BEN ASHAARI

Wednesday, October 27, 2010

GREENDAY SPAGHETTI.....MAAF JIKA ANDA BOSAN.

Greenday Spaghetti
Salam pagi Rabu, wahh dahh Rabu saja, hari ni mungkin tak de N3 lauk, sebab apa?...sebab mat gebu cuti masak, jadi mat masak apa yang aku nak saja. Orang lain pandai2 lahh. Sarapan spaghetti lagi.. hahaha, pening ke?..macam jemu eks?..tak pe lah ini blog sapa? ...pandai!, ni blog DTS milik mat gebu kan, jadi tak de paksaan untuk anda menyukainya. Kita blogger2 ni manalah boleh puaskan hati semua orang. Tapi setakat ni alhamdulillah, pengomen di DTS semua nya jenis bersopan, berhemah dan tidak sekali pun melontarkan komen2 busuk. Kalau anda ada singgah di blog jiran terdekat DTS, Ben Ashaari, pasti anda terbaca N3 beliau pasal "Komen"... Pada mat kalau nak beri komen pun biarlah ikut akal dan fikiran, jangan ikut nafsu dan emosi. Oh ye, sebelum terlupa, nak juga ucap terima kasih pada blogger "Oh Oeya" atas N3 beliau mengenai resipi mat gebu yang tersiar di Jelita November 2010.. Syukur alhamdulillah dan terima kasih pada Puan Lily Haslina..

BAHAN-BAHANNYA :-)
100 gram spaghetti yang belum direbus
1 biji tomato hijau, didadu
1 biji kecil tomato hijau, buang biji dan hiris
4 biji buah green olive, hiris
10 biji jeruk capers
8 helai daun selasih
1/2 kiub pati ayam "Maggi"
1 helai bau leaf
1/2 biji bawang holland, didadu
2 ulas bawang putih, dihiris
1 biji green jalapeno chili (cili hijau mexico, guna cili hijau biasa pun ok), buang biji dan hiris
Serbuk lada hitam yang baru dikisar, jika suka

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Spaghetti direbus dalam air mendidih bergaram hingga lembut. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Masukkan bawang putih, cili jalaopeno dan 1/2 dari tomato hijau yang didadu tadi. Kisar hingga hancur. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali. Masukkan bawang holland dan bay leaf, kacau hingga bawang layu. Masukkan bahan kisar hancur tadi bersama kiub pati ayam, kacau rata dan masak hingga pekat.
  3. Masukkan buah zaitun, capers dan tomato hiris bersama spaghetti. Gaul hingga rata. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur daun selasih serta serbuk lada hitam, jika suka..

14 comments:

Bb Hussain said...

oh i like spaghetti..;)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedap nih... resepi tu hidangan utk berapa org mat?
cili jalapeno tu akak tak kenal.. huhuhu...

Mat Gebu said...

salam bb..
Yess, sama mcm mat gebu..

salam madiha...
Boleh guna cili hijau biasa, yang ni utk 2 orang.

Sarmila Sahak said...

Cik Mat, masuk majalah sudah.. bila agaknya nak kluarkan buku resepi? InsyaALLAH, ramai org bli kalau Cik Mat buat tu... Ikhlas ni yer...

lara's luv said...

Cik Mat...i sukalah resepi dan gambar masakan dlm yr blog..tengah dok fikir nak masak apa sekarang ni..lagi satu i suka pinggan mangkuk lama yg ada di dalam koleksi cik mat!!

@xiM said...

thanks kongsi resepi yang mudah ni!

Mimiey.. (^-^) said...

sedapnye abg mat spaghetti tu... sy ni mmg suka giler dgn mee kuning omputih ni. leh msk list ni...

Yaati Nor said...

ini bukan jadi jemu cik mat ini jadi perasan teruja nak cuba resipi cik mat..sbb asyik tgk je tak mampu dah..nak la rs..kena la buat..huhuhu..ari nie nak buat olia..xblh tahan dah..huhuhu

sikecewi yang kemere said...

Salam mat, wlapon i ni pengikut tetap (silent follower hehe) DTS i tak penah jemu tau..malah berterima kasih atas kesudian Mat mengongsi resipi2 dan gambar2 yg sungguh chantek.. hehe ni first time komen.. :) btw selasih tu basil kan

MOHD NASIR said...

Salam cik mat...

Pertama kali hantar komen setelah sekian lama (lama mane ye... haha... baru tahun lepas saya follow ini blog) menjadi pembaca senyap... terima kasih kerana sudi berkongsi resipi... Alhamdulillah.. selama saya ikut resipi2 cik mat... semuanya jadi... dapat pujian dari kaum keluarga lagi...

dan dengan besar hati juga saya nak umumkan saya tak pernah bosan mengadap blog cik mat... so sape2 yang busan tuh n banyak songeh.. pedulikan... tak mati pun kita dek kejian n kebosanan orang tu... so suka saya bagitau lagi tak payah le cik mat dok ulang2 ayat kebosanan dan jemu puak2 yang 'donkey' tu... apa yang saya harap sangat2 pada cik mat yang budiman agar tidak diselubungi walau sekelumit perasaan jemu dan bosan untuk terus 'update' blog especially resipi2... saya belum puas lagi... dan saya percaya ramai lagi yang mempunyai harapan seperti saya...

Semoga cik mat terus dirahmati dan diberkati... Salam

MOHD NASIR said...

Salam sekali lagi ye cik mat.. Mohd Nasir nama suami... saya Rosmarita dari Muar... terpaksa saya guna accout dia sbb takde account google.. ade yahoo je... ape2 pun tak kisah ye cik mat... yang penting jujur...

dek_ma said...

salam..cik mat..mana ada kita org jemu tau...suka sgt...saya nak tanya jeruk capers tu apa ye?macam mana rasa nya?

Keyrill Eduardo Willeyhem said...

pernah buat ni dulu ... memang sedap! tapi keyrill x suka cendawan butang tu! hehehe...rasa nak termuntah la plak!

ohoeya858.blogspot.com said...

ketinggalan plk mokcik kali nih waduhh!!
oeya tak trgolong dlm 'yg bosan' eik C'Mat :)
sukerr dan bahagia selalu :)
dannnnnnnn...
kecurrrrrrrrr selaluuuu...
waaaaaaaaaaaaaaaaa

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.