BEN ASHAARI

Friday, February 26, 2010

KEREPEK UBI REBUS

Kerepek Ubi Rebus
Salam Jumaat semua... Hari ni kan mat nak letak N3 satu kudapan yang femes di kampung2. Sebenarnya ini bukan mat yang buat, tapi Bonda dan Abah yang membuatnya, saja2 mengisi waktu2 senggang mereka. Lagi pun dengan cuaca yang panas dan kering sekarang ni, adalah agak sesuai untuk menjemurnya. Ubi pulak, abah mat ambik dari kebun kami, kalau duduk kampung tak sikit banyak mesti ada kebun. Pada pendapat mat, kerepek ubi rebus ni elok gunakan ubi bewarna kuning, kerana hasilnya lebih rangup dan renyah, nak sedap lagi, sira dengan gula...dan nakkkkk sedapp lagi, sira pulak dengan cili....dah jadi kerepek pedas...hehehe. Tapi awas!!, anda tidak akan berhenti mengonyel (mengunyah)...ketagih u!!!!

BAHAN-BAHANNYA :-)
Ubi kayu, yang bagus ubi kayu kaler kekuningan
Gula
Air dan secubit garam


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ubi kayu dikupas, kerat sederhana besar, cuci bersih dan rebus hingga 3/4 empuk dengan sedikit garam (jangan empuk sangat, nanti susah nak hiris). Toskan dalam tapisan dan biarkan ubi tadi sejuk.
  2. Hiris nipis2 ubi tadi (seperti dalam gambar 2), buat hingga siap. Kemudian susun atas tudung periuk (seperti dalamgambar 3), susun rapat2 tapi jangan bertindih. Jemur bawah terik mentari sehingga kering dan ringan. Kalau cuaca macam sekarang ni, jemur 5 - 6 jam, dah kering. Tapi seeloknya, jemulah selama 2 hari. Bila dah kering dan ringan, boleh lah digoreng.
  3. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Jangan panas sangat, nanti hangus. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel. Ok kalau nak sira, masak gula dengan air (contohnya--> 1 senduk gula + 1 senduk air) hingga berbuih dan sedikit pekat, masukkan secubit garam, kemudian diikuti kerepek tadi, gaul rata dan biar sampai kering. Angkat dan biarkan sejuk...
  4. Kalau nak sira pedas, cuma perlu cili kisar, 1 ulas bawang putih tumbuk, gula, garam dan sedikit cuka makan. Tumis cili dan bawang putih hingga harum, masukkan gula dan sedikit garam. lepas tu cuka. Kacau rata dan masukkan kerepek ubi, gaul rata hingga mesra. Angkat dan biarkan sejuk. Simpan dalam bekas kedap udara...

14 comments:

Ummi said...

Alaaahh, apa niiii..tayang ubi2 camni..menci laaa sbb x dpt rasa. Rajin betul Mat ni, mengerepek pulak, anak buah ramai ke kat rumah tu? hehe

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
Kak, terus terang saya tak terlibat langsung dalam proses membuat kerepek ni..100% mak dgn abah saya yg buat...saya cumaa tangkap gambar, masukkan kat blog...dah mengunyah ala2 kambengg (tapi ini kambing ada IC..hehehe)...

umialya said...

Salam Mat..

Bangga akak ngan awak.. rajin bangat dan kreatif pulak tu.. tiap hari pasti ada je menu baru dok lekat kt sini..

Terfikir gak.. ramai ke org kt umah sbb akak tengok tiap hari bukan main banyak lg Mat masak..

CT Delima said...

Betut tu mat..k.ct sokong 100% hehehe. kalau duk kat JB mat, mak mertua ct memang rajin buat kerepek jemur ni. Ya lah orang dulu2 makanan ini lah mereka makan. K.ct suka yang bersira dengan gula ni mat.

kalau masih ada simpan ler sikit tuk k.ct ya hehehe.

hana said...

adoiiiiiiiiiii... sakit jiwa aku dbuatnyer kat jepong nehh! zaman jepong owang mkn ubi kayu! tp nape kat jepong nih tadak ubi kayu ar??! hissshh konpius mokcik!

nor64 said...

saqlam maulidur rasul mat, tu diaaaa kepek ubi bersira dah mai...akak paling suke ni...dulu2..ni la kuih raya kami..hukhukhukk

zaii said...

wow.. mengimbau kenangan silam la kerepek ni.. dulu2 atuk selalu buat bila raya tapi sekarang dia dh x sehat so lama dh x dpt mkn kerepek nih

lemongrass said...

Aduhai...Teringat kenangan lama masa kecik2 dulu, makan kerepek ubi ni tapi yg bersira gula, sedap!!!!
Sekarang ni tak terjumpa lagi pulak kat kampung I tu sampai lah I terlupa about it. Nasib baik Cik Mat tunjuk, boleh gak I bernostalgia, hehehe

MamaFaMi said...

Ko ni Mat, buat ma teringat arwah nyai mama je la. Dia selalu buat kerepek ni. Yang kosong ada, yang sira pun ada. Since dia meninggal, dah tak merasa dah ha... apa kata, ko buatkan ma sebungkus besau yang sira gula, sebungkus besau yang sira cili. Ma suruh ko buat, sebab tak sampai hati lak nak suruh mak abah ko buat. Nanti dia kata, kurang hasam punya budak, ada ke main order order je dengan haku! Hihi... tak dapat attack mak pak dia, gua attack ler anak bujang teruna trang tang tang dia...

ain said...

dulu masa kecik2, akak rajin tolong mak buat ubi rebus goreng ni!! now ni payah nak jumpa ubi rebus goreng bersira lagi.

Mat Gebu said...

salam umialya...
Terim kasih sudi singgah, rajin tu tak delah sangat, cuma suka test try..Sebenarnya saya tak delah masak dalam kuantiti yang banyak....

salam kak ct...
Tu lah, org dulu2 ni kreatif kan, bak dia selalu makan kerepek mcm ni kak, maklumlah ubi kan senang nak dapat kalau kat kampung...ok nak balik JB nanti singgah yea...saya simpan kan.

salam hana...
Hahaha, kau tak terguda ke dgn kerepek tuuu...hahaha, tapi awas ek jgn nak buat style gedek2...tu lah kan kat jepun mmg tak de ubi kayu ek?..

salam kak nor64...
Ye ke kak, eh tahun ni saya nak buat lah...ok gakkan salah satu kuih raya, boleh letak dalam bekas kuih antik..

salam zaii...
Memang betul, tu pasal 100% mak dan abah saya yg buat...saya pun tak mo join cuma rasa macam ter malas pulak....patut tak ek?

salam LG...
Waaa, nostalgia kan, kita orang2 jawa ni kan macam2 benda boleh jadi benda kudapan, kadang2 kan LG i pun blurr, aku ni very the rojak petis, cina + jawa + melayu + peranakan = mat gebu...

salam mamafami...
Mama pun terguda ke, tu baru i seduce sikit jeee..hahaha...saya kan ma, malass noo nak buat benda2 ni, terutama time nak hiris tu..arghh tak bleyy nak join the circle menghiris kerepek ubi!!..i don likee!!!...

salam kak ain..,
Betul tu kak, lagi satu nak buat pun kena tgk cuaca, kalau musim2 hujan tak bley kan, nanti ubi hiris tu basi sebab tak cukup kering...

WanYgBest said...

wowww....hebatnyer en mat gebu nih...
nak try buat, tp sini susah gak nak cari ubi kayu...cuaca pun asyik muram je...kena jemur dlm oven la kot...huhu

Mat Gebu said...

salam wanygbest...
Tu lah, kalau kat Mesia tgh panas berdenting...jemur baju jam 4 petang pun boleh garing.....kalau keringkan dalam oven, saya rasa ok...terima kasih sudi singgah yes puan...

WanYgBest said...

huhuhu...sbnrnya slalu menyinggah, leh kata hari2 mesti jenguk...kdg2 try resepi tuh, tu pun klu bahan2 ade kat sini...tp slalunya teguk air liur je la...huhuhu...ape2 pun terima kasih byk2 sbb share resepi, leh gak saya lepas rindu dendam ngan masakan Mesia...