BEN ASHAARI

Thursday, June 24, 2010

CHAR KUEY TEOW ALA "MUNA"...

Char Kuey Teow Ala "Muna"
Assalammualaikum, salam pagi semua...Sarapan apa pagi tadi..Hari ni mat goreng kuey teow. Excelikan kuey teow ni dah 2 hari beli, tersimpan dalam peti sejuk.. Perasan tak kenapa mat letak nama resipi "char kuey teow ala "muna"?...Sebabnya, resipi ni mat ambik dari fotopages "Muna" yang menetap di Denmark, selain aktif, muna ni serba boleh, cakap je apa, melukis, gardening, memasak, mendekorasi rumah, semua dia boleh...Bukan nak puji, tapi pada mat, sentuhan dia ni ada "taste". Teringat dapur dia di Denmark tu....hmm, mat dengan MamaFami sampai berangan2 nih, dok bersidai kat dapur muna...errkk..tapi dalam mimpi jee lahh. Sue Joshua pun kenal dengan Muna ni, maklumlah depa2 tu kan kena buang negara...hahahah...ampon!

Char Kuey Teow Ala "Muna"
Kalau tengok versi asal, kuey teow dia lagi lahh menyelerakan. Yang mat punya ni bahan2 macam kurang laa, udang dah leer kecik, kerang tak de, kuchai tak de..... Seri tu macam tak berapa nak naik..tapi kan rasa dia hmm i tell u..sedap koo, pulak2 bila pedas sikit..Boleh berasap!... Untuk resipi asal boleh lah merempit ke FP Muna, disini.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g kuey teow, cuci dan toskan
3 ulas bawang putih, cincang halus
3 biji bawang merah, hiris halus
2 camca besar minyak masak
300 g udang sederhana besar, dibersihkan
150 g daging ayam, didadu kasar
150 g isi kupang @ isi kerang (mat ganti dengan fishcake yang dihiris)
150 g taugeh, buang ekor, cuci dan toskan
100 g kuchai, kerat2 satu inci
2 biji telur
2 1/2 camca besar cili kisar
Sedikit air

BAHAN PERISA :-)
1 camca besar kicap cair
1 camca besar kicap pekat
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos ikan
Sedikit gula

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan cili kisar hingga harum, masukkan ayam, udang dan kerang (mat ganti dengan fish cake), kacau rata, tuang sedikit air dan masak dengan api kecil hingga ayam dan udang masak.
  2. Masukkan kuey teow kacau rata hingga semua rata. Masukkan semua bahan2 perisan dan terus mengacau hingga semua mesra. Tolak kuey teow tadi ke tepi kuali, masukkan telur dan biar hingga telur sedikit mengeras, kacau telur tadi dengan sudip.
  3. Gaul kuey teow bersama telur hingga rata. Masukkan taugeh dan kuchai, kacau lagi dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama cili jeruk.

6 comments:

Siti Indrawati said...

Selamat tghari Cik Mat..saya sarap mee goreng je..lebih kurang sama lah ngn sarapan Cik Mat..ala2 goreng..apa pun tetap menyelerakan sarapanmu itu..

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

oowwhh peveret keteow nie kalau betul cara masak.. nanti mau cer try test ini resepi... hihi

tq

alert : minta delete.. ada di semua pc di dunya.. propaganda zionist ...

anes said...

wah sedapnye cik mat...fevretku.. terliur la..dh la tgh pose..hmm..tergugat iman..sabr2..

Azita Zain said...

mat masak apa2 pun sedap wpun x cukup bahan.....

aibaks said...

teringat char kuey tiaw udang kat tepi jalan time aibaks muda2 dulu..ehe..

ummu_hanis said...

char kuew teow.... sedapnye cik mat... pindah dok sebelah umah cik mat la gini. kenyang akak. tp nnt gemok plak. hihihihi.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.