BEN ASHAARI

Saturday, August 21, 2010

SAMBAL SOTONG

Sambal Sotong
Ingat tak N3 nasi lemak semalam?...Mat buat sambal sotong untuk digandingkan sama, jadi pagi ni nak share lah style mat gebu nya sambal sotong. Senang jee...makan dengan lempeng pun sedap. Kalau tak habis, simpan dalam peti sejuk, kalau nak goreng mee hoon atau nasi, boleh juga guna, dipelbagaikan. Tanpa membuang masa lagi, jomm kita semak resipi dia..

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram sotong
2 cawan cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
2 biji buah keras*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sotong, dicuci bersih, potong bentuk gegelang, manakala kepala dia, dibuang paruh dan mata. Cuci dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar, tumis hingga garing. Tuang jus asam jawa, masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak hingga pekat.
  3. Masukkan sotong dan gaul. Masak hingga sotong kecut sedikit. Rasa dan jika ok boleh matikan api, tak perlu masak sotong terlalu lama, nanti liat....

10 comments:

aque said...

sedap!!! huhuhuu.. sahur fara makan soto :)

nur said...

sedapnye ...nak semangkok

Chit Ana said...

tengok pic pun dah terliur..kena buat nanti ikut resipi ni :))

kakchik@ella said...

air tangan kak liza ni mesti best, kn. Pasal ari2 masuk dapur .. hehe ..

Aishamirafiq said...

sedapnye.... geram tgk sotong tu

zteesyahmi said...

sotong tkperlu direbus dulu yer?
hemm.. sotong ni kadang2 mudah kecut kan..

ain said...

terliur dah tengok sambal sotong mat!! suka tengok kale sambal tu!!

Mat Gebu said...

salam aque...
Waa soto my feberet tuu....nak kena buat juga nanti.

salam nur...
Boleh2 kita share sikit sorang yea..

salam chit ana...
Resipi ni mudah dan pedas tu bergantung pada jenis cili kering.

salam aisha...
Saya pun geram cuma tak boleh makan lebih, nanti gaa taa lll..erkk.

salam ztee..
Terpulang, kalau nak celur sekejap pun ok, bila nampak dia tukar kaler je toskan. Dan masukkan akhir sekali dalam sambal dia.

salam ain...
Tapi kan kak, sambal tumis ni kadang2 gula pun main kan peranan juga untuk dpt kaler lawa.

F said...

patut lah sotong saya liat, lama beno dlm air.......

KITA said...

perrrgghhhh...lelehhh

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.