BEN ASHAARI

Wednesday, April 28, 2010

SAMBAL BENDI

Sambal Bendi
Salam Rabu untuk semua, apa khabar...kadang2kan terfikir juga tau, hari2 ayat pembuka bicara samaaaa jeee....mat sendiri kadang2 boring....jadi mcm stereotype gitu...Lantak pi lah kan... Ok hari ni nak share satu masakan mudah, nama je sambal tapi ni ala2 kerabu....eh ini dalam kategori makanan sihat juga, jangan tatau. Tapi bukan semua orang suka makan kerabu2 macam ni, maklumlah budak2 sekarang semua nak melantak KFC, tak pun McD, macam kita2 ni tekak tradisional, jadi makan je segala jenis sayur. Kalau perhatikan mat guna set "baba nyonya" kan...sudah mesti nya resipi ni termasuk dalam "Nyonya Delicacies"....Tatau nak kata apa, mat memang suka sangat mengekalkan ciri2 peranakan dalam masakan, terutama dalam penggunaan set2 yang melambangkan "peranakan" itu sendiri....dah mulaaa dahhh sejarahh pulakk....terus ada yang nak tidur, bila baca....betul tak?....

Sambal Bendi
Resipi asal kan mat dapat kan mana yea..hmm kurang ingat, sebab mat salin dalam buku nota kecil tau, kaler buku tu pun dah jadi cekelet koo, makan hari!...Sambal bendi ni kalau buat kena sajikan terus, bukan apa, bendi akan mengeluarkan lendir, jadi kalau biar lama2 takut pulak berair dan kurang cantik, tapi tetap sedapp.....Ok sebelum tu , wajib pantun kalau masak lauk "baba nyonya"....layannnn....

KUEH BOULU DALAM BEKAS,
BOLEH DIMAKAN BERSAMA KAWAN,
SAMBAL BENDI BUATNYA RINGKAS,
SEKALI MAKAN LICIN SEPINGGAN

BAHAN-BAHANNYA :-)
15 biji bendi, pilih yang muda
1 biji bawang besar, hiris halus
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
1 biji tomato
10 - 15 ekor udang sederhana besar
3 - 4 biji limau kasturi, perah jusnya
3/4 camca besar gula melaka
Garam scukup rasa
2 biji cili merah*
3 biji cili padi (optional)*
2 ulas bawang putih*
3/4 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
1/2 inci belacan, dibakar*(*ditumbuk hancur)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bendi direbus dalam air mendidih yang ditambah sedikit garam, hingga lembut. Toskan bendi dan rendam dalam air batu, bila sejuk, keringkan dengan paper towel..dan hiris serong, tapi jangan terlalu nipis. Udang dibuang kulit, kecuali ekor, buang urat belakang dan celur 2 minit, toskan. Tomato dibelah dua, buang bijinya. 1/2 biji di hiris halus dan setengah lagi potong kasar. Ketepikan.
  2. Masukkan tomato yang dipotong kasar, gula melaka dan sedikit garam bersama bahan tumbuk hancur. Terus menumbuk hingga semua bahan2 sebati.
  3. Dalam satu bekas, satukan udang, bendi, bunga kantan hiris, bawang besar, baki tomato dan bahan no. 2. Gaul rata2 dan tambah jus limau kasturi secukupnya. Rasa dan jika ok boleh hidangkan segera sebagai pembuka selera......

14 comments:

masturadaud@gmail.com said...

salam :-)

wah3x .. cantiknye mangkuk..
makin menyelerakan masakan tu..!

shaiful said...

salam mat,
dekat2 3 mggu x tengok blog mat rasa rindu pulak, rindu pd resepi bkn pd orgnya nanti jdi kes lain pulak hehe..
kacang bendi ni baik d mkn oleh kaum adam bnyk khasiatnya. Mat i klu msk kacang bendi ni masa tumis bahan2 bbuh le asam keping(gelugor) utk hilangkan lendirnya. lgi satu pggan 2 mengoda jiwa i lah...

hana said...

aduhhh mattt! aku baru teringat bendi aku dah kerepottt kat esbok sinunn! luper nak masakk! hahahahahaaa

leen hussain said...

mat...ko punya mangkuk tu lagi mengancam...camno tu?....heeee

anis said...

salam mat. akk ni peminat setia blog dapur tanpa sempadan nin selalu juga datang sini tgk resepi2 mat yg mengecurkan air liur. hehe... minta halal sbb dah lama link blog mat tanpa izin. nak buat mcmana dah minat sgt jd senang nak tgk n3 yg dibuat. pandainya mat masak, akk yg pmpuan ni pn tak semahir mat. beruntung sungguh mak mat ya.

azila said...

salam..adus..ni lah sbbnya zla marah bila ben amik gmbr masakan zla pastu tarok dlm blog..sbb zla punya pinggan xsetanding ngan en.mat punya...huhuh.mabeles lawa pinggan2 itu:)

Sari Yusa Ibrahim said...

dua2 pun mabeles! bendi ngan pinggan.. jelez i

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

abg mat...
nak pinggan tu boleh tak?

hulur ler kat sini...cantik sangat......

Mat Gebu said...

salam mastura...
Haaaa..mangkuk je ke yg cantik...adehhh...kesian saya..haha

salam shaiful...
Yeaa memang betul, saya pernah juga terbaca pasal khasiat nya...hehehe, pinggan lawa yeaaa..

salam hana...
Laaaa, bendi dah monopos ek, tak pe lah hana, aku pun kadang sama kes mcm ko, ada tu kan kering terus..tapi masih menten koo kaler dia..

salam leen...
Whaaaaaa....mangkuk lagi...mcm ni esok letak pic mangkuk jee lah..

salam anis...
Terima kasih sudi singgah blog saya. Alah saya masa biasa2 jee...exceli semua orang boleh masak bukan susah sangat cuma perlu teknik yang sesuai saja..

salam azila...
Hmmm, jgn lah kata mcm tu. percaya tak, kalau letak benda2 yg kita masak dalam mangkuk melamine pun masih nampak lawa...set2 saya tu biasa2 jeee....

salam sari...
Terima kasih...bendi ok, set pinggan tu lagi lahh, kalau satu terrrr...mau merana pakcik..hehehe

salam puan siti...
Nak gambar anytime...hehehe, pinggan tu saya nak tambah koleksi pun rasa segan..tapi ingat nak rembat sikit lagi lah nanti..

MamaFaMi said...

Salam Mat.. ini gua datang pakai baju kebaya (size 4XL) dengan mangkuk tepen lagi. Mau pantun sama lu...

Pak Denan duduk berehat
Makan cekodok dimasak Che Mat
Kenapalah lu suka buat gua terkulat
Pinggan lu cantik, lauk lu memikat..

Mat Gebu said...

salam mamafami...
Aikk kus semangat, apa sey luu datang lambat...takpa2, nanti ey guaa jawab lu nya pantun..

DUDUK BERSIMPUH DEPAN TANGGA,
SAMBIL MAKAN PELAM MUDA,
GUA TAK SANGKA LU TERGODA JUGA,
EH..ITU PINGGAN BUKAN LU DAH ADA?....

aibaks said...

betul gak ckp masturadaud & leen tuh.. cantik pinggan.. bertambah selera tgk sambal bendi tuh..

aibaks said...

aibaks nak berpantun gak la.. haha..


JALAN-JALAN PAGI JUMAAT
SINGGAH JAP KAT BLOG CHE'MAT
SAMBAL BENDI TUH MEMANG LAZAT
TAPI PINGGAN TUH YG LEBIH MEMIKAT


haha..

Mat Gebu said...

salam aibaks....
Uikk..pantun jugakk..hahaha.

MAIN CEKI DEPAN HALAMAN,
NYONYA KALAH TERUS PINGSAN,
TU LAH GUAA PUN NAIK HERAN,
SAMBAL BENDI TENGGELAM KERANA PINGGAN

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.