BEN ASHAARI

Monday, June 21, 2010

KESAH SI BUAH SUKUN...

Sukun Goreng
Assalammualaikum sekali lagi, N3 penutup malam ni mat nak share satu benda....alah benda biasa2 jee..Pernah makan sukun goreng?...Ini satu kesah yang sungguh tidak disangka. Ahad lepas mat on-line lah kejap kat YM, lepas tu sms "Kak Ummi Kuantan", ajak chat sebab ada benda nak bagitau. Sekali kak ummi kata dia nak goreng sukun, secara otomitik tekak mat pun terliur...kesian kan aku, nasib baik jantan, kalau pompuan, ngandung pulak (tapi bukan lah "terrr"..yea), sure meleleh air liur anak ai...hahaha. Tulah jika dah rezeki, kebetulan sekejap tu bonda mat balik dari rumah jiran, dia bawak koo 2 biji sukun...aiseyy menn..suka nya aku masa tu. Pagi tadi bonda mat pun goreng lah, sorry yea mat tak buat sarapan, malas nak bagi alasan yg bukan2 lah..senang ngaku je...mat "malas", diulang sekali lagi "malas"., tu dia jujur lagi telus, tak tipu2 punya.

Sukun Goreng
Kalau kat Johor ni dan mungkin juga negeri2 lain, kalau makan apa saja baik pisang goreng, keledek, keladi, sukun waima ubi getuk goreng sekali pun, sambal kicap wajib ada. Kira pelengkap. Untuk N3 yang ni mat tak letak apa2 resipi, yelah setakat sukun goreng, sapa lah yang tatau kan..dan sambal kicap tu senang teramat sangat, cuma perlu cili padi, bawang putih ditumbuk lumat letak gula, tumbuk lagi dan tambah kicap, kacau rata..pepandai leer agak dan menggayakan rasanya, cuma bawang putih tu letak 1 -2 ulas sudah memadai. Ok dulu untuk N3 malam ni, selamat malam semua..moga tidur anda dibuai mimpi2 indah belaka yeaa...insya Allahh. Moga Allah panjang kan usia kita semua dan boleh bertemu lagi...
Eh sebelum terlupa nak sambung cerita sikit. Ada juga mat dengar orang2 tua kata, "pantang" tanam pokok buah sukun dekat dengan rumah, nanti pokok tu minta nyawaa!!..ada ke patut kata gitu...Mat ada juga nampak orang tanam di kawasan rumah mereka, tapi aku tengok penduduk rumah tu sampai kerepot, tak de pulak yang mati muda....benda2 ni semua mana boleh percaya, kalau usia nak panjang, koo tanam dalam rumah pun..umur koo tetap panjang juga...sudah ketuntuan Ilahi, terima jelah dengan rasa bersyukur...Ok pi sambung tidur balik..hehehe..

29 comments:

soclose2213 said...

makanan kegemaran sc klu kat kg ler cik mat.. mana la pontian ler..>.<

Mat Gebu said...

salam soclose2213...
Waaa..org Pontian..sekampung dengan abah saya nihh...abah saya orang Rambah...hehe

iu rf said...

salam ziarah cikmat..cuci mata ngan sukun goreng lak kali ni... suka jejalan kt blog cikmat tgk makanan sdp2!! hehehehe =)

Ummi said...

Uwaaaaaaa......kita yang syok bercerita nak goreng sukun konon, last2 kita yg kempunan nak makan sukun goreng...last2 dapat makan sukun cekodok jek...apa la punya nasib...dah la tu..sukunku masak terlembik dpt ciput jek tuk wat cekodok pun...Mat, pokok sukun ko mati ke kat belakang rumah tu..ni mesti "ada orang" wat naya pi kencing kat pangkal pokok tu..xpun boleh la bg akak sebutir dua buahnyaa..huhuuuuu..."Ibu, ibu...Ummi kempunan sukun goreng, huhuuuu...batu belah batu bertangkup, jangan nganga, telungkup je sampai bila2.." hehee

Mat Gebu said...

salam iu rf...
terima kasih sudi singgah..saya pun dah lama tak makam sukun..nasib baik dpt, kalau tak kempunan...haha.

salam kak ummi..
Laaa kecewa nampak, releks laa kak, esok2 dpt lah tu sukun...tak pun dapat suku...hahaha...pstt, batu belah batu bertangkup tak moo rabbit, tak bess bnyk bulu nanti dia batuk2..hehe.

Ummi said...

Ciiiitttt...rabbit x makan sukun..dia x suka pun daun sukun tauuu...lainlah ko, suka wat naya kat pokok sukun tu..heheee

Mat Gebu said...

kak ummi...
Hahaha, pokok sukun kita dulu kena sambar petir lah kak, bukan sebab saya kencing kan..hahahaha...pstt anak dara sapa lah yg rajin sangat tu kat blog akak..boleh up duit hantaran tu..

Siti Indrawati said...

Salam Cik Mat..aduuui tensionnya..semlm sebelum balik Segamat,makcik suami bagi sukun..ceh konon2 jual mahal x nak ambik memikirkan sapelah nak makan kalo bukan saya n suami je berdua..sekali Cik Mat entri pulak sukun goreng..aduuui tensionnya aku!!!Kampung bapak kita kat Rimba Terjun..dekat je ngn Rambah..

Mat Gebu said...

salam siti inderawati...
Laaa rimban terjun..tah2 kita ni sedara...faham2 jee lah org Pontian ni kalau cerita susur galur, mesti ada sangkut paut...

Siti Indrawati said...

Cik Mat..agaknya lah kot..makcik2 saya 2 org duk kat Rimba Terjun dekat2 simpang nak masuk Tenggayun..

My Life My Journey.. said...

Matt, mula2 tgk pic tu ingatkan Matt cicah sukun dengan air kopi sebab bekasnya besar macam cawan.. tak masuk akal betul kan, dah baca habis entri ni baru tau yang tu kuah kicap. TQ Matt, suka baca blog Matt, amat menghiburkan..:)

aibaks said...

sukun goreng cicah kicap cili api..haha.. mantop! best la cik mat..

Datin El said...

salam che mat

alahai nampak jari yg mencecah sukun goreng ngan sambal kicap tu mulut kita pulak yg menganga..tapikan mcm biasalah kita yg kuat angin ni akan terima bahananya klu makan buah sukun ni..

Azreena said...

mula-mula baca entry ni, saya terbaca KEK BUAH SUKUN.Terbeliak bijik mata2. terus scroll kebawah cepat2.hebat betul pakcik yang bernama Mat Gebu ni.sekali tengok gambar,eh,apasal sukun goreng..naik atas balik...la...KESAH rupanya...mcmnala boleh terbaca KEK.

(^_^)v

sreSHAziela said...

meleleh air liur tgk cik mat cecah sukun ngan sambal kicap..

hang perak said...

Salam CMG
Sekarang tengah demam Piala Dunia 2010,apa kat CMG buat kek atau makanan yg bertemakan Piala Dunia 2010,sure meriah.

ch@ said...

aiii meleleh air liur ku :D

Aziela said...

Cik Mat...saya kan every day without fail mestiiiiii jengah blog Cik Mat nie. Kalau x jengah, rasa tak complete hari-hariku...eceh. Sukun nie we all selalu goreng..cicah gula jer. Bila dah mcm tu..alamat memang tak berapa laku la sukun tu. Lepas nie nak buat mcm Cik Mat la....nak buat kuah kicap. Confirm laku...makan panas2 minum teh o 'jalang' (cair). eisshhh..seb baik tak ngandung....

~ Mummy Gee ~ said...

sukun & sambal kicap cam irama dan lagu...tak lengkap makan sukun goreng tanpa sambal kicap...kalu dapat sukun yang dah mengkal2 nak masak tu lagi sedap Cik Mat... lemak2 manis dan pedas2 sambal...melotup....

Ayu said...

salam che mat, sukun memang my favourite, tapi kat sini susah nak dapat yg baik, selalu terkena yg dah lembik..itu yang buat jemput2 sukun tu..tengok che mat punya sukun tu..kita telan air liur aje ler..hehe

azeefazfar said...

hikhik suka singgah sini..selain resepinye, baca celotehnye buat saya senyum sorang2..

hana said...

adoaaaiiiiii..kat umah k.ummi sukun, kat sini sukun.. aku masuk batu belah jo la mat! huwaaaaaa..teringat pokok sukun sebelah umah mak aku tuh! alhamdulillah semua pjg umurrrr! sebenonyer kan, org2 tua kata gtu sbb dier tak mo org dtg umah dier, nampak sukun dier bergayut2 kompom diaorg mintak kan kan mat kan! kedekut btol owang2 tua dulu erk! wakakakakakakakaa

hana said...

opssss tuh jari pak tua mana tuh mat? wakakakakaaa... cabooottt! :D

lemongrass said...

Salam Cik Mat,
Tapi I rasakan betul lah cakap orang tua tu. Kalau you tanam pokok sukun dlm rumah, ada kemungkinan besar mati cepat...
sebab.... kena hempap dgn buah sukun masa tengah tidur! muahahhahaa.... :-P

Mat Gebu said...

salam siti indrawati...
Tu lah, tak pe lain kali singgah, kita buat edisi siasat bersama abah saya pulak yea...

salam my life my journey...
Ha kan, sekali imbas nampak mcm air kopi, exceli tu mangkuk kecik, tapi ada iras2 cawan kopi pulak...

salam aibaks...
yeaaa betul...cicah sambal kicap cili api lh baru meletops..

salam datin el...
Saya pun baru tau sukun ni "angin", nasib baik ok jee, kalau lah bom kejap2 meletop, mau pitam satu rumah..hehe..

salam azreena...
Eh, good idea lah u ni, betul jugak kan, nanti lah kalau dapat sukun yg masak ranum, saya tru buat kek...

salam sreshaziela...
Tapi bukan u saja yg kata mcm tu. saya sendiri kan terleleh air liur..hahaha. walhal sukun tu, saya yg makan..

salam hang perak...
hang ni macam tau2 saja, saya dok fikir jugak ni, nak buat satu menu piala donia....

salam ch...
Susah hati saya kalau kaum2 ibu air liur meleleh....kalau kanak2 saya tak kesah sangat..haha.

salam aziela...
Eh, selalunya orang negeri 9 je panggil teh "O" jalang...Sambal kicap tu must try, dan buat lebih, simpan dalam peti sejuk...

salam mummy gee...
Betul2, ishh kita ni kan kalau bab santap, mesti nak yg sedap kan...

salam ayu...
rumah saya pun tak de dah pokok sukun, kat kebun dulu ada tapi dah tebang. Saya teringin nak try gulai sukun...boleh tak yea agak nya?..hmm

salam azee...
terima kasih sudi singgah..alah hai saya ni kadang merepek tah hapa2 kan..

salam hana...
Hahahan tu lah kesahnya kann...kata lah pokok tu mintak nyawa bagai. Hehehe amacam jari ai cute kan mcm jari darwish tak?..

salam LG...
Betul juga tu, kalau tanam dalam rumah, kompon mati beramai2...hahaha, erkk, tak mo lah tanam dalam rumah..takut..

soclose2213 said...

hahaha sekali sedara, saya kat telok kerang..>,<

Syakira said...

Oh, Abg Mat orang Johor, sama la.. Itu lah, cerita pasal cicah-mencicah ni, rasanya orang Johor ja yang suka bab cicah2 ni, kalau saya cicah kuah kicap sambal ni dgn goreng pisang depan kawan2 lain negeri, diorang akan rasa pelik, tapi bila suruh rasa baru tau sedap! Sama jugak cicah kerepek pisang dengan sos cili cap maggi, kalau ada yang belum cuba, cubalah sedap!

..nOj.. said...

mat mintak izin ambk gambar ni ye. nk letak kat blog. nanti aku link ke sini ye

Norimahsofea said...

sekadar petua pilih sukun. .kata si makcik jual sukun tu lah.klu buah sukun luarnya halus bermakna dah leh buat cengkodok sukun. .klu kasar lagi kulitnya,boleh goreng goreng sukun tu. . .