BEN ASHAARI

Saturday, June 6, 2009

CHOCO BUTTER CAKE

Choco Butter Cake

Salam sejahtera untuk semua....Hari ni mat menerima kunjungan Sis-Linn, Bondanya dan anak2 beliau dan juga Kak Ct Delima, C. Mat dan anak2...Dan tak lupa Shai... Kalau mengikut rancangan Mr Kasawari pun nak datang, tapi dia ada jemputan...Mungkin di lain masa kot..kan abg burung?.....Ok salah satu mat buat untuk tetamu, ialah "choco butter cake"...resipi unggul dari "Mama Zieza" yang ayu dan nampak muda sentiasa u!!!..amboihh mama, kembang setaman nampak..ahaks!!..

Choco Butter Cake

Kek ni sedap dan manis dia pun just nice and balance dengan rasa "mocha"....Mat buat guna tin bulat berukuran 10 inci, besar kan..jadi sesapa nak buat kecil, pandai2 lah yea pinda resipi di bawah ni....Apa2 pun mat ucapkan terima kasih ada mama zieza....

BAHAN - BAHANNYA :-)
250 g mentega
340 g gula halus
4 biji telur gred A
1 camca besar nescafe + 1 camca besar air panas
1 camca besar coklat paste
1 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)
300 g tepung gandum@tepung halus*
100 g serbuk koko*
Secubit garam*
1 1/3 camca teh soda bicarbonate*
1 1/3 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
325 ml susu segar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin bulat berukuran 10 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Panaskan oven ada suhu 175C.
  2. Putar mentega dan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu sambail terus memutar hingg kembang. Masukkan esen vanilla, coklat paste dan nescafe, putar rata.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar rata. Macam biasa lah yea, kalau masukkan tepung berelang seli dengan susu, bahan akhir sekali mestilah tepung.
  4. Tuang dalam tin tadi dan bakar selama 1 jam atau hingga masak. Gunakan kaedah mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek dan jika keluarnya bersih, tandanya kek telah masak. Biarkan kek dalam tin selama 25 minit untuk mengekalkan kelembapannya (itu petua mama zieza)...
  5. Lepas tu ikut suka hati lah macam mana nak hias....Selamat mencuba untuk semuaa!!!!...

14 comments:

fazlinil irma said...

Ya Allah..menyelerakan sungguh mentengok kek itu..

Ehm..kena buat kecik saja..org rumah ni kureeengg sikit kalau choc..

namoak gayanya kena jd cikgu math la bila buat kek ni...hehee

joegrimjow said...

hiasan mantapp

SiS-lin said...

mmg sedapppp..marbelesssss
terima kasih mat ye...

cupcakekasih said...

salam Ahmat Gebu
COnfirm saya nak cuba resepi ni. Boleh ke? Sedap sangat nampak gaya ni....

Zue Murphy said...

Adui! Terliur betul tengok kek coklat yang sangat menarik ni.

mamazieza said...

Mat.... bukan jer dah kembang setaman.. kembang serimbun.. hahahaha...

mat buat tu dah versi 1 +1/3 hehehe..uang mama modipaid lagi... tu yg besr.. resipi asal mama 3 biji telur jer..heheheh

::@FiQ said...

sye selalu fail buat cok kek.. xtau naper....

zulfarina zulkeple said...

Tumpang lalu....
Sedap nyer tgk kek ni sy suka tgk mskan 'mat gebu' nmpak best2 ajer tingin nk buat tapi buat smntra ni tak brapa nk sempat..sy selalu refer blog 'mat gebu' n kwn2 lain heheheh

shima said...

ya Allah...
sedapnyeee tgk kek tuuu...
ikshhh geram sungguh asal masuk dapur cik mat ni mesti rasa sasau kejap tgk juadah dia! adeiii...sabar..sabarrr

MK said...

Ya Allah - cantik sgt cake tu. this is the prettiest cake i've ever seen. salute!!

Ummi said...

Waaahhh baru 2 3 hari akak xda, byk dah terlepas entry....weee mengancam betuiii kek ni Mat, cantik ko putar alam atas kek tuh...berseni gitu! Nanti besday anak2 akak mesti nk buat ni..msuk list dulu laaa...

iu rf said...

cikmat.. minta izin ye copypaste resipi ni..sdp!

farah said...

salam, cik mat
saye ni pengikut setia cik mat tp baru 1st time drop comment nih...bukan nak comment pun...tp nak tanye pakar nih...ehehe...cane nak wat topping cok cake cik mat nih...macam ssh je...leh cik mat ajar x?thanks cik mat

ummi 'iffah said...

nak tanya che mat bole?mcm mana nak buat topping coklat yang berkilat?