BEN ASHAARI

Tuesday, June 22, 2010

NASI TOMATO BERAYAM

Nasi Tomato Berayam
Salam dan jumpa lagi sekali..Kali ni nak share satu menu biasa yang dimasak oleh orang biasa dan menggunakan bahan biasa2...Cuma diisi dalam tureen antik "Meakin Sunflower"..ha yang tu tak biasa sangat yeaa...Hahaha, ramai lah yang menyampah, maklumlah mat gebu ni kalau cerita macam mana sekali pun pasal set2 antik mesti dia bagi masuk juga sikit..apa nak buat dah sukaa. Ok, sebenarnya tak berrniat nak masak nasi ni, cuma mat tak tahan tengok beras basmathi yang berbaki dalam 5 cawan, dok tertonggok dalam peti sejuk. Jadi apa lagi, projek pun dimulakan. maka termenjadilah resipi tah hapa-hapa,"nasi tomato berayam"...boleh lah kan...at least ada juga nama...

Nasi Tomato Berayam
Lepas tu kan selongkar cari timun, satu haram pun tak de koo, jadi sebagai manusia yang ada kala ok dan ada kala tak berapa nak ok, mat pun mula fikirkan sesuatu sebagai ulam makan dengan nasi ni, maka terhasillah "salad" seperti resipi di N3 sebelum ni, lepas buat tu, mat bagi bonda rasa dulu, dia kata ok, boleh masuk..legaaaa den, maklumlah salad western ni bukan semua orang suka..lain lah mat gebu, semua jenis salad aku bedal, nasib baik rumput tak bley buat salad..Ok lah, jom kita jeling2 manja resipi nasi tomato berayam ni...

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g ayam, potong sederhana besar, cuci bersih dan toskan*
1 inci halia, ditumbuk halus*
3 ulas bawang putih, tumbuk halus*
Sedikit garam*
1 camca teh madu*
Sedikit serbuk kunyit*(*disatukan dan perap 1 jam)
5 cawan beras basmathi, rendam 25 minit dan toskan
2 helai daun pandan, disimpul
1 inci halia, hiris halus
2 biji bawang besar, didadu
3 ulas bawang putih, diketuk
2 camca besar mentega
1/3 cawan minyak jagung
3/4 cawan jagung dalam tin
2 camca besar sos tomato
100 g tomato merah, didadu
1 cawan susu cair
6 1/2 cawan air
Garam secukup rasa
1 kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam kuali, panaskan minyak, masukkan mentega dan biar cair. Masukkan kayu manis, bunga lawang, bawang besar, bawang putih dan 1 helai daun pandan, tumis hingga wangi. Masukkan ayam dan goreng hingga semua bahagian ayam perang, gunakan api sederhana.
  2. Masukkan beras dan goreng bersama2 ayam tadi. Tambah tomato cincang, tomato sos dan jagung. Gaul rata dan masak sekejap, masukkan ke dalam rice cooker, tuang susu cair dan air, masukkan garam secukup rasa dan juga baki daun pandan tadi. Kacau rata dan masak seperti biasa hingga nasi tanak.
  3. Bila nasi betul2 masak, gemburkan dengan chopstick. Hias nasi dengan hirisan daun sup, daun bawang dan juga bawang goreng sebelum dihidangkan bersama "salad" tadi....Selamat mencuba..

10 comments:

Azman Roslan said...

sedapnya...


Bagaimana Buat Duit Dengan Blog List

Suejoshua said...

Salam Mat, nko memang rajin Mat, kalo aku duduk serumah dengan nko, kompom aku gebu gak, kan..kan..kan Mat!

yan said...

Walau kenyang, tgk gambo mesti nak makan lagi...

Siti Indrawati said...

Salam Cik Mat..saya sokong kata2 Suejoshou..x serumah sebelah rumah pun saya dtg hari2 mintak semangkuk ke sepinggan lauk paukmu..hehehehe

cikgu isza said...

ermmm.. nampak macam mudah... saya kalau masak jenis mudah dan tak merenyahkan paling suka.. boleh cuba ni...

jeles kat set antik tu.. ;)

Chempaqa said...

kalu bulan pose dok bjiran dgn cikmat..
x yah redah pasar ramadhan..kita redah umah cik mat blh??hihihihih

Ummi said...

Mat, ada tak nampak2 resepi nasi tomato ber"rabbit" gituuu...kot ada kasi tau ek...nak jamu orang nnt boleh la buat...wakakaaa

ummu_hanis said...

ohhh tidaaakk.
my peberet nih..

realiti.. said...

best gk resepi nie..nk kne cube..sblm nie try bt nasi beriani..pas2 taruk ayam dlm nasi tu..mmg sdp sbb rasa ayam tu bercampur dlm nasi..

aibaks said...

nyam nyam...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.