BEN ASHAARI

Friday, April 9, 2010

RENDANG HATI BERKICAP

Rendang Hati Berkicap
Sapa makan hati?...Hahaha, sah2 ada yang mula nak tau, pesal makan hati...bukan laa, hari ni masak hati lembu atas permintaan, bukan makan hati yang tuu...Sebenarnya kalau yang kurang darah elok tau makan hati, selain kerang...kalau dah terlebih darah sampai ada darah tinggi, tak elok pulak makan lebih...kalau makan sikit ok lah kot. Ini masakkan senang dan sedap, boleh dimakan dengan nasi atau roti..tak kira waktu..Oh yeaa..sebelum terlupa, nak bebel's sikit. Tadi mat buat lintas langsung ke blog blogger femes "Ben Ashaari"...dia ada buat satu lagi segmen terjah untuk blog yang baru lahir dalam tahun 2010...perhatian yeaa...2010!...Oleh yang demikian kalau ada lah yang baru bukak blog tu dan rasa nak tarik pengunjung, boleh ikut serta program budak besi tu...yelah kita pun sedia maklum, kalau baru2 bukak blog, sukar juga nak tarik orang datang atau nak buat promosi, lain lah kita ni artis, koo buat skandal sikit, dahh berjujai orang singgah, dari setiap pelusok alam...tu tak termasuk wartawan dan kaki2 gossip (but not me..okeyy!!)...bagi kita yang biasa2 ni, elok lah rebut peluang yang ada...tak mo bebel lagi, jadi kalau sudi pi singgah blog dak Ben tu dan baca syarat2 dia, klik sini yeaa....Insya Allah, anda akan dapat melihat kesannya nanti.....pesanan penaja ini dibuat tanpa ada pakatan, bayaran atau agenda tersembunyi, hanya untuk membantu antara satu sama lain...harap maklum semuaa.... Eh.. ni blog masak2 kan...jom lah semak resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kati hati lembu (kurang lebih 600 g), hiris, cuci dan toskan
1/2 cawan santan
1/3 cawan jus asam jawa
1 camca besar gula melaka
2 helai daun kunyit, mayang halus
2 camca besar cili kisar
1 camca besar kerisik
1 1/2 camca besar kicap pekat
Garam secukup rasa
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3 biji buah keras*
1 inci lengkuas*
2 inci halia*
1 camca besar ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh jintan halus*
1 camca teh lada hitam*
2 batang serai, hiris halus*
1/2 inci kunyit hidup*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum dan pecah minyak, masukkan hati lembu dan kacau rata. Tuang santan, gaul dan masak hingga hati menecut. Tambah kicap pekat dan kerisik. Gaul rata.
  2. Tambah jus asam jawa dan gula melaka. Perlahan kan api dan masak hingga rendang kering. Kemudian rasa dan tambah garam secukup rasa. Masukkan hirisan daun kunyit dan kacau rata. Masak 1 - 2 minit lagi dan boleh diangkat.
  3. Hidangkan bersama nasi dan apa saja yang anda rasa sesuai....dengan nasi impit, lempeng atau roti canai pun sedap....Selamat mencuba!!!

8 comments:

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam........wow..jumaat nie, asyik y ada ayat (hati)..agaknya kita serasi,,,,hahahahahah but,,, ayu suka dgn menu nie, ayu pun masak ati gak..(hati masak kicap)...

sama kita berjuadah, jangan termakan ati y ada hempedu sudah,,,...ehehhe

Datin El said...

salam che'mat..ala ..byk betul bahannye..kena masuk list dululah..nak yang sedap tapi mudah ..pelikkan..itulah saya..mamam hati tak pe..makan hati jangannnnnnnnn..

shaiful said...

Salam Jumaat,
Mat kalu mkn hati tnya sapa2 pun x mau, x mkn dah nmpak menyelerakan makan ngan nasi panas2 ada pulak telor masin apa nak kata...
Mat org tua2 kata jari montok2 ni mmang pandai masak dan rajin betui ke mat?

Jemari Seni said...

Salam Incik Mat! U memang sumber inspirasi Haku ke dapur la... Kalu tak lesu jer nak singgah dapor hehehhehe... keep it up!

hana said...

alamakkkkk ati lembuuu! mano aku nak carikkk! tp nmpk sodap ni weiihh! aku suker kicap2 neh! nama pong dh jawa! hahahaha......p

Ismaliana Bt Sulaiman said...

sedapnyer...t'kenang zaman blaja kat uitm segamat dulu...makan hati lembu masak kari...adoii..x kene btl..klu la kat dining hall tu masak camni kan sodapppp.... apa pun cikmat nak say tq sbb jd follower kat blog lieya yg masih 'baby' tu...dah link kat blog mr.ben tu tp blm sampai giliran kot.....x per la sabar menanti...:)

Mat Gebu said...

salam puan siti...
Yeaaa betul jangan makan hati sudah lah kannn....merana jiwa dan raga!.

salam datin el...
Nampak je byk datin, bila dah siap kisarkan ada lah seciput u..

salam shaiful...
Yeaa betul kata tuan hamba..tapi lawak ni bab jari montoks..tapi betul jugak lah, jari2 saya semua montok dan seksi kooo....hahaha.

salam jemari seni...
Terima kasih lahh, segan ni, terus rasa mcm tersipu2 malu..hahaha.

salam hana...
waaa..taste kejawaan ini mmg tak boleh nak kikis kan, walau pun dah bercampur mcm rojak keturunannyaa...the jawa'ness tetap ada...

salam ismaliana...
Sama2...tak pe, mcm saya dulu pun mcm tu juga, masa buat blog kan sorang tatau saya ada blog, sebab segan nak promosi...saya cuma buat blog walking sambil tinggalkan link. Sabar, insya allah nanti ben dia terjah blog anda...dia tu kepala ada mcm2 agenda..kita tunggu dan lihat je nanti yeaa..

Siti Indrawati said...

Hai cik mat..syoknya tengok lauk ni..rasa lapar pulak..kalo berjiran dah lama kita menuju ke rumah cik mat,x toleh kiri kanan..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.