BEN ASHAARI

Sunday, October 31, 2010

KARI AYAM KERING ALA RENDANG

P1230388
Seperti mat janji pada N3 nasi dagang tu, ok kali ni share pulak resipi ayam. Masak kari kering ala2 rendang. Simple dan mudah, bahan tak banyak. Kalau ada ikan boleh lah masak gulai yang betul2, tapi tak de. Satu lagi pada mat lah memasak ni perlukan kreativiti, maklumlah ada kala bukan semua bahan2 cukup, jadi pandai2 lah modifey, cuma pasti kan bahan2 tu tidak lah tersasar jauh sangat. Resipi mat ni betul2 macam masakan bidan terjun, dengan tak de kerisik, daun kari pun aku malas nak letak, tapi kalau letak lagi sedap. Cuma daun kunyit tu dah ada dalam pasu tepi rumah, mat gebu rembat jee lahh pakai.. Ok mat tulis yea resipi dia..Lagi satu kan sebelum tidur tu, cuba baca n3 ni....lumayan beb!!!

BAHAN-BAHANNYA :-)
800 gram ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
2 helai daun kunyit, hiris halus
2 keping asam gelugor
2 1/2 camca besar penuh rempah kari daging, bancuh dengan 1/2 cawan air
3 camca besar cili kisar
800 ml santan
3 camca besar madu
Garam secukup rasa
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia*
1/2 inci kunyit hidup*
3 biji buah keras*(*dikisar halus)

BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Tambah bahan kisar halus dan cili kisar, tumis hingga garing, masukkan rempah kari tadi dan biar hingga terbit minyak. Masuk ayam dan masak hingga ayam kecut.
  2. Tuang santan dan masukkan madu serta asam gelugor. Kacau dan masak hingga kering, Tambah garam secukup rasa dan juga hirisan daun kunyit. Gaul hingga rata. Masak sekejap lagi dan boleh diangkat. Hidangkan bersama nasi dagang dan acar mentah.

8 comments:

MamaFaMi said...

Kalau ler dapat makan dengan nasi impit....laaaaaaaaaaaaagi best!

Yani said...

ada lagi ka??? nak semangkuk!

Mas said...

perhhh..sedappnya...family mas memang suka kalau masak ayam macam ni....kena cuba nantii....

Mat Gebu said...

salam mama...
wawaaa..ada kang saya rebus ketupat..

salam yani...
Ada lagii..tapi dalam peti sejuk..ok ke yani?..

salam mas..
Betul2, senang dimasak..

ohoeya858.blogspot.com said...

Salam. Slamat berhari minggu C'Mat.. gumbira dan bahagia hdknye ari ni eik :)
npk sedappp btolll resepi ni C'Mat.. bila laa mokcik nak pandai masak mcm C'Mat ni

suri solehah said...

salam...semalam duk selongkar resipi ayam en.mat nak masak...ari ni muncul lak resipi baru..sedapnya....

Ustaz Love said...

Salam...

Terasa nak bakar lemang plak..huhu

MILES said...

lapo....tgh ujan nie..terliur nengok..suka ngan resepi CMG...layan

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.