BEN ASHAARI

Friday, December 4, 2009

HONEY MILK PUDDING.....

Honey Milk-Pudding
Salam petang Jummat untuk semua, apa khabar....Hari ni mat buat "honey milk-puddings" yang begitu mudah dan ringkas, resipi ambik kat blog "Kak Jun". Rasa dia tak manis, dan kalau kak jun drizzle kan madu atas dia, mat pulak cuma drizzle dgn sos coklat (beli punya!!)...Bukan apa, madu ku cukup untuk resipi je, tak de lebih untuk di drizzle...hehehehe....Kalau nak tengok rupa yang di drizzle dengan madu, boleh menjelajah ke blog kak jun di sini.......

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 camca besar gelatin halal (mat guna jenama "nur")
3 camca besar air
685 ml susu segar
55 g gula halus
1 camca teh esen vanilla
3 camca besar madu
Madu untuk dicurah atas pudding (mat guna "Hershey Chocolate Syrup") #

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan gelatin halal bersama air ke dalam periuk, kacau dan masak dengan api kecil hingga gelatin larut (gelatin menjadi pekat sedikit). Tambah bahan2 lain di atas kecuali bahan bertanda "#". Kacau hingga gula larut dan masak dengan api kecil selama 5 minit.
  2. Tuang dalam bekas sesuai dan biarkan hilang wap panas. Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam atau seelok2nya semalaman.
  3. Keluarkan pudding dan letak dalam bekas sesuai. Curah sedikit madu sebelum dihidangkan. Macam mat, makan dengan syrup coklat tu pun sedap u!!....Hidangkan sejuk.....

8 comments:

teri said...

hello Cik Mat,

I've been following your blog for sometime now and I always drool looking at your postings but this is by far the best!

Aishah@Ariffin@Aqil said...

salam cikmat leh cedup nih...esok rajin leh nerai...

lovelygift....everything u need are here said...

sedapnya...

Romie Pujaan said...

eeehh ehhh sedaap gyler. nk buat tp kat college xde dapor ahahahahah.

visit my blorg!

Ummi said...

WaWaWaaaahhhh...meleleh air liur tgk..nak kena buat jugak la nmpaknya..hadoiii ujan2 ni perut asyik lapor jek...camne nak kurus ntah! hehe..

§íş £é said...

sat lagi sis nak buat,nak bagi anak makan.senang sesangat resepinya!

Admin said...

hi mat... nk tnya gelatin jenama nur tu leh dpt kt mana ek ? selain order on9 la sbb lama la nk tggu.... uhuhuhu....

qaisara said...

salam mat gebu bole tak bagi saya cara bagaimana utk buat sos makan dgn puding roti saya pernah makan puding roti tu dihotel siap ada sosnya yg berkerim lazat ada tak resepi utk sos tu terima kasih

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.