BEN ASHAARI

Wednesday, March 11, 2009

JANGAN BELI PRODUK INI!!!!

Gambar dari Blog Rozzan

Tadi masa berkunjung ke blog Rozzan, mat terbaca pasal minuman keluaran Yeo Hiap Seng. Sebab pic tu mat kopipaste dari blog rozzan, untuk maklumat lebih lanjut, sila ke siniii...... Pasti anda terkejut dan tak sangka, yelah produk yeos ni kan kita makan sejak dahulu lagi, macam kicap, seri kaya dan minuman kotak...Sebagai langkah berjaga2 kena lah kita ada sikap prihatin terhadap bahan2 yang digunakan...dan yang pastinya minuman di atas tu "Product Of China"!!!!....

12 comments:

Ann De'houzze said...

huh nasib baik aku tak penoh minum produk ni...tapi byk lg produk yg ada melamin ni kan mat!!

payarumput21 said...

Salam MG..

MG.. akak repost entry nie kat blog akak.. sekadar nak panjangkan info dan berkongsi dgn yg lain2.. harap mat tak marah..

:)

ain said...

salam Cik Mat...t.kasih atas info yg sangat2 berguna ini. Sekrg ni dh tak tau apa yg blh/halal di makan lg.

Noor said...

salam En mat. Terima kasih kerana sebarkan info ini. Apa nak jadi saban hari makin menjadi..semuanya nak di campur dengan najis itu

princessharyati said...

nak sure betoi ke malaysia jabtan islam ada mengeluarkan surat yg menyatakan E471 tu adalah barangan haram.. tapi mmg yatt tak beli product buatan cina, yg muskil tu mmg byk yg product tempatan coklat atau pun bahan dlm kotak / tin ada ada guna bahan E471 ... yatt research..lebih lanjut

sweetlilly said...

mat.. yang ni la selalu haku bedal kalau minum soya... Ayoyoooo... siap wat soya bandung + cincau ko.....

May Hickman said...

Salam Bro
Thanks infonya n saya langsung chek di Google n bahan yg mangandung unsur/kode E memang positif mengandng lemak babi.
lengkapnya bisa baca disini http://sangjolie.blogspot.com/2008/10/cermati-memilih-makanan-or-minuman-yg.html

sekali lagi thanks sudah share.

Kak Ezza@makcik Blogger said...

mat,
akak memang dah lama boikot jenama yeos ni..kilang di shah alam tu sebelah ladang babi...geli geleman ler nengok orang kuar masuk kat situ...

pixen said...
This comment has been removed by the author.
pixen said...

Thanks for the Info! I mmg khuatir dgn makanan siap dlm tetra pek. Kite tak boleh lihat ape yg ade kat dalam tu. Kes Melamine membuatkan saya lagi syak dgn barangan buatan dari China. Kalau boleh nak masak sendiri je minuman tu. Sebab E471 boleh dibuat drpd tanaman dan juga lemak haiwan... sememangnya disiasat lebih teliti oleh pihak agama tak kira Islam, Hindu, Buddha atau Yahudi sebab bukan sahaja ia nya melanggar agama-agama tetapi kite tak tau asal usual binatang atau tanaman tersebut. Mungkin tanaman tu tak halal dlm penggunaan baja dan haiwan tu berpenyakit spt BSE (Bovine Spongiform Encephalopathy, or Mad Cow Disease) ke atau Dioxin bukan shj terdpt dlm Khinzir tetapi juga ayam, ikan dan sayur-sayuran!

Memang susah sangat nak dapat info yg mendalam tentang asal usul nombor-E (E maksudnya Emulsifer) dan kawan2 E471 yg lain

azimah said...

salam..
uih.. tekujat sy baca psl nih..
btw,thanx for d info.. sy amik n repost kt kwn2 sy ye..

drama^_^queen said...

timakasih mat tentang maklumat yg amat baik ni. mak siti harap mat dpt lagi beri maklumat2penting begini. salam.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.