BEN ASHAARI

Saturday, July 4, 2009

LEMAK CILI PADI IKAN KELI

Lemak Cili Padi Ikan Keli
As'laikum, salam sejahtera untuk semua....Kadang2kan, mat macam malas lah nak letak N3 resipi "ulangan", tapi tak kesah lah. Contohnya macam masak lemak cili padi ikan keli nie, rasa dah banyak dan banyak dan banyak kali dah letak dalam n3...betul tak?...Hmmm, biasalah kita ni pun ada masak otak blurr tau nak masak, jadi masak ikut "permintaan"...kalau ikut tekak sendiri, lebih suka singgang ikan jeee.....Ok lah, resipi mat letak lah juga, walaupun dah ada dalam resipi2 lepas....Nak pesan, sesiapa tak makan ikan keli, boleh guna ikan kembong, ikan merah, ikan tenggiri, ikan bawal dan apa2 ikan berdaging....

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 ekor ikan keli
10 - 15 biji belimbing buluh, belah tapi tak putus untuk setiap biji
1 cawan pati santan
3 1/2 cawan santan cair
3 helai dain kunyit, disiat2
5 biji limau kasturi, ambil jusnya
Garam dan secubit gula
1 genggam cili padi hijau*
3/4 inci kunyit hidup*
1 camca teh garam kasar*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan keli disiang, cuci bersih dan perap dengan asam jawa + garam = 15 minit. Cuci kembali dan toskan. Lumur dengan sedikit serbuk kunyit + garam + sedikit minyak makan. Panggang hingga ikan masak (biar kulit ikan garing sikit). Ketepikan.
  2. Dalam periuk, satukan bahan2 tumbuk halus dan santan cair, kacau rata dan jerang atas api hingga mendidih. Masukkan ikan dan biar mendidih 2 - 3 minit. Tambah santan pekat dan masukkan daun kunyit. Biar mendidih dengan api perlahan.
  3. Masukkan asam belimbing dan jus limau kasturi. Kacau rata dan rasa, tambah garam (jika perlu) dan secubit gula. Masak untuk 1 - 2 minit lagi dan boleh matikan api. Hidangkan dengan nasi hangat dan ulam-ulaman.....

12 comments:

princessharyati said...

salam hujung minggu.. wahh ikan keli.. ni yg tak boleh tido mlm ni.. kikikiki
smlm ada baca kt metro kt tasik kenyir ada org tangkap ikan pirana panjang 4.5 m betul2 menakutkan...

Mat Gebu said...

kak cik...
Itu bukan ikan pirana laaahh..tapi ikan "naga" atau nama saintifiknya "arapaima gigas"....ikan tu memang besar....dulu kat sini ada orang bela tau, makanan dia ikan kembung...mcm tak cayakan, ikan sungai makan ikan laut..hehehe

rinnchan said...

Ikan keli pebret ibu mertuaku. Kalau dia menggulai ala-ala utaraaaaa....tangkap leleh akak tauu !!! Tak pernah tanya resipi...tapi masa mula2 kawen dgn anak dia..rajin "curi-curi" tengok mak dia masak keh keh keh... la ni dah reti weiiii....

Ummi said...

Mat, besela masak ulang2..x larat gak nak intai resepi..kalau dah gemar masakan, kena la selalu masak kan..hehe..tp akak mmg x makan ikan keli, haruan semua ni..kecik2 dulu mak masak, semua tibaii, dah kawin cam x reti n xleh nak makan laa Mat, apasaiii eh? Agaknya nak kena pi "warm up" tekak rasa ikan ni kat Kulai dulu laa...ekekee

echah_syed said...

ikan keli fav combi tp org yg masakkan.kalo sendiri masak anak tekak tak bole terima huhu.. :(

kalo balik parit buntar combi balun ikan keli bakaQ dgn air asam..perghhhhhh :p

irbika said...

hadui telan air liur nengok ikan keli masak lemak cili padi tu. simle tapi bila wat sure tak sodap! tunjuk gak sodap!!

Tapi akan kucoba!!!

noorcahaya said...

Cik Mat, nak tny.. kalau pakai mesin kering boleh tak gantikan tumbuk... selain ikan tu, ikan ape boleh kite tukar, atau ayam ke?

Mat Gebu said...

kak rin...
Pstt..kongsi lerr resipi ibu mertua mu itu kak rinn...bunyi macam sedap sesangat pulak..

kak ummi...
Tulah pasal, boleh pening pala kalau hari2 nak masak yg canggih, tapi akak masak vouge lah, hari2 masakan baru jee, walaupun ulangtayang punya..hehehe

kak combi...
salam sayang utk kak combi...oo, kalau org lain masak mmg sedap kita makan..saya pun mcm tu kak..

irbika...
Laaa, insya allahh...cuba try resipi saya tu..lepas tu kalau tak tahan pedas kurangkan cili padi..Tapi asam limau kasturi MESTI ada untuk memberi "kick" pada gulai ikan tu..

noorcahaya....
salam, kalau malas tumbuk, u kisar je macam biasa dalam blender, letak, garam kasar tak de guna garam biasa and kalau guna ayam, letak serai lebih sikit dan dalam bahan2 kisar, tambah halia anggaran 1 inci...

wahdi said...

terlioq sungguh tgk masakan Mat! nampak sungguh lazat!!

MamaFaMi said...

Alah letak je Mat. Nak ulang tayang banyak kali pun no hal punya, polis bukan saman pun. Kalau dia saman, Mat saman dia balik. Gua punya blog, gua punya suka la.. Hahaha...

Mat Gebu said...

Wahdi...
Salam wahdi..sihat ke..macam mana Paris?...

Mama Fami..
Hahaha..mama waa caya sama luu beb!!..guaa dah lupa, lu kasi ingat balikk!!...

Atiqah said...

nk tau la..
cmne nk msk mskan pkai belimbing buluh tu? mak ngan opah sy msk lain2..mak sy die x perah belimbing tu bg kuar airnye..opah sy die perah..ble mak sy msk cre mcm tu opah sy mrh die ckp slh...sy nk dgr mne 1 ni???

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.