BEN ASHAARI

Wednesday, November 12, 2008

BUBUR LAMBUK MAT GEBU

Bubur Lambuk Mat Gebu

Malas lahh nak tulis cerita2 sensasi, kang dari jadi blog masak2, aku tukar jadi blog gossip antarabangasa pulak....Apa2 pun patik bersimpati dengan nasib Abby...bersabar jelah yeaa Abby, ko kan wanita kuat!!!...Jomlah kita makan bubur lambuk, kali ini dari air tangan Ah Mat Gebu sendiri..... Resipi di bawah ni menghasilkan seperiuk bubur lambuk, jadi pandai2 lah adjust yea kalau nak buat sikit....

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g beras wangi, cuci dan toskan
300 ml santan pekat
4 liter air (atau secukupnya)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 helai daun pandan, disimpul
1-2 cekak pucuk paku, disiang, cuci dan toskan
1 pokok daun ketumbar, dikerat2
1 tin kacang merah berkaleng, ditoskan
1 batang lobah merah, didadu kasar
7 batang putik jagung, potong serong
6 kuntum cendawan butang, hiris kasar
2 camca besar bawang goreng
Secubit koma-koma (saffron)
200 g daging batang pinang, dihiris nipis
40 g udang kering, rendam 15 minit, tos dan tumbuk kasar
1 kiub tulang rusuk "MAGGI"
Secubit gula dan garam secukup rasa
7 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*(*kisar halus)
1 1/2 camca besar rempah kurma
1 camca besar serbuk lada hitam
Hirisan daun sup/daun bawang*
Bawang goreng*(*untuk hiasan)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis kayu manis dan bunga lawang hingga harum, masukkan bahan kisar, rempah kurma, udang kering dan daging. Masak hingga rempah garing dan daging kecut. Masukkan beras dan daun pandan, kacau rata. Tuang air dan biar mendidih.
  2. Bila beras kembang, masukkan lobak merah, putih jagung, kiub tulang rusuk dan daun ketumbar. Kacau rata dan biar 10 minit, masukkan cendawan dan bawang goreng. Masak hingga nasi menjadi bubur. Kalau perlu tambah air.
  3. Kecilkan api dan tuang santan, masukkan koma2, serbuk lada hitam, secubit gula dan garam. Kacau rata dan renih hingga bubur kembang. Akhir sekali masukkan pucuk paku dan kacang merah dalam tin tadi, gaul rata. Masak sekejap, sesuaikan rasa dan boleh matikan api. Hidangkan bersama hirisan daun sup/bawang dan bawang goreng....

6 comments:

Aishah @ UmmiAqil said...

aduii...cik mat,bubur nih mmg tak leh tahan ahh kecur air liur...

ini aku said...

Ni bubur lambuk org johor yer. kat Ganu ni kalo namanya bubur lambuk mesti bubuh pucuk paku en mat..Saya nak mintak no hp nak kurier brg.Add saya dah ada

dill~noor said...

amboi cik mat..lumayannye bubur lambuk nie.tp mmg ni la bubur lambuk johor style,sume bnde nak ltk..tp sure sedap nie =)

aFkaR'z said...

mat gebu,
tolong cari resepi bubur lambuk version timur...

sweetlilly said...

aLa mat.. sekali sekala umah hang ni jadi tempat kak bedah b'gossip... memang kesian pon abby.. baru je b'salin.. norman hakim tu mmg miang, gatal dan tak sedar diri.. wah.. lebihnya haku... hehehehehe tapi kan.. bubur lambukmu itew.. mabelesssSsssss.........

Suhaili Sarif said...

nak pinjam yg ni jugak.hehhe

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.