr ni tgk blog cik mat dh kuar resepi ni
kan bgs klau tetiba je mncul kt ats meja mkn sy..hehe!!

Mat Gebu said...

salam jiejah...
Cencalok ni kirta serbaguna juga kan, saya pun nanti akan cuba improvise kan cencalok.

salam mama...
HMm, rasanya tak kot, cuma perlu simpan dalam peti sejuk, tapi kan kalau dah lama sangat rasa agak kurang sikit.

salam madiha...
Yea kak cuba jangan tak..

salam CT...
Waaa tu dah cerita doraemon, boleh keluar2 dan muncul2..hehe