BEN ASHAARI

Sunday, August 22, 2010

BLOG IBARAT DIRI ANDA.

Assalammualaikum semua, salam berhujung minggu...Sehat ke?...mat ok cuma batuk ni agak serius laa, tekak sampai rasa macam luka, pagi tadi terselit sedikit gumpalan darah...tah2 aku nak mati....whaaa!!, N3 masak2 tak petang, malam nanti mat letak yea. N3 selingan ni mat saja je nak tulis sikit. Perasan tak blogger2 semua, baik yang tegar atau separuh tegar. Blog anda adalah lambang diri anda. Tu pasal pada mat apa2 pun dalam dunia ni just be your self, terima dengan redha apa kekurangan yang ada pada kita, mana yang boleh diperbaiki kita usahakan lah.

Macam gambar tangan diatas tu, satu tangan ibarat diri anda dan satu lagi ibarat blog. Sepanjang usia tak berapa nak tua blog mat ni, walaupun blog masak2, mat dah tengok pelbagai jenis blog, ada yang terlampau berilmiah, santai, berinformasi, jenaka, mendidik, politik sampai lah yang tak berguna langsung dan boleh menjerumuskan kita ke kancah2 ke maksiatan..serius, tak tipu, pleasee lahh jangan hipokrit kalau anda tatau, sesiapa kalau suka blog walking, atau google, pasti anda pun tau..( blog Ben Ashaari tu, mat jumpa masa meng"google"....)

Dulu mat masih ingat lagi, masa memula berblog, sampai ada segelintir manusia siap email tanya, cik mat betul ke u masak, i macam tak berapa nak caya...hahaha, what the hell, macam lah mat gebu ni kaki curi gambar masak2 orang lain, lepas tu crop dan letak kat blog sendiri..tolongg yeaa, walau pun ai ni kampung, otak not very advance macam anda2 semua dok bandar, bab tu mat gebu masih boleh berfikir dan kami dididik mencuri hak orang lain adalah ber"DOSA"... Masa tu kira blogger hijau, jadi diam jee lah...kalau sekarang..mau hangus aku sua-sua kan dengan nafas naga aku ni!. Tapi itu lah hakikatnya, apa yang anda tulis dalam blog, apa yang anda lakukan dalam blog, pembaca pasti menganggap begitu lah juga diri anda sebenarnya. Mat sendiri sama je, kalau cerita betul kita tulis lah yang betul, buat apa nak belit2 untuk sekadar mengindahkan keadaan yang sebenarnya ada lah hambar......




14 comments:

BEN ASHAARI said...

g klinik nat ..amik ubat.. nanti luka makin teruk.. ramai peminat z sdenak tu .. haa.. larat ke nak masak untuk ramai ramai nanti ?? haa..

anis said...

salam mat.
cubalah minum air kembang semangkuk. kat kulai kan byk jual. bahaya tau klu tekak dibiarkan lama2 sakit. ubat doktor pn kena makan. kita ikhtiar Allah SWT yg menyembuhkan. semoga cepat sihat ya. ameen...

Mat Gebu said...

Ben...
Nampak gaya memang nak ke klinik juga, tapi nasib baik muka dah tak ketat....erkk, masak?..itu tak de masalah..tonik cap gajah ada...

ain said...

salam mat...hopefully by now, batuk2 mat dah membaik lah sikit. Akak setuju ngan apa yg mat tulis. Just be urself, tak yah nak tunjuk pandai memasak sampai curi2 hak org lain. Sooner or later, terbongkar juga perbuatan yg tak elok tu.

psst..raya ni boleh tak akak terjah umah mat.hehe

mas said...

salam che mat, gi klinik cepat2 tau, tak elok biar batuk tu melarat2 lama2...moga che mat cepat2 sembuh yer...

Sis-Lin said...

Mat. jaga diri mat, kang melarat susah kang, gi klinik yek...

kau punya fikiran sama mcm aku, walaupun aku x selalu update tp rasa x menentu klu tak de cite..byk nak cite tp fikirkan otak org lain kdg2 x jd aku nk cerita..
kdg2 manusia ni mmg x puashti dgn kita, baru2 ni aku pun dpt msj yg kata 'xde cite lain ke? itu pun nak bt cite ke?'..
kan ke kurang ajar tu..kita punya blog kita punya suke laa kan...huhuhu

luv u Mat..hehehe :)

Miss Izah Mohamed said...

get well soon mat gebu...

♥CIK SHA♥ said...

semoga che mat cepat sembuh..jangan biar lama2 sakit tu..seeloknya pergi la ke klinik dan banyakkan minum air masak..jangan inum air sejuk ok..

saya setuju dengan pandangan che mat di atas..blog melambangkan siapa penulis blog itu yg sebenarnya berdasarkan penulisan mereka..100% setuju!

Ummi said...

Salam Mat,
Loohh x sihat lg tekak eh..sampai berdarah2 tu...ciannyaaa koo..! Pergi la klinik, doct mst bagi antibiotic tu..takut kena jangkitan lg teruk nnt...kalau jangkit rajin masak xpa, kang batuk kering kang..chooyyy!! Minum air suam byk2 yea biar sampai terkencing2 pun xpa...hehe

ICook4Fun said...

Mat hope you are feeling much better. Kalau tak baik pergi jumpa doctor cepat cepat. Nanti tak dapat raya pulak :)

akuzle said...

btui, cik mat... blog tuh umpama 'perut pedal mung'... bak kato org2 kg sy... semoga cik mat cepat sembuh... kurang rehat kots, cik mat?

Suejoshua said...

Mat, aku doakan nko cepat2 r sihat eh..nak ghaya ni Mat! kang sakit manjang sapa plak nak masak kat umah nko tu nanti!
Mat, aku pun pernah kena Mat, ada org tanya aku, makanan kat blog aku tu aku masak sendiri ke atau buh gambar jew..aku kata ikut suka r nak caya ke tak! malas nak citer banyak!

ohoeya858.blogspot.com said...

Betollah C'Mat.. Ni.. yang penting awak tu.. cpt2 cri penawar batuk.. Doktor ker.. petua ker.. janji sembuh.. Kita doakan sembuh segera ye, Amin.

yangbaik said...

setuju ngan cek mat gebu...
terlambat skit bagi komen...
moga cepat sembuh yer..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.