BEN ASHAARI

Wednesday, April 7, 2010

SWEET ONION & PARSLEY TWIST.

Sweet Onion & Parsley Twist
Salam Rabu untuk semua, masih blurr lagi nihh...mata berpinau2, pening2 lalat pun masih ada lagi...bila kita demam, rasa diri macam berada di alam lain kann, nasib baik leer aku tak nampak otomen ke, detektif conan ke (kartun feberet mat tuu...) atau pun Ben 10 kee...erkk..tak moo..tak moo!!!....Kalau nampak kat mana apeks simpan teko antik, bagus juga... Ok ini resipi roti hasil olahan dari satu resipi yang pernah mat buat sikit masa dulu. Biasalah, aku memang dilahirkan untuk menderhaka kat resipi2 orang, oter sana, oter sini, ada tu jadi sedap..ada juga yang jadi terlampau sedap sampai tak boleh nak makan...ahaks!!!....

Sweet Onion & Parsley Twist
Ok...ok..tak mo bebel's lagi...tah sapa lah yang bawak virus "bebel"s" ni agaknya..alah semua mesti dah tau..tul tak. Sebenarnya dalam roti ni mat cuma tambah bawang besar yang digoreng dalam mentega bersama sedikit gula dan cincangan daun parsley..itu jee, yang lain semua sama, tak ubah sikit pun, kita menderhaka tahap minima jee lahh....Hmmm rasa macam bertambah pening pulak kepala ni....jom semak resipi, sebelum pak tua mu ini pingsan!!!...

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 g tepung roti (high protein flour)
30 g gula halus
20 g susu tepung
6 g instant yeast
3/4 camca teh garam halus
1/2 camca teh bread softener
1/2 camca teh bread improver
1 ulas bawang putih, tumbuk halus (optional)
2 kuning telur
130 ml susu segar (mat guna air biasa)
30 g mentega (mat guna minyak sapi)
1 biji bawang besar, didadu*
1/2 camca teh gula halus*
1 camca besar mentega*(*satukan dan masak hingga bawang keemasan, sejukkan)
1 camca besar cincangan daun parsley



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH ROTI :- Satukan semua bahan kecuali mentega/minyak sapi. Gaul rata hingga menjadi doh. Masukkan mentega/minyak sapi dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal. Doh lembut sedikit. Bulat2kan, letak dalam bekas dan tutup dengan plastik. Biar 45 minit. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", tunggu hingga siap.
  2. UNTUK ROTI :- Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. Bahagi doh kepada 4 bahagian sama besar. Ambil satu doh dan gelek memanjang kurang lebih 18 inci. Buat lagi satu pada doh yang lain. Silangkan doh seperti dalam gambar dan pintal tali sehingga sampai ke hujung, kemaskan. Buat sama pada baki doh tadi.
  3. Kemudian lipat 2 doh tadi dan pintal tali sekali lagi hingga mendapat corak seperti dalam gambar no.5. Kemaskan dan alih ke dalam loyang pembakar yg telah disapu sedikit mentega. Buat yang sama untuk lagi satu doh. Biar 45 minit hingga naik. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 - 30 minit atau kuning keemasan. Sapu mentega sejurus roti dikeluarkan dari oven. Sejukkan sebelum dihiris...

20 comments:

Nora Asfa said...

Salam Che' Mat,

Dalam demam pun masih larat ke dapur ya Che' Mat..
Semoga cepat sembuh..

Roti ni makan ngan sup cendawan pun sedapkan. Che' Mat ada tak resepi tu?

Resepi Kasih Hidangan Sayang said...

Salam Mat, ooo demam ya kisahnya. Skrg ni memang musimlah demam berbalik2. Eh akak nak buatlah roti tocang tuh cantik betullah kan.

Watierman, rmanbkr said...

Rajin betoi la CMG ni....cantik dan menarik jer hasil kerja Mat...Syabas...!!!

hana said...

hahahahaaa... mmg kiter ditakdirkan ade blood jawa line! suker menderhaka! tp yg penting jadik!! kan mat kan! idopp matt!! kekekekee.....

jalilah_jy said...

salam cmg... kreatif betuii ..pintal2 jadi gini...t.kasih siap dgn step...
akak ingat lagi masa sekolah dulu rambut akak sampai ke lutut... tiap kali nak g sekolah akak dandan rmbut amek masa 1/2jam utk kemas. lagipun akak pengawas sentiasa jaga keterampilan ahaksss hehehe

~Yatt~ said...

salam cik mat...
lama tak mengomen sini..cam sedap jer roti nie..lagi2 kalau cicah mushroom sup kan...slurrppp..bawak2 berehat kalau dh rasa nak finggsann tu..dah baik kang rajin2 diri sapu sawang kat rumah biwi no.2 pulak....hehehe..

lemongrass said...

Cik Mat,
salam.. Lahh, siannya demam. Tapi fening2 demam pun masih boleh reka resipi roti baru, hehehe.
Orang Jawa memang suka menderhaka ye, kan Hana kan, wehehehe. Kalau tak menderhaka kat resipi tu rasa mcm tak sah pulaknya :-D.

MamaFaMi said...

Mentang-mentang mata dia berpinau pinau, kepala dia pusing, buat roti pun berpintal-pintal eh Mat.

Jangan lupa makan ubat. Pas tu buat sup ayam panas panas, cicah dengan roti ni. Jangan sampai melepoh mulut dah ler ye....

Take care Mat. Bawak berehat... jangan asik kerja nak mengotes kat dapur tu je....

Mat Gebu said...

salam nora asfa...
Tu lah, nasib baik ada Cim BM (breadmaker) yang melakukan kerja menguli..oo sup cendawan yeaa..nanti saya masukkan..

salam kak zura...
Tulah kak, musim agaknya kan, tapi ni dah ok, cuma mata tu berpinau2 sikit..Roti tu kan 2nd batch kurang cun leer pintalan dia..hehe

salam watierman...
Terima kasih, excelikan saya tatau dah mcm mana nak twist kan lagi, asal nampak elok sudah lah kan..

salam hana...
Tu lah, semua resipi aku derhakan, resipi mamafami pun ada kala aku derhakan..tu yg dia tak sudah2 ajak aku masuk batu belah batu bertangkup..dia frust..hahaha..

salam jalilah...
Ok lah kan pintalan tu, alah kak, tgn jantan yg memintal. kasar jee ropa dia...excelikan saya kurang puas hati dgn mutu pintalan tu..

salam yatt...
Woo..yatt datang..hahaha, teman geng bas sekolah "antik" nihh...tu lah, cendawan tiram ada tu, nanti saya try buat mushroom soup guna cendawan tu..

salam LG...
Hahaham yeaa..setuju2...apa nak buat kan, dah tebiat derhaka tu mmg kita semua miliki secara semulajadi....hehehe

salam mamafami...
Hahaha, sekarang ni kalau tgk nama mamafami je, sure nak gelak sakan..mata berpinau ni kan, ubat dia senang je ma, dapat belek teko antik, sure jadi terang dahhh...sup ayam petang nanti kot, tgk lah kalau tak pitam...

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam, abg mat..........alahai. dah tak berapa sihat tu, masih nyempat masak lagi, nie dahdikira rajin luar biasa nie...

solute ler kat abg mat, tgk pintalan pun dh naik mcm nak terkam jer....

elok cecah kopi atau sop ayam y cair2... kurang sikit sakit kat tekak tu...

p\s: abg mat buatlah tomyam..ayu nak nak gak syer resepi ayu...

Ummi said...

Amboiihh panjangnya ko pintal roti tuh..kemas jek..ni dandan lipan ke dandan cacing..hehee...ntah bila la pulak ku rajin nak mmebuatnyaa...uh uhh..

Mat Gebu said...

salam puan siti...
Hahaha.pstt ni nak bagi tau rahsia...kan ada 2 batch, 1 lagi tu kan...tak berapa nak cun leer, nasib baik yang pertama tu pintalan dia ayu..hahahaha....tom yam asli yea.ok insya allahh..

salam kak ummi...
hahaha, kak, ni saya tengah practice nak melipat orang2 yang suka sepah2 kat rumah ni...berani lah budak2 ni buat sepah....hahaha, pak sedara kejam!!!

Siti Indrawati said...

Salam Cik Mat..aduh geramnya tengok roti tu berpintal2.harap2 lepas dapt beli BM bolehlh buat roti2 koleksi Cik Mat..nak uli pakai tgn x larat sebb penyakit M ..silap2 x jadi roti hehehehe

ops!nama kita memang klasik tp orgnya masih awet muda..kwang3x

cupcakekasih said...

Salam dik Mat Gebu...rasa nak uli roti sekarang juga tau. Sedap ni...makan dengan kopi panas! Tak boleh dibayangkan?

Mat Gebu said...

salam siti indrawati..
tapi serius nihh, nama u mmg unik dan klasik..Saya pun kalau tak de BM, sah2 leer jarang buat roti..hahaha. BM byk membantu...

salam CCK (kak JUn)...
Betul tu, kami makan dengan sambal tumis petai..aduhh..tak cukup!!!..

Sari Yusa Ibrahim said...

salam, cik Mat... set teko mcm cik mat tu, mcm sy pernah nmpk ms kecik2... mmm, kena selongkar almari mak sy ni.. tapi hidangan tu mmg tak bleh tahan..

Mat Gebu said...

salam sari yusa...
Waaa...cepat2 lah selongkar..kalau ada yg pattern lain, saya sedia membelinya...

nyonya said...

Sudah try roti ini during the weekend. Memang sedap dan bau wangi sungguh. Tapi...kaler dia saja yang tak putih but still sedap.

TopsyTurvy Mum said...

Salam Cik Mat,

Tiap kali tgk roti cik mat saya jadi sgt teruja nak buat..

pernah buat 2 kali tapi hasilnya..yg roti naik alhamdulillah jadi w/pun tak segebu cik mat punya..still boleh makan:)

Roti benggali adehhh..tak jadi, keras! hahaha...

cik mat pakai sukatan sudu tu yg khas utk baking2 ke? kadang2 suspect yg metric standard tak sama(eh, roti x jadi, salahkan macam2 plak)

kalau Cik Mat free a.k.a sudi, tolong jawap kat blog saya boleh? thanks :)!

cupcake said...

dapnyer..selalu roti nie beli jer..x pena la buat roti..;D

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.