BEN ASHAARI

Sunday, December 13, 2009

BAHULU GULUNG

Bahulu Gulung
As'laikum semua, selamat petang.....Dah minum petang ke semua, hari ni mat buat bahulu gulung, sesaja nak menghabiskankan "strawberry filling"....nak buat muffin macam malas dan jemu, jadi kita buat bahulu gulung. Resipi mat guna "Ayin Yin" dari blog "Manis Manis.., Bahulu dia kurang manis dan sedap bila dimakan bersama jem atau isian yang kita sapu tu. Terima kasih kerana sudi berkongsi resipi..... Ok ni mat resipi dia....senang je nak buat u!!!...

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 biji telur gred A
100 g gula pasir
100 g mentega, cair dan sejukkan
1/4 camca teh vanilin@1/2 camca teh esen vanilla
75 g tepung gandum*
25 g tepung jagung*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan diayak)
Jem kegemaran secukupnya (mat guna "strawberry filling)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin 12 inci x 12 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas minyak. Panaskan oven pada suhu 180C.
  2. Putar telur, gula dan serbuk vanilin hingga kembang dan pekat, gunakan kelajuan tinggi. Pada kelajuaan perlahan, masukkan tepung yang telah diayak tadi. Putar rata.
  3. Tuang mentega cair dan gaul hingga sebati. Tuang dalam tin dan bakar 25 - 30 minit atau hingga kuning keemasan.
  4. Biarkan sejuk sebentar dan terbalikkan di atas sehelai kertas minyak. Sapu jem kegemaran dan gulung kemas. Potong sebelum dihidangkan.

15 comments:

MamaFaMi said...

Mama dah lama kenen resepi Ayin ni, tapi belum berkesempatan nak buat. Sibuk buat benda lain. Cantik je gulungan bahulu Mat ni...

BERAMAI-RAMAI PERGI BERTAMU
BERTAMU KE RUMAH PUAN NYONYA
COMEL SUNGGUH BAHULU GULUNGMU
ADAKAH SECOMEL SI PEMBUATNYA?

Mat Gebu said...

salam mamafami...
Tu lah ma, saya pun baru berkesempatan menerainya semalam...

KAKI SAKIT TERCUCUK PAKU
DITAMPAL SIREH SAKIT TAK RASA
JANGAN DITANYA RUPA PARASKU
TAK UBAH SEPERTI INSAN BIASA

ain said...

cantiknya bahulu tuu!! mesti secantik rasanya!!

Mat Gebu said...

ain...
salam kaka..hehehe, tapi kan rasa dia lembuttt, ayu lagi memikat gitu...

CT Delima said...

Rajin nya mat mengulung...cantik dan kemas jerrrr.

sori lah tak sempat nak singgah rumah mat masa balik jb tu.

^aNgRiAni^ said...

sedappppppnyaaa

dah lama nak try wat kek gulung ni tauu...tapi riani nak try wat kek coklat moist dulu :D

HaSue said...

Kalau guna blueberry filling lebih krg stoberi filling gak kot cik mat ek..kurang manis berbanding guna jem.. nampak gebu jer bahulu tu...santek2

Fiza Nordin said...

rase mcm terpanggil-panggil je nak buat boulu gulung ni...tp...mcm malas pun ado... abih camno???

Tak Lawak said...

tgk gmbar pun dah terliur ni, belum merasa lagi..aihh

Mat Gebu said...

de delima...
salam kak ct..oo balik Jb ek ari tu..tak pelah dah tak sempat nak buat mcm mana, lain kali balik call yeaa...

angriani...
Salam, bahulu ni mmg sedap, lembut dan tak manis sangat, kalau guna stoberi filling tak semanis jem, tapi leh guna jem tanpa gula..

hasue...
Yep gula bluberi pun sedap dan tak manis gilaa mcm jem...atau guna jem khas yg tanpa gula tu, ada jual tak tesco..

fiza nordin...
Ooo, tak pe lah, esok2 rajin baru buat....hehehe...

tak lawak...
kalau rasa tah2 pingsan pulak...tak dapek den nak menolong!!

rinnchan said...

Mana aci Mat n Mama asyik duorang jer main pantun2... Kita pulak ye :

BABA DAN NYONYA KEBANGGAAN MELAKA
CHE MAT GEBU KEBANGGAAN SEDENAK
HIDANGAN CHE MAT MEMANG CHUN CHUN BELAKA
KITA SHARE MAKAN SAMA-SAMA..NAK TAK???

Gulung Mat..Jangan tak gulung ...

Mat Gebu said...

rinnchan...
salam kak rin..waaa, ada lagi pantun yg hendak dijual yeaa..tak pe patik sedia membelinyaa...

KAK RINN DATANG DARI UTARA,
MAMA ZEIZA CUN IKUT BERSAMA,
BAHULU GULUNG MEMIKAT SELERA,
UNTUK JAMUAN KITA BERSAMA....

amacam kak rinn, ok dakk?...hahaha..

blogresipi.com said...

Semua berpantun nampaknya.saya tak pandai pantun.lama dah tak makan bahulu.bahulu gulung tentu lebih istimewa.

Manis sekali si buah strawberi,
Buat manisan si buahulu,
Kami di sini tak makan lagi,
Minta sepinggan nak makan dahulu.

arsaili said...

Salam bro, apa sebab bahulu gulung yg sy try merekah ehehe, masa gulung, permukaan mana yg akan kt dalam di sapu jem

mommyzuma said...

slmt tahun baru mat. dah 3 hari tahun baru. t. kasih mak siti ucapkan dgn resepi mat sedap2. byk juga resepi mat yg mak siti dah try. mak siti doakan mat terus berjaya dan bahagia dunia akhirat.