BEN ASHAARI

Monday, November 17, 2008

SAMBAL TUMIS LOKAN

Sambal Tumis Lokan

Semalam abah mat beli lokan (tatau rupa paras "lokan" macam mana?..boleh lihat disini....), berat bukan main, tapi lepas rebus, kita ambil isi dia, alahhh haiii ciput jee u, ada lah dalam 1 1/2 cawan....Tapi rasa dia manis sekali. Mula2 plan nak buat rendang, tapi sikit sangat, kita buat sambal tumis sudah laaah..Kali ni mat buat sambal tumis paling senang didunia!!!....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 - 2 cawan isi lokan
1 cawan cili kisar
1 inci belacan + 1/2 cawan air, larutkan
3 ulas bawang putih, dititik
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 inci halia, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan halia, cili kisar, masukkan belacan, kacau rata dan masak hingga cili garing. Tuang jus asam jawa dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
  2. Masak hingga mendidih dan masukkan lokan, kacau rata dan biar kuah pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api, hidangkan bersama nasi, roti atau lempeng....kalau ada ubi rebus, lagi sedapppp!!!

2 comments:

lelayong said...

Mat, nilah benda yg lela duk teringin sangat nak makan, hari tu balik terengganu ada gak bising kat mak lela nak makan, tp tak takde plak time tu, huhuhuhuhu..sampai lani duk ngidam, nasib takde baby jer dlm perut ni, hehehehehehe

Mat Gebu said...

lela...
Lokan tu manis kan, cuma tulah tak larat kalau nak byk kena rebus bykkkkk baru dpt isi byk...harap kulit je besar dan tebal..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.