BEN ASHAARI

Friday, April 9, 2010

KUETEOW KERANG..

Kueteow Kerang
Adoii..sedap nihh...sedap...habis lah mana yang alergi, yang tak bley makan seafood..bergaru2 lepas ni, malas nak cerita tuan punya blog pun alergi, tapi aku rembatz juga, sebab tak bley tahan beb!!. Exceli yang ni sarapan pagi tadi...Tapi saja nak boh time malam, bagi inspirasi mereka yang plan nak buat sarapan esok hari. Dalam family kami, bukan semua penggemar kueteow, tatau lah depa ni pesal tah, tapi sapa ada kesah, sapa yang suka, silakan...yang tak suka, pi dok jauh2 nun dihujung doniaa...jangan sibuk2. Yang ni cuma masak 1/2 kg jee...tapi kan kueteow ni masak simple2 pun sedapp...kalau ada udang ke lagi sedap..cuma mat tak de stok "kuchai", kalau ada lagi bess....Ok jom kita masak kue teow...

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g kueteow
1/2 cawan isi kerang
1 keping fish cake, hiris nipis
1 pokok sawi, asing batang dan daun, dah dikerat2
Taugeh secukupnya (kurang lebih 1 mangkuk sedang)
1 camca besar sos tiram
1/2 camca besar cuka makan
1 camca bear kicap pekat
Kicap cair secukupnya
2 biji telur, dipukul sedikit
3 camca besar pes "khas" (resipi dibawah)

BAHAN SAMBAL "KHAS" :-)
2 cawan cili kisar
2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
2 camca besar ikan bilis, rendam 10 minit dan toskan*
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1 camca besar gula
1/2 camca teh garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK SAMBAL "KHAS" :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar, kacau rata dan masak hingg cili garing. Tambah gula dan garam. Kecilkan api dan terus memasak hingga menjadi pes yang pekat. Kacau selalu untuk mengelakkan ianya hangus...Ketepikan untuk kegunaan kemudian.
  2. UNTUK KUETEOW KERANG :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan pes khas, kacau rata, jika perlu tuang sedikit air. Masukkan kicap pekat, sedikit kicap cair dan cuka makan. Tambah kerang, udang (jika guna) dan fish cake serta batang sawi(ketuk2 sikit batang sawi tu). Masukkan kueteow dan kacau rata hingga mesra. Tolak kueteow ke tepi kuali dan masukkan telur tadi, biar telur mengeras sedikit dan gaul rata bersama kueteow. Tambah daun sawi dan tauge. Kacau pantas hingga rata, rasa, jika kurang masin, renjis kan sedikit lagi kicap cair. Gaul dan matikan api. Hidangkan bersama cili jeruk...sori, mat nya cili jeruk habih...hehehe..

13 comments:

Chempaqa said...

salam cik mat...
alah cik mat..kalu elergic tuh..telan ubat allergic ok ler...cam sy...kalu jumpa seafood, melantak sampai lopa dunia..pas tuh muka jadi mcm globe kao...huhuhuhu..tapi kueyiaw kerang mmg yummy-kena plak dgn cili padii potong..perghhhhhhhhhh..lupa alergik jap..hihihihih

Siti Indrawati said...

Hai cik mat..sodapnya dah lama x makan kueteow kerang...esok nak kena cari kerang ni..mesti buat utk ubat winduku...

cikgu isza said...

salam,
dulu suka sangat keuteow. pantang nampak! Sejak tau kalori tinggi jadi pilihan terakhir pula. Nak suruh cik abang saya masakkanlah :)

izahdaut said...

salam cik mat..wah redah je makan seafood ek.. memang sedap nih.. wat charkew teow pun sodapp

NORAIN said...

sepupu saya pun allergic seafood...tp setiap kali dia nak mkn seafood, dia akan sediakan antihistamine(ubat alergic) sekali...abis je mkn seafood, dia akan terus telan antihistamine tu...encik mat boleh le wat gitu jugak...

lemongrass said...

Lahh Cik Mat,
Kata nak tukar dgn jemput2 pisang I, mana cukup 1/2kg kuey teow macam tu!
Bojo I aje dah makan 250g, kitaorang 3 orang lagi nak makan apa? Hikhikhik......

ima said...

salam cik mat...akak suka sgt kuey teow goreng ni...terima kasih berkongsi resepi ini...minta izin nak copy resepi ni utk dicuba nnt...

maz said...

salam hjung mgu cik mat..mama sruh kmaz mai mtak kue teow tu..nk buat mkn tghri sat lgi..ada lgi ke tu..hihi..

Ezreen Abdul Rahim, Johor DT said...

a'kum cik mat..sedapnya kue teow nie..favorite saya dgn husband tau..klu masa sek menengah dulu klu beli mesti nak 2 bungkus..n masa kat u plk ada satu gerai kue teow kat changlun tu mesti saya pegi beli tiap2 minggu..mmm..sedapnya.. :)

shaiful said...

Salam, i baru teringat nak mkn keow teow tau2 mat dah buat. Selera kita serupa le.. Sedap nmpak kerangnya sebiji2 menyelerakan.

Mat Gebu said...

salam chemp...
Saya pulak kan, nanti bibir jadi mcm bibir kak nita sarawak..seksi bebeno, tak sanggup teman, tapi demi kerang, aku relaaa..haha, sama lah ubat mmg stand by me always..

salam siti indrawati...
Tuu dia bersemangat..hahaha..

salam cikgu isza...
Tu pasal saya pun jarang ber kueteow nih..lebih suka makan mee hhon sup saja...

salam izahdaut...
Memang betul, apa masakan kaau ada seafood mmg sedap kan..apa kejadian lepas tu tanggung jee lah..

salam norain..
waaahh terima kasih, satu tips yg bagus nihh....boleh pratikan..hehe..

salam LG...
Waaaa tak cukup ek, ok ok esok juga i gorengkan 2 kg kueteow..amacam ok tak?...

salam ima...
Terima kasih dan sama2 juga yeaa...

salam kak maz..
alah kak, yg tu dah habih..tak pe utk kak maz saya goreng yg baru yeaa..letak udang besa2..amacam, ok tak?..

salam ezreen...
Tu lah, kueteow ni mmg sedap, tapi ada org yg tak gemar..kalau saya kan segala jenis mee dan pasta aku telan....

salam shaiful...
kalau goreng kueteow ni, kerang tu dah macam wajib ada kan, baru rasa kemanisannya tu....

Mr Kamikaze said...

Peh, sedapnya buat sarapan pagi esok nie...nak suruh bini try buatlah...

Mat Gebu said...

salam mr kamikaze...
Betul..betul..satu tindakan yang bijak....kerang kasi lebih....

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.