BEN ASHAARI

Tuesday, August 31, 2010

IKAN KUAH LADA.

Ikan Kuah Lada
Salam sahur semua..Apa khabar, mesti ngantuk kan, yelah hari ni orang cuti..Tau tak, mat sampai lupa orang bercuti hari ni, dah tentu hari Kebangsaan kan. Gitu lah kalau kita ni bukan keje swasta atau gomen (kann Benn..sah2 dah bangun tuu, tah2 dah on9 pungg).. Mek Rebit Kuantan tah2 terlepas sahur...hehehe, mati lah kalau kak ummi baca nihh..ahaks.. Pagi ni nak share lauk biasa2 yang dimasak oleh orang biasa juga. Ikan kuah lada ni macam asam pedas lah senang crita tapi ada sikit lain..twist sama itu peranakan nya gaya masakan..wahh mat gebu tak sudah2 dengan peranakan diaaaa..apa nak buat, bak kata orang2 tua dulu kala, don forget your roots..ahak, bukan tongkat ali roots, tapi your own family roots...ada betul tak?. Ni ari guaa malas nak pantun, penat...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping hirisan ikan tenggiri, cuci dan toskan
2 kelopak sawi jeruk, hiris (optional)
1/2 cawan jus asam jawa
1 kuntum bunga kantan
2 camca besar cili kisar
Garam secukup rasa
Air secukupnya
7 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
3 biji cili merah*
2 biji buah keras*
1/2 inci belacan*
1 hirisan nipis lengkuas*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 camca teh lada putih biji*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya. Biar mendidih.
  2. Masukkan bunga kantan, ikan dan sawi jeruk (kalau guna). Biar mendidih, tuang jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula (sapa2 nak guna serbuk perasa pun ok). Biar mendidih perlahan hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas2..

1 comment:

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

morning2 glory cik mat....

amboi.............tersedak si ben ngan sis ummi nun...

salam kemerdekaan yang ke 53....ayu niaga lah..tak cuti pun.....

resepi kat atas membuatkan ayu terpikir menu utk berniaga...tq sharing resepi..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.