BEN ASHAARI

Thursday, August 19, 2010

SAJI TAK MENEPATI JANJI...JAHANAMMM!!!...

Kerbau dipegang pada talinya...Manusia dipegang pada janjinya...Sepatutnya bagi manusia yang berakal, berpendidikan serta berilmiah, harus memandang serius peribahasa tadi. Salam untuk semua, N3 mat letak sebagai tidak rasa puas hati terhadap majalah SAJI yang paling femes tu...dengan mempertengahkan resipi2 origanal (konon)...dan gambar2 cantik memikat sampai ianya juga menerima "Anugerah emas MPA Magazine Awards 2009"....apa maknanya dapat award segala tapi sikap menepati janji ibarat mencurah air ke daun keladi....

Kes kecurian gambar "kek kukus buah-buahan" milik tiffinbiru, pada majalah saji keluaran Julai 2010, sungguh mengecewakan mat. Panggilan demi panggilan selama 5 hari berturut2...baru lah dapat berbicara dengan Editor yang tak tau apa2 pasal kes tu (Puan Nur Aishah, tolong jangan pandang remeh hal macam ni!!!..) dan juga 2 orang pekerja sorang lelaki bernama En Rosli dan seorang wanita (lupa nak tanya nama dia..kata lah si "P"), tu jelah...Kemudian lepas mat terangkan, depa siap kata ok, akan siarkan permohonan maaf pada keluaran September 2010, memandangkan keluaran Ogos 2010 tak sempat. Mat pun rasa lega sikit lah....Boleh baca kes SAJI tu di sini....

Tapi semalam, mat beli, dan tengok sendiri, haram tak de apa pun pasal permohonan maaf tu...sebelum ni geng2 blogger masak telah memaklumkan pada mat, terima kasih pada kak ina KL dan mamafami. Tapi mat ni jenis kalau tak aku tengok sendiri, rasa tak puas hati. Semalam call SAJI, depa kata tanya editor, tapi editor tak de...lepas tu call lagi, haram tak de sorang pun angkat, jemu dah aku dengar lagu pengkebumian tu.. Hari ni sebelum buat N3, mat call lagi 2 kali, tak de juga....hmmm sabar..sabar..sabar.... Mat bukan nak kecoh tak tentu pasal, alah setakat pic kek pun macam nak apa, cuma itu hak kita (sementara masih bernyawa), walau pun kecil saja.. Mereka ni kalau kita tak "gasak", tengok lah, keluaran2 akan datang tah pic kek sesiapa pulak kena "CURI"....teruknyaaa... SAJI, tolong lah tanam sikap jujur dan amanah pada kakitangan anda terutama pada yang berkenaan......

56 comments:

qasehadam @ nurul said...

sabar CMG..dugaan bulan posa nih..haishh senang pi je kat opis depa..saya xpenah beli majalah ni selalu beli RASA je..xtau lak kes ni xsettle lagi

Jiejah @ Iza said...

sabar cik mat ..geram mmg geram tp harap² diorg akan tunaikan janji tu walaupun lewat sikit ..
anyway , saya x pernah beli SAJI ..tudung saji adalah ekeekke

giha lalala said...

sabar je la cik mat..
kene buat aduan rakyat nih..
curi sewenang2nye :P
selamat berpuasa :P

Kak Mah said...

sabaq cik mat no....saya pun tak penah beli majalah saji lagi suka carik resipi dalam internet....

Kak Rose said...

Salam mat, memang boleh hilang sabar dengan orang yg x pandai menepati janji ni... agaknya mat kena g saman diaorang baru depa nak amik serious kot perkara ni... sungguh memalukan!

Ummi said...

Salam Mat...ini antara dugaan yang ko kena hadapi jugak wpun xnak kan..sabar banyak2 yea..insyaAllah, Allah sentiasa bersama2 dgn orang yang benar2 sabar. Tiada apa dpt akak cakap nak pujuk hati ko yg tengah panas tu...heheee...Ya laa..orang Saji ni pun satu..susah sgt ke nak selitkan sedikit ruangan permohonan maaf tuuu...sampai buat orang hangin satu badan jek...adeiii...x bererti langsung award2 tu, jika begitu cara dan etika kerja diaorg...emmhhhh! Akak sentiasa menyokong Mat dr belakang okaayyyy!

ejaMaria said...

saman je diorg ni cik mat... jgn ikut sangat sombong diorg...

KSWSK said...

dorang da terlupa kot etika yg dorang laung2kan...

theblabber. said...

erkk..sue je. heh

ilahjy said...

maaf kak nak mencelah..pernah suatu masa sorg kawan akak bgtau 1 resepi depa bayar rm50..utk masuk majalah depa..entah betoi ke edak.. kalu gambar tak kan percuma kot...

Asmara said...

Salam cik mat, rasanya kene buat surat rasmi kot baru ada tindakan. Kalau call diorang dengar je, pastu tak amik tindakan atau terlupa. Hantar pada ketua editor pastu CC kan kat sape2 la yang berkenaan. Boleh taukan nama sape2 kat majalah tu. Kalau surat rasmi sampai kat boss besar sure boleh selesai masalah. Bagi bukti sekali. Gambatte ye cik mat! Perjuangan harus diteruskan hingga selesai. hehe..:)

mokwonik said...

setiap yg berlaku ada hikmah nye..mungkin mat akan tampil dlm majalah saji lak lepas nih! hehehe..tapi kan lepas mokwo dah jumpa blog mat,mokwo dah tak beli saji dah..dulu memang melanggan tiap2 bulan
jgn putus asa yek! teruskan dlm menuntut keadilan!

Eyriqazz said...

mat,saya suggest adukan saja ke SKMM (suruhanjaya komunikasi dan Multimedia) beserta bukti..mesti jawapan pantas..bukan setakat ucapan maaf, mungkin gantirugi mereka perlu berikan juga...saya pernah report skmm pasal tak puas hati hal2 camni dan respons memang pantas dan cepat...ini isu nama baik,bila dah diadukan kepada pihak yang atas,barulah mereka lebih serius..

I think u should do it..give them a lesson..jgn sembarangan nak ambil gambar tanpa kebenaran...

WanYgBest said...

diorg ni patut syukur sbb en.mat soh diorg mohon maaf je, dari kena saman...

apa2 pun, kita patut ajar SAJI nih...benda ni bukan benda remeh, diorg boleh jer bagi credit pada mat utk gmbar tuh kalau ego sgt nak mintak maaf...kita sume boikot majalah tu baru tau!

PUTUBAMBU said...

sabor en. mat..sabor.. puasa ni..
keep on call..tanya lagi

JaNnAh said...

sabar mat, saya kongsi dgn kawan² ye.. biar jadi pengajaran..

maklang azie said...

salam mat...hang poser tak hari ni...marah sakan nampaknya tuh...heheh..cool down eh....(silap2 aku lak yg kena pelankung ngan mat ni)gurau je mat hehe...

mklang kesian tgk ko mat...susah2 ko tanam jagung, senang2 org ambik jagung tu wat jual eh...

kita tunggu bulan depan kot2 le ada diselitkan permohonan maaf...

ohoeya858.blogspot.com said...

Salam. Sabar ye C'Mat.. Ade rezeki awk tu..

eelobor said...

siap dapat award bagai tuh. mungkin remeh bg sesetengah orang lain, namun aku bersependapat bahawa HAK kita harus di pertahankan. bukan bermaksud nak kecoh, tp itu HAK. aku respek bro

Ciao Annin-sama said...

Terus sabar Che Mat...

Terus cuba call. InsyaAllah dapat penjelasan. Harap akan selesai secepat mungkin :)

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

tak patutnya en mat dibuat begitu.. apa pun setiap berlaku tuh ada hikmah...
tau la ada segelintir wartawan yang ambil mudah ambil gambar org lain punya tanpa izin.....

semoga yang berlaku ini membuatkan mereka tidak melakukan perkara yang sama.. sebab dalam dunia maya nie.. banyak mata akan memandang sebenarnya...

// klik sinie jom ke blog mimie azimask :D ... //

lemongrass said...

Salam Cik Mat,
I setuju dgn cadangan Eryqazz tu, sangatlah bernasnya. Kalau orang SAJI nak buat pelekeh janji diaorang, Cik Mat bawaklah naik ke atas lagi to SKMM tu.
Apa punya Editor lah puan tu. Mcm mana dia boleh kata dia tak tau menahu, bukan ke itu tugas editor, ambik tau pasal benda2 orang bawahan dia buat?
Tu yg buat malu kdg2 bila melayu sesama melayu pun tak pegang pada janji.

Liz Rohaizat said...

sokong cangan Eryqazz gak. Cik Mat kena buat sesuatu jugak. entah2 diorg dah biasa buat keje mencilok gambar nie. owh, wan syafira, daku mmg dah boikot Saji sejak kes Mat ni berlaku.

Nama je majalah terkemuka dan menang award. tapi etika tu takde. Mat, buat la sesuatu utk beri pengajaran. bukan nak mengapi-apikan tp rasanya ianya sesuatu yg perlu dilakukan.

Kerull said...

Salam CMG..betul tu..diorang ni kalau tak kena gasak..buat dek je...

Yoa Ngadenin said...

Tarik nafas panjang2. Astaga banyak2. Pastu gi repot kat mana diorg cakap tu..SKMM? Bak kata che mat gak..bukan nak wat kecoh tapi nk mpertahankan hak. Jgn risau..kami ada sokong dari belakang ni!!

mamacomel said...

Salam,

saya peminat blog CMG..Saya setuju dengan cadangan che mat buat adauan ke SKMM tu...sabar tu mmg bagus dan dituntut..tapi ada hadnya..buat cepat Che Mat...

mamacomel said...

Salam,

saya peminat blog CMG..Saya setuju dengan cadangan che mat buat adauan ke SKMM tu...sabar tu mmg bagus dan dituntut..tapi ada hadnya..buat cepat Che Mat...

fadelicouscakes said...

Salam,

Cik Mat cuba taruh your ketidakpuasan hati u dalam FaceBook dan tgk apa respons dia..cara ini yang paling cepat melihat respon dari SAJI sebab FaceBook tu ramai orang yang baca so very damaging pada SAJI.

Klu majalah SAJI x bertindak secepat mungkin sure dia x kan ada orang beli majallah SAJI lagi. Majalah SAJI ujud sebab kita sebagai pembeli membeli majallah tu.

Ini cara nk gerak mereka2 dari kerusi duduk mereka yang empuk tu..U masuk dalam Blog jer x ramai sangat yang baca Blog unless it is your followers buka dan baca. Maaf yer CIk Mat..blog u memang ramai followers tpi FB lagi meluas.

Cuba u try and see respon dia macam mana..bukan kita nk meruntuhkan Majalah tu tpi memberitau yang kita pun ada HAK kita terhadap gambar2 dan hasil creatif kita. Klu lah dia bersifat menghubungi CIk Mat dan minta izin rasanya x keberatan Cik Mat nak beri kebenaran kan?

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

patut amik tindakan pasni cmg..
hak kita kan?

pasni baru depa tau jgn dok curi hak orang.

pn fizan said...

Kes kecurian gambar memang serius. Lagi2 tanpa minta kebenaran. Amat memalukan jika ia dilakukan oleh majalah yang dikenali ramai.

Seolah-olah memperlekehkan kudrat dan usaha orang lain. Tiada penghargaan langsung di situ. Ini kerja orang malas dan tidak beretika!

Tindakan susulan En Mat perlu lakukan. Biasanya memang editor ni ambil endah tak endah je kut.. Saya dulu bekerja di sebuah syarikat penerbitan ternama tanah air.. saya rasa, tahu bagaimana sibuknya mereka sehinggakan hal2 begini tidak dipandang sangat jika tiada hitam putih atau tindakan lebih keras di ambil..

hanumsovenmark said...

Salam, Mat, sabaq Mat,posa-posa ni...keep on calling ya MaT, usahalan sampai dapat. Setuju sangat dengan fadeliciouscakes, postkan saja kat facebook, ramai org kat fb tu, mana tau boleh dapat perhatioan depa tu...

reenarawee said...

Salam Mat..
Just nak advice cket je..
next time letak tag line Mat tu dekat gamba masakan..
bukan dekat tepi2 je..
coz saye tengok dorg senang sangat buang tag line tuu..
hope Mat bersabar ye..
Selamat berpuasa..
:)

hana said...

salam mat.. ishhhh terok btol diorg ni erk! memungkiri janji!! tuh tanda org2 apa tuh erk mat erk?? sendrik org saji jawab! huh!

azueriena said...

hmmm...elok jugak idea buat surat tuu...kalau x layan... buat laporan polis jerk...atas akta menciplak...hak milik terpelihara org lain....

maser tu baru diorg kecossss...kasik ler apa2 janji tutup mulut...

mungkin bukan sorg yg terkena...mungkin ramai lagi yg senasib ngan abg Mat nie...

lynnfathil said...

CMG, try tanya lydia dr mykitch3n tuh dia pernah alami masalah yang sama. tanya dia macamana dia overcome problem ni ngan org majalah. klu tak silap org surat kaba yang curi gambar dia...

liyafendi said...

Salam Abg Mat, Org Msia mmg tak concern pasal isu copyright nih..bukan saja saji tapi media2 akhbar Msia yg lain pun sama..suka2 hati search gambar kat google & masukkan dalam tabloid diorg..ada kawan sy sorang tu gambar anak dia dicuri dr blog & dimasuk dalam paper Msia tanpa izin, dah lah disiar dlm artikel hyperaktif padahal anak dia tak hyper pun..geram ngan mentaliti org Msia ni........

kak ina kl said...

sabar mat yer..dugaan tau..ikut aje kata si eriqazz tu . sorrylah mat..tag tak terbuat lagilah

MaryamJamilah said...

Alamak.. macam tu ke. kite dok trust tu hasil tangan mereka. rupenye curik dari orang lain. hurm...

Queen said...

Kena ambik tindakan supaya dia orang tak pandang remeh

wanwazankitchens said...

en mat..next time trademark tu letak tgh2 pic k..sure sape2 tk leh crop pic tu..insyaallah

bella nabila said...

Salam..

Sy nak bg 1 cadangan kat en. mat.
apa kata en.mat disable kan right click kat blog en.mat ni..
so nanti org x blh nak suka2 copy n paste anything from this blog.

§íş £é said...

Bella depa buleh print screen laaaa

Lynnhassan said...

u berhak untuk saman, ni kata my friend, yg juga editor majalah.-lynnhassan

Ann Kay said...

Balik ke Msia mcm2 tengok benda tak puas hati. Mengambil hak mcm ni dah banyak dengar.Kawan2 yg mencari rezki dgn berkarya bidang penulisan dan seni juga tak kurang di 'rompak' oleh golongan media.Suka dia saja ambil hak org; mereka tak peduli asal boleh buat duit, tamak dan kurang ajar.org2 kita juga yg buat pun...mana la nilai2 Islam tu...kata Islam kan.

inachomel said...

Salam MG, saya blogger baru, saya budak baru belajar tajuknye .... Anyway saya tumpang sedih dengar cite MG, memanglah kita marah kalau hasil kerja kita dieksploitasi orang lain! Think positive, kadang2 kita rasa teraniaya, tapi seribu rahmat disebaliknye kita tak tahu, mudah-mudahan MG dilimpahkan dengan ganjaran pahala sempena ramadan yang mulia nie.
Just nak share cite gembira kat MG aje sebagai salam perkenalan dari saya .... Actually saya kenal nama MG semasa saya surf blog FRD. Kat situ banyak saya dapat resipi buat kuih, lauk dan macam2 lagi. Then ada mentioned kat situ sumber resipi dari MG. Tapi saya tersangat gembira bila terjumpa blog MG dua hari lepas. Banyak yang saya belajar tentang masakan, al-maklumlah saya ni sejak kahwin jer baru rajin masak, sebelum ni sibuk dengan keje dan study, cite dapur langsung tak ambik pot! Banyak pahala MG kongsi ilmu ngan orang lain! Saya suka cara MG, ikhlas dalam memberi ilmu! If you don't mind, boleh share resipi Chicken Pai ngan saya? Kalau dah ada dalam blog nie, sorry ler, saya yang tertinggal keretapi kut!

yatt said...

salam mat,

watermark-kan all ur pictures. it happened to me a few times - gambar kena curi. dulu2 i letak nama i kat tepi2 konon2 sebab xnak cacatkan gambar tapi sudahnya kena cilok utk promo biz org lain :-P
but x sangka la majalah femes mcm tu pun buat keje 'pasang siap' i thot semua pics dlm tu genuine photographer gi buat keje

yatt said...
This comment has been removed by the author.
izan said...

tak tahu malu betul editor majalah tu,,,,
apa lagi.. saman je...

Jamelah Khatun said...

Salaams Cik Mat, banyaklah bersabar, Kak doakan semua ini akan selesai, Insya Allah.

ara said...

salam~
mat, saya minat tgok resepi blog mat, gambar pun cantik2 dgn set yang sangat sesuai...tapi, orang sehebat mat macam ni takkan terlalu kisah ttg permohonan minta maaf tu. biarlah mereka tak tepati janji, asalkan hati kita kekal baik. inshaAllah masakan kita pun akan bertambah sedap...

The Red Apron said...

Salam Mat Gebu, dalam n3 MG yg lalu mengenai isu yg sama, saya telah pun menasihati MG apa yg perlu dilakukan. Adalah lebih baik sekiranya MG menulis secara formal kepada pihak mereka untuk penjelasan mengenai kes curik gambar dan seterusnya apa-apa yang telah dipersetujui oleh SAJI untuk memperbetulkan keadaan haruslah dilakukan di dalam bentuk penulisan. Ini adalah untuk memastikan bahawa mereka akan mengotakan spt yg dikatankan dan seterusnya memberi MG lebih kebebasan utk bertindak sekiranya mereka gagal memenuhi janji-janji mereka. Ini hanyalah pendapat saya untuk kes MG ini. Salam.

dilaOHdila said...
This comment has been removed by the author.
dilaOHdila said...

Cek MAt...
buat apa yang patut. Kita dipihak yang benar. Kalau tak buat Ghitew...org akan senang2 CIPLAK hak terpelihara.
OWH SAJI.....nama mu sudah terkenal. BINA LAH iDeya tersendiri tanpa mengambil hak org lain.....

hyazz said...

sian ko mat...sabo2 jer lah ... bulan pose ni...

the kabugarden said...

salam che mat,

kami memberi sokongan 100% kepada che mat. kami juga mengalami perkara yg sama, cuma bezanya gambar2 kami diambil oleh individu, bukan company.

kami telah memulakan kempen menyokong che mat di fb kami, facebook.com/bantalkabu.

thanx

Anastasia Ann said...

sabar mat sabaaaaaar..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.