BEN ASHAARI

Monday, October 25, 2010

HONEY MUSTARD PRAWN

Honey Mustard Prawn
Hmmmm...sedapnyaa udang, gatalnyaaa...tapi tak pe, makan ubat yea lepas tu, haha..Ok petang ni nak share satu resipi mudah, campak2 pun jadi, lagi satu kan ni sesuai lah kalau nak buat BBQ ke atau saja2 macam mat gebu ni, dasar tak sedar diri!!...makan juga udang tu walaupun alergi. Sebenarnya mat kan gerammm..gerammm dan gerammm..tengok udang, jadi godaan dia kuat, sampai mat gebu ter cair. Resipi ni mudah, dah mat tak delah sukatan yang tepat, cuma agak2 saja.. Tapi satu je, udang tu mesti yang segar, baru lah lagi seedapp...dah lepas sedapp, kena lah pi klinik pulak..part yang tu hmm macam teramat malasss jee kan...

BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar
1 pokok kecik, daun ketumbar, hiris halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 1/2 camca besar "english mustard"
1/2 biji lemon, perah jusnya
2 camca besar madu
1 camca besar minyak zaitun
Garam jika perlu
15 batang kayu pencungkil gigi, rendam sekejap

BAHAN ACAR KOBIS :-)
1/4 biji kobis bulat, hiris halus2
1/2 biji bawang besar, hiris halus2 (kalau dpt bawang india yang warna merah gelap)
1/2 camca besar cuka makan
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Udang dipotong muncungnya dan kakinya. Cuci bersih dan lap kering2. Ketepikan. Dalam satu bekas, masukkan semua bahan2 kecuali garam dan pencungkil gigi. Kacau rata dan rasa, jika perlu tambah sedikit garam. Masukkan udang tadi, gaul dan perap 30 minit dalam peti sejuk.
  2. Keluarkan udang. Cucuk badan udang tadi dengan pencungkil gigi, tujuan biar udang menjadi lurus masa dipanggang. Buat hingga siap. Panaskan non-stick pan. Lenser dengan sedikit minyak zaitun. Panggang udang tadi hingga berubah warna pada kedua2 bahagian dan udang masak.
  3. Kemudian angkat dan ketepikan. Dalam kuali yang sama, masukkan saki baki bahan perap dan tambah sedikit air (anggaran 1/4 cawan) dan masak dengan api perlahan sehingga pekat. Ketepikan.
  4. Letak acar kobis dalam pinggan sesuai, ratakan. Susun udang tadi dan curah dengan no.3 atas udang. Hidangkan segera. Pastikan anda mencabut pencungkil gigi pada udang sebelum dimakan...

11 comments:

Azita Zain said...

cik mat, cantik jer udang2 tu beradu atas kobis tu...

Yatie said...

Salam Mat,
Sopan betul udang tu baring...siaplah lepas mkn, tuannya seksi bibirnya..hah3...tak dpt nak bayangkan....ubat alergi ada dlm simpanan tak Mat...manalah tau lepas mkn ada tetamu dtng...mana nak nyurukkk masa tuuuuu....

Sis-Lin said...

sodapnyaaaaaaa...tak kira le, gatal ke, diet ke..klu dh depan mata terhidang mau licin gak aku sentallllll...huhuhuhu

Siti Indrawati said...

sedapnyerr..bila nak buat ni.mintak sepinggan Cik Mat..

Idalara said...

akak mng tak boleh tguk udang..mst nk beli tp makannya tak..takut kolestrol..tp boleh gak try resepi Mat ni..bawak kat opis..

Ummi said...

Yuhuuuuuuuuuuuuuu....ko wat apa tuh! Adeeeiii, sakit rahang la Mat..byk gelak kat KL kelmarin..hahahahaa..sampai kena tekup pipi kiri kanan...sungguh happening n feniiiinnnn2..hahaha..nasib x muntah2..hahahahahah..kalau ko ada, adeeeiii, mau bengkak mata gak berair2 gelak...hahahaha...Sangat seronok dilayan budak Maz n Mama tu..akak dgn Jun, dah tak larat nak sengih kooo..ada ke, naik 2 kete nak pi rumah Mama, stop kat traffic light boleh lg dia buka cermin, sembang2 kooo...adeeiii..

Keyrill Eduardo Willeyhem said...

yes! nak bawak p solah esok! huhuh...

suri solehah said...

salam En.Mat...sedapnya...bila en.mat nak dtg langkawi ni...kat sini udang fresh dr laut saya dapatkan n en.mat tolong masakkan :-) orat tak

CT said...

adeh! Mleleh air liuq akk...sodap tuH!!!

Mat Gebu said...

salam azita...
hehe, tu lah tak perasan ada udang kawen..adehh...

salam kak yatie..
Ubat tu wajin ada kalau nak makan udang, tapi kan semalam ok pulak, cuma gatal2 manja saja..

salam linn..
Haha, tak pe lepas makan udang kita makan eskrim potong..eskrim no3 aku tak nak yea..

salam mak et...
hehehe kalau dekat apa lah salahnyaa..boleh sangat.

salam idalara...
Betul2 tu pasal saya kan masak, lepas tu makan sambil berdoa byk2 biar panjang umur ku..

salam kak ummi...
erkk, kak buat N3 jeelah kat blog saya ni..amacam hehehe...

salam keyrill...
Perghh sesuaii...

salam suri...
Waa langkawi lagi udang dia segar2 dan freshh..

salam ct...
Hehhe, nanti akak try yea buat..

ohoeya858.blogspot.com said...

amboiii.. amboiii.. kemain lagikkk posing udang tu tawww.. tgk bhn2 tak reti plk 'english mustard' huhu.. tp don wory kita dh cri en google yg sentiasa mmbantu.. tau dah.. nak try gakkk!!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.