BEN ASHAARI

Monday, August 30, 2010

BUNCIS GORENG RAMPAI

Buncis Goreng Rampai
Salam sahur semua, uikk tertonggeng jee, letih eks..biasa lah dah nak hujung2 ni kan. Ok pagi ni mat share lauk sahur yang simple teramat sangat. Mula2 malas nak letak kat blog, tapi kan saja jelah buat2 meriahkan majlis, lagi pun blog kita hak kita lah kan nak letak apa sekali pun, sapa ada kesah. Kalau perhatikan, sayur ni mat masak ikut apa je yang ada dalam stok simpanan, tak kesah, janji tak membazir. Ni mat masak sikit je, untuk sekali makan. Ok jom kita lihat resipi senang nihh..

BAHAN-BAHANNYA :-)
12 tangkai kacang buncis, hiris serong
5 keping cendawan black fungus, potong kecil
1 tiub tauhu telur, potong dan goreng garing
Sedikit soo hoon, kerat dan rendam hingga lembut
1/2 cawan isi udang
1 biji cili merah, hiris
1 biji kecil bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 camca besar sos tiram
Garam secukup rasa
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis hirisan bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan udang, cili hiris dan sos tiram, kacau rata dan masukkan cendawan. Tuang air, kacau dan biar mendidih.
  2. Masukkan kacang buncis, tauhu dan soo hoon (toskan). Masukkan garam secukup rasa, kacau dan masak hingga kering sedikit. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera...

1 comment:

ohoeya858.blogspot.com said...

Salam. Selamat pagiii C'Mat.. Sedap wat camni.. kita sukerr tmbh soo hoon lebih.. nyumm! nyumm!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.