BEN ASHAARI

Monday, August 16, 2010

SIRAP BANDUNG CINCAU

Sirap Bandung Cincau
Salam petang Isnin...waaaaaaaaaa...ishh..sejuknyaa..nyamannyaaa...segarnyaaa...macam terasa-rasa dah kat tekak...sabar jee lahkan. Bukan nak goda cuma nak bagi idea, tu diaa sikit punya baik cover line. Ben, koo tak kecur kee....Mat gebu letak gambar pun, ada sikit2 kecur leer. Sirap bandung cincau ni tak payah leer bagi resipi, semua orang tau. Ni kira biasa2 saja. Tapi kan cincau dia mat parut guna pemarut yang lubang dia besar2 tu, bukan pemarut kelapa yeaa...Jadi lawa koo, ala2 cendol gitu. Sirap pulak mat masak dengan gula dan daun pandan hingga sedikit pekat, tapis dan sejukkan. Susu, mat guna susu sejat IDEAL... Boleh lah buat untuk berbuka nanti....Salam sayang dari mat gebu...hehehe...

BAHAN-BAHANNYA :-)
Sirap rose (mat guna jenama "double lion")*
Gula pasir secukupnya*
2 helai daun pandan*(*dimasak hingga pekat, tapis dan sejukkan)
Cincau secukupnya
Susu sejat IDEAL secukupnya
Air masak@mineral secukupnya
Ais kiub

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Tuang sirap rose bergula tadi dalam air masak (agak2 yea), kemudian tuang susu sejat (pun agak2..kalau nak lemak, curah banyak sikit). Kacau dan rasa tahap kemanisannya.
  2. Masukkan ais kiub dan juga cincau, kacau rata dan hidangkan segera...Nyamann bahh....

13 comments:

MarDiah said...

tambah ais krim soda laagi marbeles tau...

anymz said...

cik mat,ari tu akak gi bandung,merata cari sirap ni,tak jumpa...buek ponek yo bg namo bandung nih..hehehe

~ Mummy Gee ~ said...

Petang semalam pun Mummy buat sirap bandung gak. Betul tu MarDiah, Mummy pun letak ais krim soda gak dalam sirap bandung tu. Buat satu jug besar habis dikerjakan daddy dan 3 anak yg berpuasa.

Saddan Juhari said...

rasa haus plak pagi2 nie..n_n

Azita Zain said...

harus ku buat juga ni...

Yat Maria said...

Cik Mat..

adusss..gambau ayaq besar2..harus kubuat jugakkk... :)

MamaFaMi said...

OHHHH TIDAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK!!!

PINATBATE said...

Astaghfirullahaladzimm..menitik nitik air liur atas laptop ni..

Almiraz said...

Ok, persoalan semasa membuat air sirap bandung ni kan, kenapa bila letak soda jer, susu tu jadik berkepul2?...bila buat bandung jer jadik camtu...stress tul?....korang/mat gebu share la petua...

ilahjy said...

fuuuulamakkk mengancam imannn kusss besaqnyaaa cawannn hehe..

hanieliza said...

TQ..kakliza pun dah beli cincau..tapi nak buat ABC...
tapi rasa harus buat air bandung cincau la kot..
maybe namanya BANCAU kerr...

hana said...

huhuuu..mana den nak cekau cincau?! haiyyaakkk... ko rasa klu ganti belacan ok tak??! perghhhhh......

ilahjy said...

iutt mama mana leh ganti belacan!! hakahak hehehe.. darwish kasi tumpahkan dulu kalu dia bauuu...
apa kata mama masak agar2 warna hitam ganti cincauuu...betoi tak c.mat?

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.